×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Το 2015 στην αγορά τα συναρμολογούμενα smartphone της Google

28 Φεβρουαρίου 2014 09:55

Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα πρώτα συναρμολογούμενα smartphone από την Google, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ο Paul Eremenko, επικεφαλής του Project Ara το οποίο έχει αναλάβει την ανάπτυξή τους.

Το πρότζεκτ πραγματοποιείται από το τμήμα ερευνών Advanced Technology and Projects (ATAP) της Motorola, το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία της Google με τη Lenovo για την εξαγορά της Motorola. Έτσι, τόσο η υλοποίηση της ιδέας όσο και όλο το ATAP παρέμειναν στη Google, περνώντας κάτω από την «ομπρέλα» των τμημάτων που ασχολούνται με το Android.

Η ανάπτυξη των συναρμολογούμενων smartphone έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ο απώτερος στόχος είναι ο χρήστης να μπορεί να επιλέξει ο ίδιος τα εξαρτήματα που θα ενσωματώνει η συσκευή, από μια μεγάλη γκάμα hardware, ώστε το κινητό να ταιριάζει πλήρως στις ανάγκες του. Επίσης, θα μπορεί στην πορεία να αλλάξει ένα εξάρτημα με κάποιο νεότερο, αναβαθμίζοντας επομένως το κινητό του χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να αγοράζει ένα νέο μοντέλο.

Το μόνο που θα μοιράζονται απαραιτήτως όλα τα τηλέφωνα είναι έναν «σκελετό» αναπτυγμένο από την ΑΤΑΡ, πάνω στον οποίο θα προσαρμόζονται τα επιμέρους υποσυστήματα. Σύμφωνα με τον Eremenko, ο σκελετός αυτός θα κυκλοφορήσει σε τρεις διαστάσεις (μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους) ενώ, όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερα υποσυστήματα θα μπορούν να συναρμολογηθούν σε αυτόν. Στόχος είναι να μην κοστίζει πάνω από 50 δολάρια.

Από εκεί και πέρα, ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει τα εξαρτήματα που θα διαθέτει η συσκευή του, τα οποία μάλιστα δεν θα προέρχονται μόνο από την Google ή το ATAP. Στην πραγματικότητα, η ιδέα είναι το Project Ara να λειτουργήσει σαν μία δωρεάν και «ανοικτή» πλατφόρμα hardware, στην οποία το ATAP θα ορίσει απλώς τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί κάθε εξάρτημα, επιτρέποντας σε οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο να κατασκευάσει συμβατά υποσυστήματα.

Ο Eremenko ανέφερε πως, με βάση το χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα εμπορικά μοντέλα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά την επόμενη χρονιά. Πολύ νωρίτερα, και για την ακρίβεια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα είναι έτοιμο ένα πρωτότυπο μοντέλο για δοκιμές. Επίσης, μέσα στη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν τρία συνέδρια, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν εταιρείες και προγραμματιστές που θέλουν να αξιοποιήσουν την ιδέα.

Τουλάχιστον στη θεωρία, η προοπτική των συναρμολογούμενων κινητών θα ανοίξει τον δρόμο για την εμφάνιση πολύ περισσότερων κατασκευαστών hardware. Το όφελος για τους χρήστες θα είναι πως θα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια «ζωής» της συσκευής τους, ακόμη κι αν θέλουν να ενσωματώνει hardware της πιο πρόσφατης «γενιάς». Κάτι που για το περιβάλλον θα σήμαινε λιγότερα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Πάνω στην ίδια ιδέα εργάζεται και η ZTE, η οποία έδειξε τον Ιανουάριο ένα τέτοιο πρωτότυπο μοντέλο Eco-Mobius, όπως θα ονομάζει τη σειρά των «αρθρωτών» τηλεφώνων, στην έκθεση τεχνολογίας στο Λας Βέγκας.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos