Ευρωκοινοβούλιο: Έγκριση πρότασης για τον αριθμό και το μέγεθος επιτροπών και αντιπροσωπειών του

Σύνοδος Ολομέλειας

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την πρόταση για τον αριθμό των μελών των 20 επιτροπών και των τεσσάρων υποεπιτροπών του Κοινοβουλίου, καθώς και των 48 μόνιμων αντιπροσωπειών του.

Μετά από ψηφοφορία στην ολομέλεια επί της πρότασης της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου με ανάταση χειρός, παρουσιάζεται παρακάτω ο αριθμός των μελών της κάθε επιτροπής και υποεπιτροπής του Κοινοβουλίου για το πρώτο μισό της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου.

AFET

Εξωτερικών υποθέσεων

79

DEVE

Ανάπτυξης

25

-1

ΙΝΤΑ

Διεθνούς εμπορίου

43

BUDG

Προϋπολογισμών

40

+1

CONT

Ελέγχου του προϋπολογισμού

30

ECON

Οικονομικής και νομισματικής πολιτικής

60

-1

EMPL

Απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων

60

+5

ENVI

Περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων

90

+2

ITRE

Βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας

90

+12

IMCO

Εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών

52

+7

TRAN

Μεταφορών και τουρισμού

46

-3

REGI

Περιφερειακής ανάπτυξης

41

-2

AGRI

Γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου

49

+1

PECH

Αλιείας

27

-1

CULT

Πολιτισμού και παιδείας

30

+1

JURI

Νομικών θεμάτων

25

LIBE

Πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων

75

+6

AFCO

Συνταγματικών υποθέσεων

30

+2

FEMM

Δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων

40

+3

PETI

Αναφορών

35

DROI

Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (υποεπιτροπή)

30

SEDE

Ασφάλειας και άμυνας (υποεπιτροπή)

30

FISC

Φορολογικών θεμάτων (υποεπιτροπή)

30

SANT

Δημόσιας υγείας (υποεπιτροπή)

30

Πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό και το μέγεθος των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του Κοινοβουλίου για την ίδια χρονική περίοδο θα είναι σύντομα διαθέσιμες εδώ. Η σχετική πρόταση εγκρίθηκε επίσης με ανάταση χειρός.

Σχετικά με τη σύνθεση των επιτροπών και των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, η σύνθεση των επιτροπών του (συμπεριλαμβανομένων των υποεπιτροπών) θα πρέπει να αντικατοπτρίζει, στο μέτρο του δυνατού, την πολιτική σύνθεση του Κοινοβουλίου στο σύνολό του — βλ. άρθρα 216 και 218.

Το άρθρο 229 ορίζει ότι η σύνθεση των αντιπροσωπειών πρέπει επίσης να διασφαλίζει, στο μέτρο του δυνατού, ότι τα κράτη μέλη, οι πολιτικές απόψεις και τα φύλα εκπροσωπούνται δίκαια, ενώ καμία αντιπροσωπεία δεν μπορεί να έχει πάνω από το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών της από την ίδια χώρα.

Οι πολιτικές ομάδες και οι μη εγγεγραμμένοι βουλευτές αποφασίζουν εσωτερικά ποιος διορίζεται σε κάθε επιτροπή και υποεπιτροπή, καθώς και στις αντιπροσωπείες.

Επόμενα βήματα

Τα ονόματα των ευρωβουλευτών που θα συμμετέχουν σε κάθε επιτροπή θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Η σύνθεση των αντιπροσωπειών θα επιβεβαιωθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Εναπόκειται στις επιτροπές και τις αντιπροσωπείες να εκλέξουν τα Προεδρεία τους κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεών τους για τη σύστασή τους σε σώμα. Οι επιτροπές του Κοινοβουλίου πρόκειται να συνεδριάσουν στις 23 Ιουλίου 2024.

Σχετικές πληροφορίες

Οι αρμοδιότητες κάθε επιτροπής καθορίζονται στο παράρτημα VI του Κανονισμού. Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό Κοινοβούλιο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επιτροπές και οι αντιπροσωπείες χειρίζονται τα αντίστοιχα καθήκοντά τους.

Οι επιτροπές συνεδριάζουν δημόσια (εκτός εάν οι κανόνες υπαγορεύουν διαφορετικά) μία ή δύο φορές το μήνα στις Βρυξέλλες. Οι εργασίες τους αφορούν την κατάρτιση, την τροποποίηση και την ψηφοφορία επί νομοθετικών προτάσεων και εκθέσεων, καθώς και τη διεξαγωγή συζητήσεων με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής και ακροάσεων με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, αλλά και τη διοργάνωση διερευνητικών αποστολών. Θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στις επικείμενες ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων.

Το Κοινοβούλιο μπορεί να συστήσει υποεπιτροπές και ειδικές προσωρινές επιτροπές για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων, καθώς και να συστήσει εξεταστικές επιτροπές για τη διερεύνηση καταγγελιών για κακή διοίκηση του δικαίου της ΕΕ. Η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών συντονίζει τις εργασίες τους.

Οι αντιπροσωπείες είναι επιφορτισμένες με τη διατήρηση και την ανάπτυξη των διεθνών επαφών του Κοινοβουλίου και τη συμβολή στην ενίσχυση του ρόλου και της προβολής της ΕΕ στον κόσμο. Συνεργάζονται με κοινοβούλια κρατών που είναι εταίροι της ΕΕ, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προώθηση των αξιών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ σε τρίτες χώρες.

Σύνδεσμοι

Κείμενα που εγκρίθηκαν (17.7.2024)

Φάκελος διαδικασίας (επιτροπές)

Φάκελος διαδικασίας (αντιπροσωπείες)

Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο ρόλος και η σύνθεσή τους

Πληροφορίες για τις αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ενημερωτικό γράφημα (Infographic): στοιχεία και αριθμοί του ΕΚ - δομή του Κοινοβουλίου

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Φάκελος για τα ΜΜΕ: Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos