Ερντογάν για προεδρικές εκλογές στην Τουρκία: Μηδένισα το χρονόμετρο - Θα ξαναγίνω πρόεδρος με το νέο σύστημα

28 Ιανουαρίου 2023 19:32

«Πυρά» στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται η Τουρκία , εν μέσω σκληρού μπρα ντε φερ μεταξύ του Ερντογάν και της αντιπολίτευσης η οποία αναζητά τον ιδανικό υποψήφιο που θα κοντραριστεί στα ίσα μαζί του, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο ανώτατο αξίωμα.

«Έστησαν το τραπέζι, αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο»
Ο Ερντογάν μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ντενιζλί και μεταξύ άλλων ανέφερε, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση: «Έστησαν το τραπέζι, αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο σε αυτό το τραπέζι τα 6 κόμματα. Συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν υποψήφιο, αυτή τη φορά άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική Hurriyet, o Ερντογάν απάντησε στην επίθεση της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία βάσει συντάγματος. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε με τις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μετά τις εκλογές του 2018 «μηδένισε το χρονόμετρο. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί το 2018 είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος».

«Εμείς λέμε εδώ και μήνες ότι η πολιτική είναι πεδίο μάχης, είμαστε υποψήφιοι, όποιον κι αν πρόκειται να υποδείξετε απέναντί μας, πείτε το μας και αφήστε μας να αγωνιστούμε στο πεδίο της μάχης. Όσοι δεν μπόρεσαν να υποδείξουν υποψήφιο έστρεψαν την συζήτηση αλλού για να καλύψουν τη δική τους ανωριμότητα. Είμαι πρόεδρος εδώ και 4,5 χρόνια, υπήρχε και προηγούμενος χρόνος. Τι σκεφτόσασταν; Γιατί δεν τα είπατε αυτά νωρίτερα;»

«Μηδένισε το χρονόμετρο μετά το 2018»
«Η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 με την εκτίμηση του έθνους μας είναι τόσο σαφής που δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή συζήτηση. Η Τουρκία πέρασε σε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης με τις εκλογές του 2018. Από την άποψη αυτή, μηδένισε το χρονόμετρο. Νομικά και de facto, ο πρόεδρος που εκλέχθηκε το 2018 είναι ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:

 «Διατηρήσαμε τον τίτλο του αρχηγού του κράτους στο νέο σύστημα ως Πρόεδρος. Εκτός από 3-5 θεατρίνους των μέσων ενημέρωσης, δεν μπόρεσαν να προβάλουν καμία αντίρρηση για το νέο σύστημα. Εκείνοι στο τραπέζι των 6 είχαν κατά κάποιο τρόπο μια επιφοίτηση ένα χρόνο αργότερα. Τώρα, βλέπω ότι ο φόβος της ήττας έχει κυριεύσει τις καρδιές τους, καθώς προσκολλώνται σε σενάρια χάους για την ημέρα των εκλογών».

«Νικήσαμε όλους τους αντιπάλους μας στην κάλπη, επειδή δεν δεχτήκαμε κανέναν τρόπο ή μέθοδο διαφορετικό από την εθνική βούληση. Είστε έτοιμοι να πάρετε τη νίκη από την κάλπη στις 14 Μαΐου;», είπε με ύφος ο Ερντογάν στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos