300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εμπραχίμ Ραϊσί: Η επόμενη μέρα για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του προέδρου

20 Μαϊος 2024 12:04
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπραχίμ Ραϊσί: Η επόμενη μέρα για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του προέδρου

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Ο θάνατος του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί ήλθε σε μια δύσκολη συγκυρία για το Ιράν, υποχρεώνοντας το καθεστώς να βρει σύντομα αντικαταστάτη ενώ εμπλέκεται σε περιφερειακές συρράξεις άμεσα ή δια αντιπροσώπων και την οικονομία του να τρεκλίζει.

Οι αντίπαλοι του Ιράν - πρωτίστως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία -, μελετούν την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Τεχεράνης, η ιρανική οικονομία βουλιάζει και μπορεί να δεχθεί περαιτέρω πλήγματα από νέες αμερικανικές κυρώσεις, κι ο θάνατος του Ραϊσί πιθανώς θα βουλιάξει στο χάος την ελλοχεύουσα διαπάλη εξουσίας με την απομάκρυνση από το παιχνίδι ενός εκ των δύο κορυφαίων υποψηφίων για τη διαδοχή του ανώτατου ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ – ο έτερος είναι ο δεύτερος γιος του Χαμενεϊ, Μοτζτάμπα-, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Economist.

Αν και έχουν αναφερθεί τα ονόματα και άλλων κληρικών ως πιθανών υποψηφίων, δύσκολα θα συγκεντρώσουν την αναγκαία υποστήριξη. Μολαταύτα, ουδείς εκ των Ραϊσί και Μοτζτάμπα είχε ξεκάθαρο προβάδισμα. Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου άνοιξε μεν τον δρόμο για τον δεύτερο, αλλά μια ανάρρησή του στην εξουσία θα αντιπροσώπευε μια κληρονομική μεταβίβαση εξουσίας σε ένα καθεστώς που ήρθε στα πράγματα ανατρέποντας μια κληρονομική μοναρχία.

Ποιος ήταν ο εκλιπών πρόεδρος του Ιράν
Ο 63χρονος υπερσυντηρητικός Εμπραχί Ραϊσί, είχε εκλεγεί πρόεδρος τον Ιούνιο του 2021 με χαμηλό ποσοστό-ρεκόρ σε μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία αποκλείστηκαν κυρίως μεταρρυθμιστές και βετεράνοι πολιτικοί του Ιράν.

Ανέλαβε καθήκοντα δεσμευόμενος να τερματίσει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπορικών δεσμών με τη Δύση και αντ' αυτού να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία. Η προεδρία του τερμάτισε μια περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Εξωτερικών διοικούνταν από πολύγλωσσους διπλωμάτες που ευνοούσαν καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ και ισχυρότερο εμπόριο με την Ευρώπη.

Ο Ραΐσι υπόκειτo σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ εν μέρει λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988, στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.

Επί των ημερών του το Ιράν εμπλούτιζε με ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμπόδιζε τις διεθνείς επιθεωρήσεις. Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ενώ εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ μεσούντος του πολέμου του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, το Ιράν συνέχισε να εξοπλίζει ομάδες αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο Ραϊσί ήταν ευρέως γνωστός για τις υπερσυντηρητικές πολιτικές του απόψεις.

Δύσκολα θα αλλάξει γραμμή το Ιράν
Ειδικοί λένε ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα αντικαταστήσει τον Ραϊσί, η στρατηγική που ακολούθησε είναι απίθανο να αλλάξει, αφού έχει παγιωθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της ηγεσίας του Ιράν, θρησκευτικής και πολιτικής . «Με ή χωρίς τον Ραϊσι το καθεστώς είναι πολύ ευχαριστημένο με τον τρόπο που έχει κλονιστεί η Μέση Ανατολή μετά την 7η Οκτωβρίου [όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ], δήλωσε στο Foreign Policy ο Μπεχνάν Μπεν Ταλεμπλού, ανώτερος συνεργάτης Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών (FDD). «[Το Ιράν] μπόρεσε να συνεχίσει τη στρατηγική του θανάτου βάλλοντας εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ μέσω πληρεξούσιων και στη συνέχεια ακόμη και άμεσα με τα αντίποινα που είδαμε τον Απρίλιο και εξακολουθεί να θεωρεί ότι κέρδισε τον πρώτο γύρο».

Σύμφωνα με το ιρανικό Σύνταγμα, ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοχμπέρ είναι πιθανό να αναλάβει επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου για τις επόμενες 50 ημέρες μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές. Οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές σημείωσαν ρεκόρ αποχής, σημειώνουν αναλυτές, ενώ καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από τον Χαμενεΐ και τους συμμάχους του για να εξασφαλίσουν τη νίκη του Ραΐσι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2021 με τον αποκλεισμό δυνητικά επικίνδυνων αντιπάλων.

Θα επιδιώξουν ενίσχυση του ρόλου τους οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν;
Πέρα από τον ορίζοντα των πρόωρων εκλογών και των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για του χρόνου, υπάρχει πιθανότητα αναταραχής στην κορυφή της άρχουσας τάξης του Ιράν.

Ποιος ήταν ο ΥΠΕΞ του Ιράν, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής του καθεστώτος των μουλάδων
Με λιγοστούς πιθανούς διαδόχους του 85χρονου Χαμενεΐ, πέραν του γιου του, Μοτζτάμπα, ο θάνατος του Ραϊσί πιθανώς θα οδηγήσει το πολιτικό μέλλον του Ιράνσε περαιτέρω αναταραχή.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο μεγαλύτερος κλάδος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που ελέγχει μεγάλα τμήματα της οικονομίας της χώρας, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την αναταραχή για να ενισχύσει το ρόλο του. «Δεν υπάρχει προφανής κληρονόμος», τονίζει ο Ντέιβιντ Ντε Ρος, καθηγητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Εγγύς Ανατολής - Νότιας Ασίας του National Defence University, συνταγματάρχης ε.α. των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι να δούμε αν οι Φρουροί της Επανάστασης θα ολοκληρώσουν ένα πραξικόπημα αργής κίνησης».

Μολονότι ειδικοί θεωρούν απίθανο να αναδυθεί μια πιο μετριοπαθής προσωπικότητα στο Ιράν είτε από τις πρόωρες κάλπες, είτε από τις προεδρικές εκλογές του 2025, ο θάνατος του Ραϊσί αφήνει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για την αναζωπύρωση κινημάτων διαμαρτυρίας, που σοβούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. «Αυτά τα κινήματα δεν έχουν πεθάνει», είπε ο Μπεν Ταλεμπλού. «Λειτουργούν σε χαμηλό επίπεδο, στην περιφέρεια - συνήθως με απεργίες εργατικών συνδικάτων, τέτοια πράγματα. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πανεθνικό ξέσπασμα διαμαρτυριών ή και τίποτε. Αλλά η ιστορία του ιρανικού κινήματος διαμαρτυρίας είναι πάντα θέμα του πότε και όχι του αν», τόνισε.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Food Expo Greece 2026
  • Η Μαρία Καρυστιανού προανήγγειλε κόμμα: «Είμαι στην πρώτη γραμμή, πάμε για κάτι πολύ μεγάλο» - Οι προϋποθέσεις που έθεσε
  • ALCO: Στις 12 μονάδες με double score το προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αναποφάσιστος ένας στους πέντε ψηφοφόρους (Βίντεο)
  • Η Κωνσταντοπούλου έστησε ξανά καβγά on air: Είναι άθλιο αυτό που κάνεις, είπε σε δημοσιογράφο και αποχώρησε από τη συζήτηση (Βίντεο)
  • Real Polls: Τι θα γινόταν αν όλα τα κόμματα πήγαιναν στις εκλογές με άλλους αρχηγούς; Πέφτει στο 22% η ΝΔ, εκτοξεύεται στο 17,2% το ΠΑΣΟΚ
  • Πάρος: Παραίτηση δημοτικής συμβούλου – Φορτισμένη η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν, Ρα...
Αξιοποίησε την ψήφο σου»: πάνω... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

deyap xristougenna2024

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2017 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Παραίτηση δημοτικής συμβούλου – Φορτισμένη η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πάρος: Παραίτηση δημοτικής συμβούλο...

11 Δεκεμβρίου 2025
Ό,τι Αξίζει με την Ίνα Ταράντου: Στην Πάρο ένα επεισόδιο γεμάτο μνήμη και φως

Ό,τι Αξίζει με την Ίνα Ταράντου: Στ...

14 Δεκεμβρίου 2025
Πάρος – Δημοτικό Συμβούλιο: Επιβολή προστίμου του Λιμεναρχείου προς το Λιμενικό Ταμείο (Βίντεο)

Πάρος – Δημοτικό Συμβούλιο: Επιβολή...

11 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Volley League Γυναικών: Άγγιξε επική ανατροπή ο Α.Ο. Θήρας, αλλά ηττήθηκε 2-3 από τον Ολυμπιακό

Volley League Γυναικών: Άγγιξε επικ...

18 Δεκεμβρίου 2025
Κύπελλο Ελλάδας: Στα προημιτελικά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, στα play off ο ΠΑΟΚ - Τα ζευγάρια

Κύπελλο Ελλάδας: Στα προημιτελικά Π...

18 Δεκεμβρίου 2025
Ολυμπιακός - Βαλένθια 92-99: Τρίτη συνεχόμενη ήττα με κακή άμυνα στο τέλος...

Ολυμπιακός - Βαλένθια 92-99: Τρίτη...

18 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ