Στην Κύπρο ο Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια από την εισβολή -Έφτασε στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν για τη φιέστα

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την μαύρη επέτειο καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού.

O πρωθυπουργός, σήμερα στις 20:30, θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τη συμπλήρωση 50 ετών από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Πρόκειται για μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα παραστεί σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45 και στη συνέχεα στις 20:30 θα μιλήσει, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ανεβάσει τις ρητορικές προκλήσεις της, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο κατεχόμενο τμήμα την ίδια μέρα θα παραβρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης: Να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το Κυπριακό
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι τελικά το ζήτημα θα επιλυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση».

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Χριστοδουλίδης -Η ελπίδα υπάρχει ακόμα, τονίζει η ΕΕ, στη Λευκωσία ο Μητσοτάκης
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος πληροφόρηση που έλαβε, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τόνισε ότι σύντομα θα υπάρχουν κάποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου είπε ότι «είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας, και το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες -δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι-, για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιόν μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».

Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν
Σημειώνεται ότι στο κατεχόμενο τμήμα προσγειώθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες (19/7) έφτασε στα κατεχόμενα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, για να προετοιμάσει τις εκδηλώσεις που θα έχουν έντονο πολιτικό αποτύπωμα.

Ο κ. Γκιουλέρ, σε μια από τις συναντήσεις του, θυμήθηκε να υποσχεθεί και πάλι τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων με όλες τις δυνάμεις της Τουρκίας, βάσει των Συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας, όπως έκανε και πριν από 50 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Τατάρ, σε μια τις πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει τις τελευταίες ημέρες στο τουρκικό πρακτορείο Anatolu, κατηγορεί την Ελλάδα ότι θέλει να κάνει την Κύπρο 13ο νησί στα Δωδεκάνησα, υλοποιώντας το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, κυκλώνοντας την Τουρκία.

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει το ψευδοκράτος για την Τουρκία και για τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εμπέδωση της γαλάζιας πατρίδας.


 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos