300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Οι 7 προτάσεις του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ΕΕ - Ποιοι και γιατί αντιδρούν

10 Σεπτεμβρίου 2024 08:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ
  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • ΕΕ
Οι 7 προτάσεις του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ΕΕ - Ποιοι και γιατί αντιδρούν

test2

test2

Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, εμπεριέχει θεμελιώδεις προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και για τη διατήρηση της οικονομικής και γεωπολιτικής της ισχύς, αλλά και της κοινωνικής της συνοχής.

Οι προτάσεις του Μάριο Ντράγκι έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανταποκρίνονται στις ανάγκες αντιμετώπισης σοβαρών οικονομικών, γεωπολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων. Αναλυτικά, οι βασικές προτάσεις του Ιταλού πρώην κεντρικού τραπεζίτη συνίστανται στα εξής:

1. Ετήσια αύξηση επενδύσεων κατά 750-800 δισ. ευρώ.

Ο Ντράγκι προτείνει μια μαζική αύξηση των ετήσιων επενδύσεων, διπλάσιες από το Σχέδιο Μάρσαλ, ύψους 750-800 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με 4,4%-4,7% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Αυτή η πρόταση είναι σημαντική γιατί:

- Ενίσχυση της ανάπτυξης: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η αύξηση των επενδύσεων μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία.

- Ανταγωνιστικότητα: Χωρίς αυτές τις επενδύσεις, η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες με ταχείς ρυθμούς.

- Αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων: Οι αυξημένες επενδύσεις μπορούν να ενισχύσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ε.Ε., προάγοντας τη συνοχή και μειώνοντας τα χάσματα μεταξύ κρατών-μελών.

2. Κοινός δανεισμός

Ο Ντράγκι προτείνει τη δέσμευση για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, κάτι που έχει προταθεί και στο παρελθόν αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις από κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Η πρόταση αυτή έχει τεράστια σημασία για:

- Αποδοτικότερη χρηματοδότηση: Η κοινή δανειοδότηση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με καλύτερους όρους, δεδομένης της συλλογικής της φερεγγυότητας.

- Οικονομική αλληλεγγύη: Ενισχύει την οικονομική συνοχή εντός της Ε.Ε., με τα ισχυρότερα κράτη να συνεισφέρουν σε ένα κοινό ταμείο που ωφελεί και τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη-μέλη.

- Αποτροπή νέων κρίσεων χρέους: Ο κοινός δανεισμός μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις χρέους, όπως αυτή του 2010-2012, που έπληξε τη Νότια Ευρώπη.

3. Ταχύτερη λήψη αποφάσεων με ειδικές πλειοψηφίες

Η πρόταση να ληφθούν αποφάσεις με ειδικές πλειοψηφίες και όχι με ομοφωνία είναι κρίσιμη, καθώς:

- Αποτελεσματικότητα: Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. είναι πολλές φορές αργή, και οι αποφάσεις που απαιτούν ομοφωνία μπορούν να "μπλοκαριστούν" από ένα μόνο κράτος. Με την εισαγωγή ειδικών πλειοψηφιών, οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα.

- Αντιμετώπιση κρίσεων: Σε καταστάσεις όπως η πανδημία ή γεωπολιτικές κρίσεις, η γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι κρίσιμη για την άμεση αντίδραση της Ένωσης.

- Συνεργασία των «προθύμων»: Δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες κρατών-μελών να συνεργάζονται σε συγκεκριμένα έργα και πολιτικές, χωρίς να περιμένουν το σύνολο των 27 κρατών να συμφωνήσουν.

4. Στήριξη της καινοτομίας

Η Ευρώπη υστερεί στην εμπορευματοποίηση καινοτομιών, όπως επισημαίνει ο Ντράγκι. Η πρόταση για στήριξη της καινοτομίας είναι σημαντική γιατί:

- Εξέλιξη τεχνολογίας: Χωρίς επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στην παγκόσμια τεχνολογική "κούρσα".

- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: Οι επενδύσεις σε καινοτόμους τομείς θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη τεχνολογία και η καθαρή ενέργεια.

- Διατήρηση των ταλέντων: Σήμερα, πολλοί Ευρωπαίοι καινοτόμοι και επιχειρηματίες φεύγουν για τις ΗΠΑ, όπου οι συνθήκες για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων είναι καλύτερες. Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές που θα κρατήσουν αυτό το ταλέντο στην Ε.Ε.

5. Απεξάρτηση από τον άνθρακα και ενίσχυση της πράσινης μετάβασης

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια αποτελεί πυρήνα της στρατηγικής Ντράγκι. Αυτό είναι κρίσιμο για:

- Μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων: Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας, ιδίως από τη Ρωσία. Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα ενισχύσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

- Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι κεντρική στην πολιτική της Ε.Ε., και η πράσινη μετάβαση θα βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών

στόχων.
- Αύξηση ανταγωνιστικότητας: Η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί παγκοσμίως στην πράσινη τεχνολογία, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.

6. Μείωση της οικονομικής και γεωπολιτικής εξάρτησης

Ο Ντράγκι υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τρίτες χώρες σε κρίσιμες πρώτες ύλες και τεχνολογίες, όπως η καθαρή ενέργεια και οι τεχνολογίες αιχμής. Αυτή η πρόταση είναι σημαντική γιατί:

- Ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας: Σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από χώρες όπως η Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

- Ασφάλεια: Η ασφάλεια της προμήθειας κρίσιμων αγαθών είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η εξάρτηση από τρίτες χώρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κρίσεις, όπως φάνηκε με την ενεργειακή κρίση λόγω της Ρωσίας.

7. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Η έκθεση καλεί την Ε.Ε. να επενδύσει σε κοινές αμυντικές προμήθειες, καθώς και να ενισχύσει τη συνεργασία στην άμυνα. Αυτό είναι σημαντικό για:

- Ασφάλεια: Σε έναν γεωπολιτικά ασταθή κόσμο, η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας είναι κρίσιμη για την προστασία των συμφερόντων της Ε.Ε.

- Συνεργασία και αποτελεσματικότητα: Η κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία περιορίζει την ικανότητα της Ε.Ε. να ενεργεί στρατηγικά. Οι κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού και η συλλογική δράση μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα της Ένωσης.

Οι αντιδράσεις
Οι προτάσεις του Μάριο Ντράγκι, παρότι κρίσιμες για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζουν σημαντικές πολιτικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους. Η βασική του πρόταση για την αύξηση των επενδύσεων κατά 750-800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Κράτη-μέλη από το βόρειο τμήμα της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, αντιδρούν στην ιδέα να αναλάβουν το οικονομικό βάρος αυτών των επενδύσεων, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα και ποιος θα επωμιστεί τις συνέπειες. Επιπλέον, χώρες με αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές, που διατηρούν χαμηλά επίπεδα χρέους, αντιδρούν σε προτάσεις που μπορεί να αυξήσουν το ευρωπαϊκό χρέος, φοβούμενες ότι θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος για χώρες με υψηλότερα χρέη.

Η πρόταση για τον κοινό δανεισμό έχει επίσης αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Αυτά τα κράτη ανησυχούν ότι ο κοινός δανεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «ένωση χρέους», όπου θα κληθούν να στηρίξουν τις χώρες του Νότου που έχουν μεγαλύτερα χρέη. Οι διαφορές στις οικονομικές φιλοσοφίες εντός της ΕΕ, με τις χώρες του Βορρά να επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, δυσχεραίνουν τη σύγκλιση απόψεων.

Τέλος, η πρόταση του Ντράγκι αφορά την ταχύτερη λήψη αποφάσεων μέσω ειδικών πλειοψηφιών, αντί της ομοφωνίας. Αυτή η πρόταση είναι πολιτικά ευαίσθητη, καθώς πολλά κράτη ανησυχούν ότι θα χάσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα την απαίτηση ομοφωνίας για να μπλοκάρουν αποφάσεις που θεωρούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους. Η δυνατότητα για λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς και Ανατολής και Δύσης, καθώς μικρότερα ή πιο αδύναμα κράτη φοβούνται ότι θα κυριαρχούνται από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ.

dnews.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Η ΕΕ θέλει να αυξήσει κατά 50 δις. ευρώ τις αγορές αμερικανικών αγαθών προς επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ
  • Περισσότερα από 70 δισ. ευρώ δικαιούται η Ελλάδα από κονδύλια της ΕΕ
  • Στέφανος Γκίκας στη Βουλή: «Διεκδικούμε από την Ε.Ε. ένα ειδικό τομεακό πρόγραμμα για τη νησιωτικότητα»
  • Ετοιμάζουν συνάντηση Τραμπ-Πούτιν - Χωρίς την ΕΕ οι συνομιλίες για την Ουκρανία
  • Οι δασμοί Τραμπ σε χάλυβα και άνθρακα είναι μόνο η αρχή - 'Ετοιμη να «πατήσει τη σκανδάλη» η ΕΕ
  • Τραμπ: Ασφαλώς και θα επιβάλλω δασμούς στην ΕΕ - Δεν με ενδιαφέρει η αντίδραση της αγοράς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ο Μισέλ Μπαρνιέ νέος πρωθυπουρ...
Νικήτρια του ντιμπέιτ η Κάμαλα... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφαση Μη Χρήσης Ιδιωτικών Αερομεταφορών από το ΕΚΑΒ

Κ.Υ. Πάρου: Ανακοίνωση για την Απόφ...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025
Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα καταπλεύσουν φέτος – 70 αφίξεις, 8 μήνες τουρισμός κρουαζιέρας

Πάρος: Αυτά είναι τα κρουαζιερόπλοι...

08 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Θαλάσσιες διακομιδές από το λιμάνι της Μυκόνου

Θαλάσσιες διακομιδές από το λιμάνι...

13 Μαϊος 2025
Μύκονος: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Μύκονος: Σύλληψη αλλοδαπού για κατο...

13 Μαϊος 2025
«Τσακωθήκαμε και τη χτύπησα», τα πρώτα λόγια του μητροκτόνου -  Σοκάρουν οι μαρτυρίες των γειτόνων (βίντεο)

«Τσακωθήκαμε και τη χτύπησα», τα πρ...

13 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ