Μ. Ανατολή: Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικό υποβρύχιο και νέο αεροπλανοφόρο εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

Το θερμόμετρο της έντασης έχει εκτοξευτεί στο κόκκινο στη Μέση Ανατολή εν αναμονή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ με τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πυρηνικό υποβρύχιο κι ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ δεν αποκαλύπτουν κανονικά που βρίσκονται οι δυνάμεις τους και ειδικά τα υποβρύχια, αλλά σε μια λίαν ασυνήθιστη κίνηση – ενδεικτική της κατεπείγουσας κατάστασης - η αρμόδια για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Georgia κλάσης Ohio, που περιλαμβάνει τα 18 μεγαλύτερα πυρηνοκίνητα του στόλου των ΗΠΑ, να κατευθυνθεί στην περιοχή, αλλά ζήτησε και από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, που μεταφέρει μαχητικά F-35C να επισπεύσει τη μετάβασή του εκεί, όπου βρίσκονται ήδη το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt και άλλα πολεμικά σκάφη συνοδείας.

Τα μήκους 300 μ. αεροπλανοφόρα του ΠΝ των ΗΠΑ, τα οποία τροφοδοτούνται επίσης από πυρηνικούς αντιδραστήρες, είναι εξοπλισμένα το καθένα με δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και οι σχηματισμοί τους περιλαμβάνουν επίσης αντιτορπιλικά και άλλα πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με στρατιωτικό ιστότοπο των ΗΠΑ, το υποβρύχιο «USS Georgia» μήκους περίπου 110 μέτρων μπορεί να εξοπλιστεί με έως και 154 πυραύλους κρουζ τύπου Tomahawk.

«Ο Υπουργός Όστιν επαναλαμβάνει την προθυμία των ΗΠΑ να υπερασπιστούν το Ισραήλ με κάθε αναγκαίο τρόπο. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν το αποτρεπτικό δυναμικό και την αποτελεσματικότητά τους ενόψει της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Συναγερμός στο Ισραήλ για επικείμενη ευθεία επίθεση του Ιράν
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την έναρξη την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στρατιωτικών ασκήσεων στην δυτική επαρχία Κερμανσάχ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ κι ενώ η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί ότι θα επιτεθεί στο Ισραήλ για να εκδικηθεί για την δολοφονία στην Τεχεράνη την προπερασμένη εβδομάδα του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο IRNA της χώρας ότι οι ασκήσεις αποσκοπούν στην «ενίσχυση της μάχιμης ικανότητας και της επαγρύπνησης».


ΗΠΑ και δυτικές χώρες πιέζουν το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση υπό τον φόβο ότι τα αντίποινά του στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. Ωστόσο, πηγές είπαν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούν ότι το Ιράν έχει αποφασίσει να εξαπολύσει άμεση επίθεση και μάλιστα εντός των επόμενων ημερών. Ο Μπαράκ Ραβίντ, δημοσιογράφος του Axios, είπε ότι δύο πηγές τού ξεκαθάρισαν ότι αυτό συνιστά μια αλλαγή στην αξιολόγηση των Ισραηλινών αναφορικά με τη στάση του Ιράν. Μία από τις πηγές αυτές τού είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια εσωτερική συζήτηση στο Ιράν μεταξύ των Φρουρών της Επανάστασης που πιέζουν για σφοδρή επίθεση και τον πρόεδρο της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, που πιστεύει ότι αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί.

Πριν δοθεί η εντολή για την ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ιωάβ Γκαλάντ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του προειδοποίησε για πιθανή μεγάλη επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες. Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Γκαλάντ ερμήνευσε τις στρατιωτικές προετοιμασίες στο Ιράν ως ένδειξη επικείμενης μεγάλης επίθεσης, αναφέρει η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η αξιολόγηση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας βασίζεται σε τρέχουσες παρατηρήσεις για τις ιρανικές στρατιωτικές δραστηριότητες.

Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ αν δεχθεί επίθεση
Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την προπερασμένη εβδομάδα είναι διάχυτος ο φόβος να ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Το Ιράν θεωρεί ότι είναι «αδιαμφισβήτητο δικαίωμά του να υπερασπιστεί την εθνική μας ασφάλεια, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι.

Το Ισραήλ από την πλευρά του απειλεί το Ιράν ότι σε περίπτωση επίθεσης θα απαντήσει πολύ πιο σκληρά από ό,τι μετά τις επιθέσεις της Τεχεράνης τον Απρίλιο. Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ αντέδρασε συγκρατημένα κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι την περασμένη εβδομάδα. «Αυτή είναι μια νέα κατάσταση τώρα. Μπορείς να συγκρατηθεί κανείς μία φορά, όχι δύο», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια σε επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοι τους είχαν υποστηρίξει το Ισραήλ στην πρώτη άμεση ιρανική επίθεση που δέχθηκε τον Απρίλιο, όταν η Τεχεράνη επιτέθηκε στο εβραϊκό κράτος με 330 ρουκέτες, πυραύλους κρουζ και drones, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων αναχαιτίστηκε.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos