H εκπαίδευση στη νέα ψηφιακή εποχή: Οι προκλήσεις, η ανάγκη για αποτελεσματικότητα και οι νέες εμπειρίες

25 Ιανουαρίου 2024 13:16

Μετασχηματισμός, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογικές εξελίξεις και το στοίχημα για την επόμενη ημέρα στην εκπαίδευση αναδεικνύει προτεραιότητες, στοχεύσεις και κατευθυντήριες γραμμές.

Η εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο και επιβάλλει κάτι περισσότερο από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις τάξεις. Οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας εναρμονίζονται με καινοτόμα εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς η μαθητική κοινότητα προετοιμάζεται με νέες δεξιότητες.

Εμπλουτίζοντας τις μαθησιακές εμπειρίες
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι νέες τεχνολογίες δρουν καταλυτικά στην εκπαίδευση, προσφέροντας νέα ερεθίσματα στους μαθητές και ενισχύοντας τις ικανότητές τους. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες, οι εικονικές τάξεις και η διάδραση φέρνουν επανάσταση με άμεση πρόσβαση σε επιπρόσθετους εκπαιδευτικούς πόρους, όπως ηλεκτρονικά βιβλία και διαδικτυακές διαλέξεις και σε απομακρυσμένη βάση. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν μαθήματα σε virtual χώρους, προωθώντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών. Μέσω των βιντεοδιασκέψεων ή της συλλογικής επεξεργασίας εγγράφων επεκτείνονται τα φυσικά όρια των τάξεων, καθώς διαμορφώνεται ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μάθησης. Τέλος, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δραστηριότητες που καθιστούν πιο κατανοητές πολύπλοκες έννοιες, προάγοντας έτσι την ενεργή συμμετοχή και την εμβάθυνση στην κατανόηση του υλικού.

Πώς θα εισαχθούν οι μαθητές στην ψηφιακή εποχή;
Ο σύγχρονος κόσμος λειτουργεί σε υπερυψηλές ταχύτητες. Τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να εξοπλίσουν τους μαθητές για την ψηφιακή εποχή, υπερβαίνουν τα παραδοσιακά προγράμματα σπουδών. Θέτουν στο επίκεντρο την ανάπτυξη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων. Έτσι καλλιεργείται η κριτική σκέψη, ενισχύεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων μέσα από ρεαλιστικές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο της μαθητικής κοινότητας αποκτά ευελιξία, προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα απέναντι σε έναν νέο κόσμο πλούσιο σε εξελίξεις. Με γνώμονα τη συνεργασία και την ομαδικότητα, η επικοινωνία γίνεται πολυσύνθετη στις virtual ομάδες και η πληροφορία διαχέεται ευκολότερα.

Η καινοτομία σε πρώτο πλάνο
Η τεχνολογία εμφανίζει αξιοσημείωτη δυναμική και κάνει τη νέα γενιά περιζήτητη στον επαγγελματικό στίβο, περισσότερο ανταγωνιστική, ενώ της χαρίζει και ασύγκριτα πλεονεκτήματα. Οι μαθητές θα μπορούν να εντοπίσουν και να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω λύσεις, όπως η ενσωμάτωση προηγμένου λογισμικού, πλατφορμών που βασίζονται σε cloud και άλλων καινοτόμων εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν στο οικοσύστημα της εκπαίδευσης.

Σημείο – κλειδί για ένα νέο εκπαιδευτικό οικοσύστημα αποτελούν οι σημαντικές δράσεις και οι πρωτοβουλίες. Αυτές μπορούν να προσφέρουν στους νέους ευκαιρίες για να αλλάξουν το μέλλον τους. Το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Μπροστά για την Παιδεία, που υλοποιεί η Eurobank εδώ και 21 συνεχή χρόνια, εγκαινιάζει την πιο σύγχρονη εποχή του. Η Τράπεζα επενδύει στην εξειδίκευση και στην πρακτική γνώση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία επιβραβεύει την προσήλωση στη γνώση, την επιμονή και την ευγενή άμιλλα, έχοντας βραβεύσει 22.572 αριστούχους από όλα τα Λύκεια της χώρας με χρηματικά βραβεία που αγγίζουν τα 21 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα. Και η προσπάθεια συνεχίζεται με επενδύσεις στην εξειδίκευση και τη σύνδεση της ακαδημαϊκής με την πρακτική γνώση, μέσω της δημιουργίας των προϋποθέσεων για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.

Έτσι, η Eurobank αναλαμβάνει την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του νέου επαγγελματικού μεταπτυχιακού M.Sc. in Digital Transformation του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπρόσθετα, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας προωθείται με professional services και mentoring μέσω της πλατφόρμας της CollegeLink, ενώ προσφέρονται ευκαιρίες εκπαίδευσης και πιστοποίησης σε πολλά σύγχρονα θέματα, καθώς και πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στην Eurobank και άλλες εταιρείες. Τέλος, η διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα περιλαμβάνει και συνεργασία με τον επιχειρηματικό επιταχυντή egg της Eurobank, με συμβουλευτική καθοδήγηση, επιτάχυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για φοιτητές.

Το νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες, βασίζεται στη συμπερίληψη και θέτει τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο κέντρο όλων των δράσεων. Ορίζει τις πολυεπίπεδες συνεργασίες ως προϋπόθεση για την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Η Eurobank διαχρονικά στέκεται δίπλα στους νέους και στηρίζει ενεργά τον χώρο της Παιδείας, προσφέροντας όλα τα εχέγγυα και τα πολύτιμα εργαλεία για να κερδίσει η νέα γενιά το στοίχημα της προετοιμασίας για την επόμενη μέρα.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos