×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Δωρεάν πλέον τα Windows για τις συσκευές έως 9 ίντσες

04 Απριλίου 2014 11:34

Χωρίς καμία χρέωση θα μπορούν από εδώ και στο εξής να χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές smartphone, tablet και PC τα λειτουργικά της Microsoft, για τα μοντέλα τους με οθόνη μεγέθους έως 9 ίντσες.

Η ανακοίνωση έγινε επίσημα από την αμερικανική εταιρεία στο συνέδριο προγραμματιστών BUILD, το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και ανοίγει τον δρόμο για πολύ οικονομικότερες «έξυπνες» συσκευές που θα βασίζονται στα Windows και Windows Phone.

Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε οι δύο πλατφόρμες της Microsoft να αυξήσουν σημαντικά τα μερίδιά τους στα «έξυπνα» κινητά και στα tablet. Δύο κατηγορίες προϊόντων στις οποίες σήμερα κυριαρχεί το Android, το οποίο επίσης προσφέρει εντελώς δωρεάν η Google στους κατασκευαστές.

Η Microsoft θα συνεχίσει να χρεώνει τους κατασκευαστές μόνο για τα PC/tablet που έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις από 9''. Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση αυτών των μοντέλων δίνει τη δυνατότητα για την κυκλοφορία φθηνότερων προϊόντων. Κι αυτό γιατί η νέα έκδοση των Windows 8.1, η οποία επίσης ανακοινώθηκε επίσημα στο BUILD, έχει μικρότερες απαιτήσεις σε hardware – καθώς μπορούν να «τρέξουν» σε μηχανήματα με μνήμη RAM 1 GB και αποθηκευτικό χώρο 16 GB.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στο ίντερνετ, τα Windows 8.1 κάνουν επίσης πιο εύκολη τη «ζωή» όσων χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο και ποντίκι. Έτσι, στις εφαρμογές που είναι συμβατές με το «μοντέρνο» περιβάλλον χρήσης (Modern UI), θα προστεθεί στο πάνω μέρος μια μικρή μπάρα με εικονίδια, μέσω των οποίων θα μπορεί κανείς με το mouse να κλείσει την εφαρμογή ή να την ελαχιστοποιήσει - περίπου όπως γίνεται σήμερα με τα προγράμματα που τρέχουν από τη γνωστή επιφάνεια εργασίας (desktop). Παράλληλα, οι εφαρμογές αυτές θα μπορούν πλέον να «καρφιτσωθούν» στην taskbar της επιφάνειας εργασίας. Επίσης, σε ορισμένα μοντέλα ο χρήστης θα μπορεί να εκκινεί το μηχάνημά του απευθείας στο desktop.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο BUILD η Microsoft παρουσίασε την αναβάθμιση του λειτουργικού της για «έξυπνα» κινητά. Ο λόγος για τα Windows Phone 8.1, τα οποία προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης των εικονιδίων της αρχικής οθόνης και εκμεταλλεύονται πιο αποτελεσματικά τις οθόνες των phablet.

Αναμφισβήτητα, πάντως, η μεγάλη προσθήκη στη νέα έκδοση είναι ο ψηφιακός βοηθός Cortana, το «αντίπαλον δέος» του Siri της Apple και του Google Now του Android. Έτσι, θα «καταλαβαίνει» τις φωνητικές εντολές του χρήστη και θα απαντά στις ερωτήσεις του, αξιοποιώντας τη βάση δεδομένων που έχει αναπτυχθεί κάτω από την «ομπρέλα» της μηχανής αναζήτησης Bing της Microsoft.

Το Cortana θα μπορεί να «αυτοεκπαιδεύεται», ώστε από την αλληλεπίδραση με τον χρήστη να μαθαίνει τις προτιμήσεις του. Πολλές από αυτές τις προτιμήσεις θα συγκεντρώνονται σε ένα «σημειωματάριο» του Cortana, ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να τις ελέγξει και να αλλάξει όποιες από αυτές δεν ανταποκρίνονται πραγματικά στις συνήθειές του.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos