Συνάντηση Λαγκάρντ με ευρωβουλευτές: Εστίασαν στον πληθωρισμό και τον ρόλο της ΕΚΤ

21 Ιουνίου 2022 13:43

Ο πληθωρισμός και ο νέος μηχανισμός κατά του κατακερματισμού που θα ξεκινήσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν τα δύο κύρια θέματα που έθιξαν οι ευρωβουλευτές με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρακολουθώντας τον πρώτο Νομισματικό Διάλογο στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σημαντική άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι πιέσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί σημαντικά και περιέγραψε τα επόμενα μέτρα που θα πάρει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις.

Είπε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες αναμένεται σταδιακά να εξαφανιστούν, αλλά και ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ασυνήθιστα υψηλός για λίγο, με αυξημένους κινδύνους για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Παρείχε επίσης μερικές λεπτομέρειες για το τι οραματίζεται η ΕΚΤ να κάνει με τον νέο της μηχανισμό κατά του κατακερματισμού, με στόχο την αντιμετώπιση οικονομικών εξαρθρώσεων εντός της Ευρωζώνης.

Διερευνητική περισσότερο η συνάντηση με την πρόεδρο της ΕΚΤ
Η πρόεδρος της επιτροπής, Ιρένε Τινάγλι (Σοσιαλδημοκράτες, Ιταλία) είπε ότι η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη για «να ακούσουμε τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να δούμε εάν η εργαλειοθήκη που είναι διαθέσιμη επί του παρόντος στην ΕΚΤ είναι πράγματι η πιο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου πληθωρισμού λόγω της προσφοράς καθώς κι εάν άλλοι τύποι παρεμβάσεων θα ήταν πιο αποφασιστικοί ή θα είχαν λιγότερες παρενέργειες».

Οι ευρωβουλευτές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να κατανοήσουν καλύτερα τον ακριβή σκοπό του νέου μηχανισμού κατά του κατακερματισμού και πώς θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και να ρωτήσουν την Λαγκάρντ σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης όχι μόνο του υψηλού πληθωρισμού αλλά και της ταυτόχρονα χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης. Ο νέος μηχανισμός αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της ΕΚΤ που στοχεύει στη στήριξη των υπερχρεωμένων κρατών μελών και επιδιώκει να αποφύγει τον κατακερματισμό της αγοράς του κρατικού χρέους στην ΕΕ.

Σημειωτέον, πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της φάσης του πληθωρισμού, η οποία οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές, και για το γεγονός ότι ήρθε αμέσως μετά την πανδημία του COVID-19 που είχε οδηγήσει σε σημαντικό δανεισμό από πολλές χώρες και επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτές οι ιδιαιτερότητες θα χρειάζονταν μια πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση του ποσοστού πληθωρισμού από τα τυπικά μέτρα, υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές. Άλλοι ευρωοβουλευτές υποστήριξαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περικόψει τη διευκολυντική της στάση πιο αποφασιστικά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos