Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν, Ραϊσί, και ο ΥΠΕΞ: Σοκ με τη συντριβή ελικοπτέρου -Ανασύρθηκαν οι σοροί, καταιγιστικές εξελίξεις

20 Μαϊος 2024 12:01

Η είδηση του θανάτου του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, και του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν αποτελεί, σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, σοβαρή εξέλιξη στην πολιτική ζωή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ως αποτέλεσμα της πτώσης χθες του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν, στο Βορειοδυτικό Ιράν. Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στο Ιράν, κρίσιμο παράγοντα στη Μέση Ανατολή, μια περιφέρεια η οποία συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Η πληροφορία για τον θάνατο του προέδρου μεταδόθηκε από τα κύρια πρακτορεία ειδήσεων και τις εφημερίδες, εν αναμονή μιας δήλωσης των Αρχών αφότου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου σήμερα τα χαράματα. Η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει σήμερα το πρωί θρησκευτικούς ύμνους και φωτογραφίες του προέδρου.

«Το μεγάλο πνεύμα του δημοφιλούς και επαναστάτη προέδρου του Ιράν μετέβη στο ανώτατο βασίλειο», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χαιρετίζοντας «το μαρτύριο» των θυμάτων.

Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα προβεί σε δήλωση για το συμβάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, οι σοροί του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και των υπόλοιπων επιβαινόντων ανασύρθηκαν και μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο νεκροταφείο της Ταμπρίζ.

Το χρονικό της συντριβής του ελικοπτέρου
Ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή κάτω από πολύ κακές καιρικές συνθήκες, είναι όλοι νεκροί.

Το θρίλερ ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, όταν πληροφορίες άρχισαν να μεταδίδουν ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος είχε «ανώμαλη προσγείωση» γύρω στις 13:30 ώρα Τεχεράνης (13:00 ώρα Ελλάδος). Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εν μέσω δύσκολων καιρικών συνθηκών, μιας και την περιοχή σκεπάζει ομίχλη. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης.

Το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι περισσότερες από 40 ομάδες διάσωσης που χρησιμοποιούν σκύλους αναζήτησης και drones στάλθηκαν στο σημείο της συντριβής.

Οι πιθανότητες να βρίσκονταν ζωντανοί ο 63χρονος πρόεδρος και οι οκτώ άλλοι επιβάτες μειώνονταν σταδιακά στη διάρκεια της νύχτας.

Μεταξύ αυτών ήταν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ο κύριος ιμάμης της περιφέρειας, ο αρχηγός της ασφάλειας του προέδρου, καθώς και τρία μέλη του πληρώματος.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν σήμερα τα ξημερώματα, Δευτέρα. Την είδηση επιβεβαίωσε η Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραϊσί, μαζί με ακόμα 8 άτομα.

«Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου έφτασαν στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδες έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…), η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Πιρχουσέιν Κουλιβάντ, αρχικά, ενώ λίγο αργότερα, μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση, επισήμανε ότι δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή το ελικόπτερο Bell 212.

«Το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι κάηκε ολοσχερώς κατά τη συντριβή. Δυστυχώς, υπάρχουν φόβοι ότι όλοι οι επιβάτες είναι νεκροί», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters. Λίγο αργότερα αξιωματούχος ανέφερε επίσης στο Reuters ότι και οι 9 επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Νωρίτερα, τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπήρχαν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο».

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos