Στην Ερυθραία ο Λαβρόφ -Περιοδεία στην Αφρική για τη στήριξη της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία

27 Ιανουαρίου 2023 17:32

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τον πρόεδρο της Ερυθραίας Ισάιας Αφεγουέρκι στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική με στόχο να συγκεντρώσει στήριξη για τη Ρωσία επικεντρώνοντας στις "δυναμικές του πολέμου στην Ουκρανία", ανέφερε ο υπουργός Πληροφοριών της Ερυθραίας.

Ο Λαβρόφ βρίσκεται σε περιοδεία διάρκειας μιας εβδομάδας στην Αφρική, με πρώτο του σταθμό τη Νότια Αφρική, η οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ θα ολοκληρώσει το ταξίδι του με μια επίσκεψη στο Κέρας της Αφρικής.

Η Νότια Αφρική είναι μια από τις σημαντικότερες συμμάχους της Ρωσίας σε μια ήπειρο που είναι διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τις δυτικές προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα εξαιτίας της εισβολής της.

Η Ερυθραία είναι μια από τις λιγοστές αφρικανικές χώρες που καταψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου παρότι πολλές απείχαν.

Οι συζητήσεις του Λαβρόφ στην Ερυθραία
Οι συνομιλίες που είχε ο Λαβρόφ στην Ερυθραία αναζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των δεσμών των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των ορυχείων, της πληροφορικής, της εκπαίδευσης και της υγείας, έγραψε στο Twitter αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Πληροφοριών Γιεμάνε Μέσκελ.

Ο υπουργός δεν απάντησε σε σημερινό αίτημα να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιοδεύουν στην Αφρική
Η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αφρική συμπίπτει με εκείνες ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων, που περιοδεύουν στην αφρικανική ήπειρο για να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

 Μιλώντας κατά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Λαβρόφ χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ερυθραίας Οσμάν Σάλεχ απέδωσε την κρίση στην Ουκρανία στην "παράτολμη πολιτική της ηγεμονίας και της ανάσχεσης" που ασκούν, όπως είπε, οι ΗΠΑ επί δεκαετίες.

"Το θλιβερό είναι ότι η Ουκρανία είναι τόσο η δικαιολογία όσο και το θύμα αυτής της πολιτικής", είπε ο Οσμάν στη διάρκεια ομιλίας του στο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, την Μασάουα.

Καμία αναφορά στο Τιγκράι
Δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην σύγκρουση στο Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου τα στρατεύματα της Ερυθραίας μάχονται στο πλευρό των ομοσπονδιακών στρατευμάτων της Αιθιοπίας απέναντι στις δυνάμεις των ανταρτών του Τιγκράι.

Τον περασμένο Νοέμβριο υπογράφηκε μια συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά η Ερυθραία δεν συμμετείχε στην εκεχειρία. Τα στρατεύματα της Ερυθραίας έχουν αρχίσει να αποσύρονται από κάποιες περιοχές του Τιγκράι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos