×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Πρεμιέρα στην Ισπανία του πρώτου κινητού με λειτουργικό Firefox

02 Ιουλίου 2013 14:01

Αύριο ξεκινά να πωλείται στα 69 ευρώ το ZTE Open, από την ισπανική Telefonica.

Στην Ισπανία θα γίνει η ευρωπαϊκή «πρεμιέρα» του Firefox OS, καθώς από αύριο ξεκινά στη χώρα η διάθεση του ZTE Open, του πρώτου smartphone με το λειτουργικό της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Mozilla.

Το λανσάρισμα του ZTE Open γίνεται από την Telefonica, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία ανάπτυξης και προώθησης του νέου λειτουργικού μαζί με τους παρόχους Deutsche Telekom και Telenor. Από πλευράς κατασκευαστών, στην ίδια κοινοπραξία συμμετέχει επίσης η Sony, η LG Electronics και η Alcatel, εκτός από τη ZTE.

Η ισπανική εταιρεία θα πουλά το κινητό στα 69 ευρώ, μαζί με μια προπληρωμένη κάρτα 30 ευρώ. Για όσους επιλέξουν ένα διετές συμβόλαιο, τότε η μηνιαία επιβάρυνσή τους θα είναι μόλις 2,38 ευρώ.

Το 3,5 ιντσών ZTE Open έχει οθόνη αφής 480 x 320 pixel, κάμερα 3,2 MP, μνήμη RAM 256 MB και εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 512 MB, περιλαμβάνοντας και μία κάρτα microSD χωρητικότητας 4 GB.

Σύμφωνα πάντως με τη Mozilla, η οποία είναι γνωστή για τον browser Firefox, τα μέτρια τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού θα εξασφαλίζουν παρόμοια εμπειρία χρήσης με αρκετά ακριβότερα μοντέλα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Κι αυτό χάρις στο λειτουργικό Firefox, το οποίο βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού HTML5, την ίδια γλώσσα που κατασκευάζονται πλέον οι περισσότερες ιστοσελίδες, όπως και όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» απευθείας στο Διαδίκτυο.

Εκτός από τις μειωμένες απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ και μνήμη, η χρήση της HTML5 συνεπάγεται, επιπλέον, ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμες εκατοντάδες εφαρμογές μέσα από το Firefox OS Marketplace. Κατά πρώτον, επειδή όσοι έχουν αναπτύξει προγράμματα για το Διαδίκτυο θα μπορούν εύκολα να τα «ανεβάσουν» και στο κατάστημα. Κατά δεύτερον, γιατί το 75% των application για τα iPhone και τα κινητά Android έχει αναπτυχθεί βάσει της HTML5, επομένως είναι εξαρχής συμβατές με το Firefox OS.

Σύντομα η Telefonica θα κυκλοφορήσει επιπλέον το Alcatel One Touch Fire, ένα ακόμη προσιτό μοντέλο, ενώ θα επεκτείνει τις πωλήσεις της και στη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία.

Smartphone με λειτουργικό Firefox θα λανσάρει επίσης σύντομα η Telenor στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπως και η Deutsche Telekom στην Πολωνία.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos