Στέιτ Ντιπάρμεντ: Απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και απαίτηση για απελευθέρωση των πλοίων στον Περσικό Κόλπο

30 Μαϊος 2022 22:41

 Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο ομόλογός του των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων πλοίων στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές αρχές του Ιράν και συγκεκριμένα από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Όπως γράφει το πρακτορείο Reuters, την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται: «Η συνεχής παρενόχληση πλοίων και η παρεμβολή στα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας είναι μια απειλή για την ναυτική ασφάλεια και τη διεθνή οικονομία». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ στέκονται με την Ελλάδα «απέναντι σε αυτή την άδικαιολόγητη κατάσχεση».

Σημειώνεται πως Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες έχουν ζητήσει άμεσα την απελευθέρωση των κατηλειμμένων πλοίων, του εμπορεύματος και του πληρώματός τους.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο Τουίτερ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικης συνομιλίας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή Κόλπου, η όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, και οι επισκέψεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

{https://twitter.com/NikosDendias/status/1531285168610222082?s=20&t=LGRhHIOg3SIRIoqT_qGHbQ}

Υπενθυμίζεται επίσης πως το υπουργείο Ναυτιλίας προέβη πριν μερικές ώρες σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos