«Καλπάζει» η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, μετά την παραίτηση Ντράγκι -Νέος κίνδυνος στην Ιταλία

24 Ιουλίου 2022 12:20

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε τα πάντα για να το αποφύγει, αλλά δεν τα κατάφερε. Την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, υπέγραψε τη διάλυση της βουλής και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, μετά την άρνηση των κομμάτων της δεξιάς και του λαϊκιστικού κόμματος Πέντε Αστέρια να του παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η παραίτησή του γέμισε απαισιοδοξία την Ευρώπη και γκρέμισε το ιταλικό χρηματιστήριο.

Απομένει ελάχιστος χρόνος στα κόμματα για να ανασυντεθούν ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, η ένωση των κομμάτων της Δεξιάς (η οποία περιέργως αυτοαποκαλείται «κεντροδεξιά», παρότι δεν έχει πολλά κοινά σημεία με το πολιτικό Κέντρο), αποτελεί το φαβορί της επερχόμενης αναμέτρησης. Πρώτη στις δημοσκοπήσεις, με 23%, έρχεται η πρόεδρος του κόμματος Fratelli d’Italia (εθνικιστική και ακραία δεξιά) Τζόρτζια Μελόνι, η οποία διεκδικεί και την πρωθυπουργία έναντι των δύο εταίρων της, της Λίγκας του Ματέο Σαλβίνι και της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Τζόρτζια Μελόνι είναι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία η πιο δημοφιλής προσωπικότητα, ακριβώς μετά τον Μάριο Ντράγκι. Εντάχθηκε από τα 15 της χρόνια στο ακροδεξιό Μέτωπο Νεολαίας, το οποίο προέρχεται απευθείας από την μουσολινική παράδοση. Έγινε υπουργός σε νεαρή ηλικία και πριν από δέκα χρόνια δημιούργησε το δικό της κόμμα, Frattelli d'Italia. Σήμερα είναι το φαβορί για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία και το βράδυ της παραίτησης του πρώην κεντρικού τραπεζίτη βρισκόταν ήδη σε προεκλογική εκστρατεία. «Μη φοβάστε! Μην πανικοβάλεστε από τις δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων που μας κάνουν μάθημα ποιον πρέπει να ψηφίζουμε στην Ιταλία. Το κάνουν γιατί είναι ανήσυχοι! Εμείς θα σχηματίσουμε κυβέρνηση που αναζητά τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι των άλλων», δηλώνει στις ομιλίες της.
Η 45χρονη ακροδεξιά ηγέτης είναι στενά συνδεδεμένη με τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, υπερασπίζεται μια υπερθνικιστική γραμμή στην εξωτερική πολιτική, δηλώνει ότι μάχεται για την ιταλική ταυτότητα, την πατρίδα της και τη θρησκεία της απέναντι στο Ισλάμ.

 Βίκτορ Όρμπαν, Τζόρτζια Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί ήδη την ΕΕ την ώρα που το δεύτερο κόμμα του συνασπισμού, η Φόρτσα Ιτάλια αναγκάστηκε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους: «Υπενθυμίζω ότι η Φόρτσα Ιτάλια είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, φιλοευρωπαϊκό, φιλοατλαντικό», δήλωσε πρόσφατα ο Αντόνιο Ταγάνι, το νούμερο 2 του κινήματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Είμαστε μια εγγύηση για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ, για τη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos