Μπορέλ: «Η Γεωργία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»- Μηνύματα ΕΕ στον Πούτιν

19 Μαϊος 2022 12:23

Η επίσκεψη του Γεωργιανού πρωθυπουργού, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί ακόμα ένα βήμα στην ένταξη της Γεωργίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με πολλαπλά μηνύματα στο Κρεμλίνο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι χθες στις Βρυξέλλες. Στις συνομιλίες τους, ο Μπορέλ υπενθύμισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γεωργίας στο πλαίσιο της απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επιβεβαίωσε επίσης τη σταθερή δέσμευση της ΕΕ για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

 Κλειδί η πολιτική σταθερότητα και σύμπνοια
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις με τη Γεωργία για να φέρει τη χώρα ακόμη πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και ενότητας μεταξύ των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων, η οποία είναι κλειδί για την επίτευξη συγκεκριμένης και ταχείας προόδου σε κρίσιμες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες για την ενίσχυση της δημοκρατίας στη Γεωργία.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνοδεύσει τη Γεωργία σε αυτές τις προσπάθειες, ιδίως στην αντιμετώπιση της εσωτερικής πολιτικής πόλωσης.

Μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας
Στο πλαίσιο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για μια ευρωπαϊκή προοπτική οι δυο αξιωματούχοι συμφώνησαν για τη Γεωργία ότι πρέπει να επιτύχει ένα περιεκτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα δικαστικής μεταρρύθμισης και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ως προς αυτό. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό ενόψει της αίτησης της Γεωργίας για ένταξη στην ΕΕ. Η Γεωργία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Κρεμλίνο σε απομόνωση
Με την επίσκεψη και της πρόεδρου της Μολδαβίας χθες, Μάια Σάντου, στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνονται ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μεγάλη διπλωματική κινητικότητα, απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ενώ τα ανατολικά της σύνορα απειλούνται καθημερινά.

 Η Μολδαβία η Γεωργία και η Ουκρανία, είναι οι 3 χώρες που αιτήθηκαν την ένταξή τους στην ΕΕ ύστερα από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν μια σημαντική διπλωματική απομόνωση για το Κρεμλίνο που βλέπει κράτη- πρώην δορυφόρους της Ρωσίας, να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από αυτήν.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos