Οι 7 προτάσεις του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ΕΕ - Ποιοι και γιατί αντιδρούν

10 Σεπτεμβρίου 2024 08:31

Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, εμπεριέχει θεμελιώδεις προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και για τη διατήρηση της οικονομικής και γεωπολιτικής της ισχύς, αλλά και της κοινωνικής της συνοχής.

Οι προτάσεις του Μάριο Ντράγκι έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανταποκρίνονται στις ανάγκες αντιμετώπισης σοβαρών οικονομικών, γεωπολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων. Αναλυτικά, οι βασικές προτάσεις του Ιταλού πρώην κεντρικού τραπεζίτη συνίστανται στα εξής:

1. Ετήσια αύξηση επενδύσεων κατά 750-800 δισ. ευρώ.

Ο Ντράγκι προτείνει μια μαζική αύξηση των ετήσιων επενδύσεων, διπλάσιες από το Σχέδιο Μάρσαλ, ύψους 750-800 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με 4,4%-4,7% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Αυτή η πρόταση είναι σημαντική γιατί:

- Ενίσχυση της ανάπτυξης: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η αύξηση των επενδύσεων μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία.

- Ανταγωνιστικότητα: Χωρίς αυτές τις επενδύσεις, η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες με ταχείς ρυθμούς.

- Αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων: Οι αυξημένες επενδύσεις μπορούν να ενισχύσουν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ε.Ε., προάγοντας τη συνοχή και μειώνοντας τα χάσματα μεταξύ κρατών-μελών.

2. Κοινός δανεισμός

Ο Ντράγκι προτείνει τη δέσμευση για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, κάτι που έχει προταθεί και στο παρελθόν αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις από κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Η πρόταση αυτή έχει τεράστια σημασία για:

- Αποδοτικότερη χρηματοδότηση: Η κοινή δανειοδότηση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση με καλύτερους όρους, δεδομένης της συλλογικής της φερεγγυότητας.

- Οικονομική αλληλεγγύη: Ενισχύει την οικονομική συνοχή εντός της Ε.Ε., με τα ισχυρότερα κράτη να συνεισφέρουν σε ένα κοινό ταμείο που ωφελεί και τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη-μέλη.

- Αποτροπή νέων κρίσεων χρέους: Ο κοινός δανεισμός μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις χρέους, όπως αυτή του 2010-2012, που έπληξε τη Νότια Ευρώπη.

3. Ταχύτερη λήψη αποφάσεων με ειδικές πλειοψηφίες

Η πρόταση να ληφθούν αποφάσεις με ειδικές πλειοψηφίες και όχι με ομοφωνία είναι κρίσιμη, καθώς:

- Αποτελεσματικότητα: Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. είναι πολλές φορές αργή, και οι αποφάσεις που απαιτούν ομοφωνία μπορούν να "μπλοκαριστούν" από ένα μόνο κράτος. Με την εισαγωγή ειδικών πλειοψηφιών, οι αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα.

- Αντιμετώπιση κρίσεων: Σε καταστάσεις όπως η πανδημία ή γεωπολιτικές κρίσεις, η γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι κρίσιμη για την άμεση αντίδραση της Ένωσης.

- Συνεργασία των «προθύμων»: Δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες κρατών-μελών να συνεργάζονται σε συγκεκριμένα έργα και πολιτικές, χωρίς να περιμένουν το σύνολο των 27 κρατών να συμφωνήσουν.

4. Στήριξη της καινοτομίας

Η Ευρώπη υστερεί στην εμπορευματοποίηση καινοτομιών, όπως επισημαίνει ο Ντράγκι. Η πρόταση για στήριξη της καινοτομίας είναι σημαντική γιατί:

- Εξέλιξη τεχνολογίας: Χωρίς επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στην παγκόσμια τεχνολογική "κούρσα".

- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: Οι επενδύσεις σε καινοτόμους τομείς θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη τεχνολογία και η καθαρή ενέργεια.

- Διατήρηση των ταλέντων: Σήμερα, πολλοί Ευρωπαίοι καινοτόμοι και επιχειρηματίες φεύγουν για τις ΗΠΑ, όπου οι συνθήκες για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων είναι καλύτερες. Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές που θα κρατήσουν αυτό το ταλέντο στην Ε.Ε.

5. Απεξάρτηση από τον άνθρακα και ενίσχυση της πράσινης μετάβασης

Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια αποτελεί πυρήνα της στρατηγικής Ντράγκι. Αυτό είναι κρίσιμο για:

- Μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων: Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας, ιδίως από τη Ρωσία. Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα ενισχύσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

- Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι κεντρική στην πολιτική της Ε.Ε., και η πράσινη μετάβαση θα βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών

στόχων.
- Αύξηση ανταγωνιστικότητας: Η Ευρώπη μπορεί να ηγηθεί παγκοσμίως στην πράσινη τεχνολογία, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.

6. Μείωση της οικονομικής και γεωπολιτικής εξάρτησης

Ο Ντράγκι υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τρίτες χώρες σε κρίσιμες πρώτες ύλες και τεχνολογίες, όπως η καθαρή ενέργεια και οι τεχνολογίες αιχμής. Αυτή η πρόταση είναι σημαντική γιατί:

- Ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας: Σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο, η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από χώρες όπως η Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

- Ασφάλεια: Η ασφάλεια της προμήθειας κρίσιμων αγαθών είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η εξάρτηση από τρίτες χώρες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές κρίσεις, όπως φάνηκε με την ενεργειακή κρίση λόγω της Ρωσίας.

7. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Η έκθεση καλεί την Ε.Ε. να επενδύσει σε κοινές αμυντικές προμήθειες, καθώς και να ενισχύσει τη συνεργασία στην άμυνα. Αυτό είναι σημαντικό για:

- Ασφάλεια: Σε έναν γεωπολιτικά ασταθή κόσμο, η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας είναι κρίσιμη για την προστασία των συμφερόντων της Ε.Ε.

- Συνεργασία και αποτελεσματικότητα: Η κατακερματισμένη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία περιορίζει την ικανότητα της Ε.Ε. να ενεργεί στρατηγικά. Οι κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού και η συλλογική δράση μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική αποτελεσματικότητα της Ένωσης.

Οι αντιδράσεις
Οι προτάσεις του Μάριο Ντράγκι, παρότι κρίσιμες για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζουν σημαντικές πολιτικές δυσκολίες στην εφαρμογή τους. Η βασική του πρόταση για την αύξηση των επενδύσεων κατά 750-800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Κράτη-μέλη από το βόρειο τμήμα της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, αντιδρούν στην ιδέα να αναλάβουν το οικονομικό βάρος αυτών των επενδύσεων, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με το πώς θα καλυφθούν τα έξοδα και ποιος θα επωμιστεί τις συνέπειες. Επιπλέον, χώρες με αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές, που διατηρούν χαμηλά επίπεδα χρέους, αντιδρούν σε προτάσεις που μπορεί να αυξήσουν το ευρωπαϊκό χρέος, φοβούμενες ότι θα επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος για χώρες με υψηλότερα χρέη.

Η πρόταση για τον κοινό δανεισμό έχει επίσης αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Αυτά τα κράτη ανησυχούν ότι ο κοινός δανεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «ένωση χρέους», όπου θα κληθούν να στηρίξουν τις χώρες του Νότου που έχουν μεγαλύτερα χρέη. Οι διαφορές στις οικονομικές φιλοσοφίες εντός της ΕΕ, με τις χώρες του Βορρά να επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, δυσχεραίνουν τη σύγκλιση απόψεων.

Τέλος, η πρόταση του Ντράγκι αφορά την ταχύτερη λήψη αποφάσεων μέσω ειδικών πλειοψηφιών, αντί της ομοφωνίας. Αυτή η πρόταση είναι πολιτικά ευαίσθητη, καθώς πολλά κράτη ανησυχούν ότι θα χάσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα την απαίτηση ομοφωνίας για να μπλοκάρουν αποφάσεις που θεωρούν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους. Η δυνατότητα για λήψη αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς και Ανατολής και Δύσης, καθώς μικρότερα ή πιο αδύναμα κράτη φοβούνται ότι θα κυριαρχούνται από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ.

dnews.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos