Διάγγελμα Μακρόν: Mια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται - Να διευρύνουμε την παράταξη

22 Ιουνίου 2022 23:33

To μήνυμα του Γάλλου προέδρου μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων - Δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξή του - Κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της - Νωρίτερα ο Μακρόν συναντήθηκε με τη Λεπέν - Για τον φόβο πολιτικού κενού μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ

Μετά το «χαστούκι», όπως ερμήνευσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τα αποτελέσματα για την παράταξή του στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του, σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή για τη χώρα του και έχοντας προχωρήσει σε μαραθώνιες συνομιλίες με τους αρχηγούς μεγάλων κομμάτων, έστειλε το μήνυμα ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται για την ώρα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να κυβερνηθεί η Γαλλία.

«Οι περισσότεροι αρχηγοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναλάβουν δράση για σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη πλειοψηφία για να δράσουμε» τόνισε ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εναπόκειται στη βούληση των πολιτικών δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

 {https://twitter.com/BFMTV/status/1539670471318306818?s=20&t=5XDVpyCe1lf08atSNw8HKw}

Στο ίδιο μήνυμά του, ο Μακρόν εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων αλλά και στη θέσπιση έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια.

Έκανε λόγο για την ανάγκη να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές ώστε να επικρατήσει η «διαύγεια και υπευθυνότητα».

«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Mακρόν ο οποίος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές τόνισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Συνεχίζοντας, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι - όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης. Ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξή του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.

Αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας στην πολιτική ζωή λέγοντας ότι όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές θα προωθήσει σειρά αποφάσεων σχετικών με την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων, την οικονομία, την οικολογία, την ασφάλεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη κ.α. «Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Συνάντηση Μακρόν με Λεπέν - Συζήτησαν για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Για το περιεχόμενο της χθεσινής της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, μίλησε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρωταγωνίστρια της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας, η Μαρίν Λεπέν, απάντησε καταφατικά, παρόλο που πριν από ένα 24ωρο δεν είχε αναφερθεί στο θέμα, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος συζητά τις τελευταίες ώρες με τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ήδη ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ έχει αναφέρει ότι ο Μακρόν οραματίζεται τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» προκειμένου να βρει «τρόπους για να βγούμε από το αδιέξοδο της πολιτικής κατάστασης» στην Εθνοσυνέλευση, αφότου η προσκείμενη στον πρόεδρο παράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή.

Πάντως, αντικείμενο των συζητήσεων του Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με το προεδρικό Μέγαρο, είναι η διερεύνηση των προθέσεών τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που δεν έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Τόσο οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι σύμμαχοι του Μελανσόν Σοσιαλιστές δεν άφησαν περιθώρια συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες, σημειώνοντας όμως πως δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλλημα. Αν, όπως συμφώνησαν προεκλογικά, προχωρήσει το κάθε κόμμα της παράταξης στη σύσταση δίκης του κοινοβουλευτικής ομάδας τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδειχτεί το κόμμα της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν που κέρδισε περισσότερε έδρες από την Ανυπότακτη Γαλλία, το μεγαλύτερο από τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας.

Ο Μελανσόν πρότεινε ήδη δημοσίως να ακυρωθεί η προεκλογική συμφωνία και να υπάρξει ενιαία αριστερή ομάδα, προκαλώντας τους πρώτους ενδοπαραταξιακούς τριγμούς.

Επτά στους 10 Γάλλους χαίρονται που ο Μακρόν δεν κατέκτησε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή

Δημοσκόπηση για λογαριασμό γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού περίπου 7 στους 10 Γάλλους χαίρονται που ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν κατεκτησε τον Ιούνιο και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρώντας ότι αυτό είναι «καλό για τη δημοκρατία».

Επίσης το 43% πιστεύει ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ενσαρκώνει καλύτερα τον ρόλο της αντιπολίτευσης στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 31% που πιστεύει ότι είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν με τη Λαϊκή Ένωση των κομμάτων της αριστεράς.

Μόνο το 4% βλέπει στον ρόλο αυτό τους Ρεπουμπλικανούς.

Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι διχάζονται όταν καλούνται να απαντήσουν με ποιο κόμμα θα ήθελαν να διαπραγματευτεί ο Γάλλος πρόεδρος τα ζητήματα της διακυβέρνησης της Γαλλίας.

Το 24% των Γάλλων θέλει ο Εμανουέλ Μακρόν να διαπραγματευτεί πρώτα και κύρια με την Αριστερά, 21% με την Ακροδεξιά, το 20% με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, ενώ το 35% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos