×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Νικητήριες ομάδες του «Μουντιάλ» για ρομπότ η Ιαπωνία και η Γερμανία

01 Ιουλίου 2013 10:32

Μια ομάδα ρομπότ-παικτών από την Ιαπωνία και μια άλλη από τη Γερμανία αναδείχτηκαν νικήτριες στους δύο τελικούς των παγκοσμίων αγώνων ποδοφαίρου Robocup 2013 για ρομπότ με μέγεθος ενηλίκων και εφήβων αντίστοιχα.

Οι νίκες αποτελούν άλλη μία ένδειξη για τις συνεχείς προόδους της ιαπωνικής και της γερμανικής ρομποτικής βιομηχανίας. Στους διεθνείς αγώνες, που ξεκίνησαν το 1997 με ιαπωνική πρωτοβουλία και φέτος πραγματοποιήθηκαν στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, συμμετείχαν πάνω από 1.000 ρομπότ. Έλαβαν μέρος ρομποτικές ομάδες από 40 χώρες, οι οποίες διαγωνίστηκαν σε διάφορες κατηγορίες. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες, τους «Κουρήτες» του Πολυτεχνείου Κρήτης και την «Πανδώρα» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, η ανδρική κατηγορία ανθρωποειδών ρομπότ με ύψος τουλάχιστον 1,30 μέτρων, προσέλκυσε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Στον τελικό επικράτησε η ιαπωνική ρομποτική ομάδα JoiTech της ταϊβανέζικης HuroEvolution AD με 4-3 σε ένα συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε στα πέναλτι.

Στην εφηβική κατηγορία ανθρωποειδών ρομπότ με ύψος 90 έως 120 εκατοστών, η γερμανική ομάδα NimbRo TeenSize, δημιούργημα ερευνητών του πανεπιστημίου της Βόννης, επικράτησε εύκολα με 4-0 της ιαπωνικής CIT Brains Teen. Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από πολλά τεχνικά προβλήματα και για τις δύο ομάδες. Η ίδια γερμανική ομάδα είχε νικήσει και πέρυσι στους τελικούς που είχαν γίνει στο Μεξικό.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, από τη στιγμή που ξεκινούσε οποιοδήποτε παιχνίδι, οι παίκτες-ρομπότ λειτουργούσαν αυτόνομα και δεν επιτρεπόταν καμία διορθωτική ανθρώπινη παρέμβαση. Εξαίρεση γινόταν όταν ένα ρομπότ έπρεπε να αποσυρθεί, προσωρινά ή μόνιμα, λόγω «τραυματισμού» (σ.σ. τεχνικής βλάβης) ή όταν ο διαιτητής απέβαλε ένα ρομποτικό παίκτη για σκληρό παίξιμο σε αντίπαλό του. Τα ρομπότ της ίδιας ομάδας μπορούν συνήθως να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ασύρματων διαδικτυακών επικοινωνιών Ακόμα, ορισμένοι παίκτες διαθέτουν μία κάμερα στη θέση του ανθρωποειδούς κεφαλιού που έχουν άλλοι παίκτες.

Οι αγώνες Robocup 2014 θα διεξαχθούν στη Βραζιλία. Ο φιλόδοξος στόχος των διοργανωτών των αγώνων Robocup είναι έως το 2050 μια ρομποτική ποδοσφαιρική ομάδα να έχει εξελιχτεί τόσο πολύ, ώστε να καταφέρει να ανταγωνιστεί -και, γιατί όχι, να νικήσει- την παγκόσμια πρωταθλήτρια ανθρώπινου ποδοσφαίρου.

Προς το παρόν πάντως, καθώς τα ανθρωποειδή ρομπότ, ιδίως τα πιο μεγαλόσωμα, δυσκολεύονται ακόμα και να κρατήσουν την ισορροπία τους, ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα! Ο μηχανικός Μαρσέλ Μισούρα της νικήτριας γερμανικής εφηβικής ομάδας NimbRo, δήλωσε πως «για να είμαστε ειλικρινείς, νομίζω πως οποιοσδήποτε τρίχρονος θα μπορούσε να νικήσει οποιαδήποτε ομάδα ανθρωποειδών ρομπότ».

Κατά κοινή ομολογία, τα μεγάλα δίποδα ανθρωποειδή ρομπότ είναι ακόμη πολύ αδέξια και το παιχνίδι τους δεν προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα. Αντίθετα, τα μικρά ρομπότ τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα στο γήπεδο, σε σημείο που οι θεατές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την μπάλα. Στο λεγόμενο «πρωτάθλημα προκαθορισμένης πλατφόρμας», όλες οι ομάδες χρησιμοποιούν μικρά ανθρωποειδή ρομπότ της εταιρίας Aldebaran Robotics και νικά εκείνη που έχει αναπτύξει το καλύτερο λογισμικό.

Η ομάδα «Κουρήτες» συμμετέχει ανελλιπώς στο ρομποτικό «Μουντιάλ» από το 2006, στην κατηγορία προκαθορισμένης πλατφόρμας, και έχει δανειστεί το όνομά της από την ελληνική μυθολογία. Αποτελεί δημιούργημα του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επικεφαλής και επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι ο επίκουρος καθηγητής Μιχάλης Λαγουδάκης.

Το ρομποτικό όχημα διάσωσης που συμμετέχει από το 2008 στους αγώνες Robocup στη σχετική κατηγορία, αποτελεί δημιούργημα της ομάδας Pandora (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos