×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 956

Ο γύρος του κόσμου χωρίς καύσιμα-Με ηλιακό αεροπλάνο

10 Μαρτίου 2015 09:36

Ο πρώτος γύρος του κόσμου χωρίς καύσιμα ξεκίνησε χθες από το Ντουμπάι.


Χωρίς ούτε μία σταγόνα καυσίμου, το Solar Impulse 2 χάραξε πορεία για τον γύρο του κόσμου, αντλώντας ισχύ από 17.000 ηλιακά κύτταρα στην κορυφή των φτερών του. Με στόχο την προώθηση των καθαρών πηγών ενέργειας, το Solar Impulse 2 πραγματοποίησε το 12ωρο πρώτο σκέλος του φιλόδοξου ταξιδιού του από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέχρι το Μουσκάτ του Ομάν με πιλότο τον Ελβετό Αντρέ Μπόρσχμπεργκ.

Ο γύρος του κόσμου με το μονοθέσιο ηλιακό αεροπλάνο αναμένεται να διαρκέσει πέντε μήνες (έως τον Ιούλιο), καθώς θα πραγματοποιεί στάσεις σε προκαθορισμένες πόλεις, έτσι ώστε να γίνεται η απαραίτητη συντήρηση, αλλά και να διαδοθεί το «πράσινο» μήνυμα της εκστρατείας.

Στη διάρκεια του ταξιδιού 35.000 χιλιομέτρων του Solar Impulse 2, που θα περνάει από ήπειρο σε ήπειρο με κατεύθυνση προς την Ανατολή (επόμενος σταθμός είναι η Ινδία και, αργότερα, η Μιανμάρ και η Κίνα, πριν διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό), στο πιλοτήριο θα αντικαταστήσει τον Μπόρσχμπεργκ ο συμπατριώτης του και λάτρης της περιπέτειας, Μπερτράντ Πικάρ, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση: ο πατέρας του Ζακ ήταν ο πρώτος που έφτασε στην Τάφρο των Μαριανών, στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, το 1960 και ο παππούς του Ογκούστ ο πρώτος που ταξίδεψε μέχρι τη στρατόσφαιρα με αερόστατο υδρογόνου το 1931.

Το Solar Impulse 2 έχει άνοιγμα φτερών... 72 μέτρα, μεγαλύτερο δηλαδή από ένα Jumbo 747, ωστόσο ζυγίζει μόλις 2,3 τόνους, με το μικρό του βάρος να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Χωρίς ούτε μία σταγόνα καυσίμου το αεροπλάνο θα είναι σε θέση να κάνει τον γύρο του κόσμου αντλώντας ισχύ από 17.000 ηλιακά κύτταρα στην κορυφή των φτερών του. Επιπλέον, ενεργειακές μπαταρίες λιθίου θα συλλέγουν ενέργεια για τις ώρες της νυχτερινής πτήσης και, κυρίως για το δύσκολο εγχείρημα να διασχίσει με χαμηλή ταχύτητα τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, χωρίς να μπορεί να πραγματοποιήσει στάση.

Η χαμηλή ταχύτητα σημαίνει και ότι τα επιμέρους σκέλη του ταξιδιού θα διαρκέσουν μερικές ημέρες και νύχτες χωρίς στάση και ο πιλότος θα πρέπει να παραμένει διαρκώς σε επαγρύπνηση μέσα σε ένα πιλοτήριο μεγέθους τηλεφωνικού θαλάμου, έχοντας τη δυνατότητα να παίρνει έναν υπνάκο έως 20 λεπτών. Ενώ η αποστολή θα διευθύνεται από ένα δωμάτιο ελέγχου στο Μονακό, μια ομάδα μηχανικών θα συνοδεύει το αεροπλάνο σε όλον τον κόσμο. Η μεγάλη πρόκληση είναι το να μπορέσει να διασχίσει τους δύο μεγάλους ωκεανούς, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες, τις οποίες μπορεί να αναμείνουν αρκετές ημέρες.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos