Το 35% των νέων, που έχουν φύγει από την Ελλάδα, δεν σκοπεύει να επιστρέψει

14 Ιουνίου 2016 08:58

Η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα και δευτερευόντως η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στη χώρα, είναι οι βασικοί λόγοι, που πυροδοτούν


το φαινόμενο της μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain). Μάλιστα, οι λόγοι αυτοί παραμένουν ισχυροί, με αποτέλεσμα το 35% των νέων, που έχουν αναζητήσει στο εξωτερικό την τύχη τους στα χρόνια της κρίσης, να δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το 2015, οπότε διαμορφωνόταν στο 30%.

Η μειωμένη αξιοκρατία, η διαφθορά, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στη χώρα πυροδοτούν το brain drain - Μηδενική βελτίωση της κατάστασης τον τελευταίο ένα χρόνο
Έρευνα της ICAP Advisory για την ανάσχεση του φαινομένου του Brain Drain, που παρουσιάστηκε στο 2ο Human Capital Summit, διαπιστώνει ότι οι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία εκτός Ελλάδας είναι η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά, με ποσοστό 40%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στη χώρα με 37% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού με 34%.

Η ενίσχυση της αξιοκρατίας στα συστήματα αμοιβών και η προώθηση της διαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής και προαγωγών αναδεικνύονται ως τρόποι, που μπορούν να εφαρμόσουν οι εταιρείες για τη διακράτηση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Ως κύριοι παράγοντες, που θα τους οδηγούσαν πίσω στη χώρα μας, αναδείχθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά - οπότε διεξάγεται η έρευνα - το κλίμα και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα (50%), η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα (41%) και ένα αντίστοιχο ή καλύτερο επίπεδο αποδοχών, σε σχέση με αυτό που απολαμβάνουν στο εξωτερικό (39%).

Σε σχέση με την περσινή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων έφυγε κατά το τελευταίο έτος. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό έχουν βελτιωμένο προφίλ αποδοχών σε σχέση με το περσινό.

Τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έχουν λίγο μεγαλύτερες μισθολογικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις απαιτήσεις που δήλωναν το 2015.

Μηδενική βελτίωση
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας της ICAP Advisory είναι ότι, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τα περσινά, οι κύριοι παράγοντες, που οδηγούν τους νέους στο εξωτερικό, παρέμειναν ακριβώς οι ίδιοι, με ίδια σειρά κατάταξης, όπως, επίσης, ίδιοι παρέμειναν και οι παράγοντες που θα οδηγούσαν τα άτομα πίσω στην πατρίδα μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αδυναμία αντιμετώπισης του φαινομένου που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και την ύπαρξη μηδενικής βελτίωσης.

Άλλα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων και συγκεκριμένα το 78%, έφυγε από τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί (49%) από όσους έφυγαν είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα, πριν γυρίσουν την πλάτη στη χώρα. Εξάλλου, περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) είχαν στο μυαλό τους χρονικό ορίζοντα πενταετίας, τουλάχιστον, για την παραμονή στο εξωτερικό.

Η έρευνα
Στην έρευνα, που διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συμμετείχαν 853 Έλληνες του εξωτερικού: το 71% των ατόμων είναι ηλικίας έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 72%). Από τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 40% και του φετινού δείγματος, μόλις 24 άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos