ΗΠΑ: Πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν επιστρέφουν αρχεία του Λευκού Οίκου

03 Οκτωβρίου 2022 11:42

Πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν επιστρέφουν αρχεία του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιστρέψει όλα τα προεδρικά αρχεία και η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ (NARA) θα διαβουλευτεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επιστροφή των αρχείων, όπως ανακοίνωσε η ίδια υπηρεσία προς το Κογκρέσο.

Μία επιτροπή του Κογκρέσου στις 13 Σεπτεμβρίου επεδίωξε τη διεξαγωγή ενός κατεπείγοντος ελέγχου από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και τη σχετική Διεύθυνση Αρχείων, μετά την παραδοχή μελών του προσωπικού της ίδιας υπηρεσίας, ότι δεν γνώριζαν αν όλα τα προεδρικά αρχεία από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ είχαν επιστραφεί.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για την συνολική καταμέτρηση των αρχείων, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε στην κατοχή μας όλα όσα θα έπρεπε να έχουμε», όπως ανέφερε την Παρασκευή, σε μία επιστολή της προς την Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων η υπηρεσιακή αρχειοφύλακας Ντέμπρα Γουόλ.

Θα επιστραφούν όλα τα αρχεία που υπεξαίρεσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ
Η NARA γνωρίζει ότι μερικά μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ασκούσαν επίσημα τα καθήκοντά τους, μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τους προσωπικούς λογαριασμούς τους, χωρίς να κρατούν αρχεία ή να στέλνουν τα μηνύματα στους επίσημους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς τους, παραβιάζοντας τη σχετική προεδρική νομοθεσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γουόλ.

«Η NARA κατόρθωσε να αποκτήσει μερικά αρχεία από έναν αριθμό πρώην αξιωματούχων και θα συνεχίσει να επιδιώκει την επιστροφή παρόμοιου τύπου προεδρικών αρχείων από πρώην αξιωματούχους», ανέφερε η Γουόλ στην επιστολή της. Η πρώτη δημοσιογραφική αναφορά την επιστολή αυτή, έγινε από την εφημερίδα «The Wall Street Journal».

 H ίδια ανέφερε επίσης, ότι η NARA που είναι η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που έχει την ευθύνη για τη διαφύλαξη των κυβερνητικών αρχείων, θα διαβουλευτεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά «με το αν πρέπει να ενεργοποιήσει ένα πλαίσιο δράσης για την απόκτηση των αρχείων που αφαιρέθηκαν παράνομα».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει την επιστροφή όλων των αρχείων, αλλά και θα αποτρέψει μελλοντικές παραβάσεις της νομοθεσίας.

«Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και υψηλόβαθμα μέλη του προσωπικού του επέδειξαν μία πλήρη περιφρόνηση της νομοθεσίας, αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας μέσω της αποτυχίας τους να επιστρέψουν προεδρικά αρχεία, όπως απαιτεί ο νόμος», ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Μαλόνι, ενώ η επιτροπή της, μοιράστηκε ένα αντίγραφο της επιστολής με το Reuters.

Αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη ο Τραμπ λόγω κατάσχεσης αποχαρακτηρισμένων αρχείων
Εκπρόσωποι του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα σχολιασμού του ίδιου ζητήματος. Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ποινική έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς είχε στην κατοχή του κυβερνητικά αρχεία, μερικά από τα οποία ήταν διαβαθμισμένα, αλλά και απόρρητα αρχεία, μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Τα αρχεία αυτά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

 Κατά την ίδια έρευνα, το FBI κατέσχεσε περισσότερα από 11.000 αρχεία, συμπεριλαμβανομένων και 100 εγγράφων, τα οποία ήταν διαβαθμισμένα. Η έρευνα είχε εγκριθεί από δικαστήριο και πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν εμπλακεί σε μία νομική διαμάχη σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των αρχείων. Δικηγόροι της κυβέρνησης έχουν πρόσβαση στα διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά την Παρασκευή ζήτησαν από ένα εφετείο να διευρύνει τη δυνατότητα της πρόσβασης τους σε μη διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία κατασχέθηκαν στην Φλόριντα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos