Google Doodle: Γιορτάζει το ακορντεόν

23 Μαϊος 2024 11:56

Google Doodle: Η Google τιμά την ιστορία του ακορντεόν, ενός από τα πιο αγαπημένα μουσικά όργανα σε ολόκληρο τον πλανήτη

Σήμερα 23 Μαΐου, το Google Doodle γιορτάζει το ακορντεόν σε όλο τον κόσμο.

Το ακορντεόν, ένα όργανο με ελεύθερο καλάμι με φυσούνα, έχει επηρεάσει σημαντικά διάφορα είδη μουσικής, όπως ποπ, τζαζ, λαϊκό και κλασικό. Σαν σήμερα το 1829, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα όργανο με το όνομα ακορντεόν, που προέρχεται από τη γερμανική λέξη akkord (χορδή).

Η ιστορία του Ακορντεόν

Στα τέλη του 1800, οι κατασκευαστές στη Γερμανία αύξησαν την παραγωγή ακορντεόν λόγω της δημοτικότητάς του μεταξύ των λαϊκών μουσικών σε όλη την Ευρώπη.

Τα πρώτα ακορντεόν είχαν κουμπιά στη μία πλευρά, καθένα από τα οποία παρήγαγε τον ήχο μιας ολόκληρης συγχορδίας. Εντυπωσιακά, το ίδιο κουμπί θα μπορούσε να παράγει δύο διαφορετικές συγχορδίες — μία όταν η φυσούνα επεκτεινόταν και μία άλλη όταν συστέλλονταν.

Διαβάστε τα πιο ενδιαφέροντα Google Doodle ΕΔΩ.

Καθώς οι Ευρωπαίοι μετανάστευσαν σε όλο τον κόσμο, η χρήση του ακορντεόν στη μουσική εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Οι σύγχρονες εκδόσεις μπορούν να παιχτούν είτε με κουμπιά είτε με πληκτρολόγιο σε στυλ πιάνου, ενώ ορισμένες διαθέτουν και τα δύο.

Δείτε το σημερινό Doodle της Google

doodle-akordeon

Το ακορντεόν είναι αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική πολλών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών χωρών. Εφευρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία το 1822, αν και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει στον Cyrill Demian (1829). Έχει σχήμα κουτιού και αποτελείται από δύο πληκτρολόγια και μια αεροπαραγωγό φυσούνα που συμπιέζεται και επεκτείνεται από τον εκτελεστή. Ο ήχος παράγεται με τη δόνηση μεταλλικών ελασμάτων στο εσωτερικό του, που πάλλονται με τη ροή του αέρα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos