Μόλις το 40% των αγροτών έχει πρόσβαση σε δίκτυα επόμενης γενιάς

24 Νοεμβρίου 2017 21:26

Σημαντική υστέρηση όσον αφορά στην πρόσβασή τους σε γρήγορο Ίντερνετ και υποδομές ευρυζωνικότητας συνεχίζουν να εμφανίζουν οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης.

Σήμερα μόνο το 40% των αγροτικών περιοχών έχει πρόσβαση σε δίκτυα επόμενης γενιάς, σε σύγκριση με το 76% του συνόλου των νοικοκυριών στην Ε.Ε. Το ψηφιακό “σκοτάδι”, στο οποίο βυθίζονται εξ ανάγκης οι αγροτικές περιοχές στην Ε.Ε. μέχρι σήμερα, προφανώς λειτουργεί ως ανάχωμα στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια των περιοχών αυτών.

Εργαλειοθήκη Αγροτικής Ευρυζωνικότητας, με στόχο 18 εκατ. γρήγορες συνδέσεις στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο έως το 2020Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ε.Ε. λαμβάνει μια σειρά δράσεων για να ενισχύσει τις ευρυζωνικές υποδομές στις αγροτικές περιοχές επί ευρωπαϊκού εδάφους. Οι δράσεις αυτές συγκεντρώνονται κάτω από μία ενιαία ομπρέλα που φέρει τον τίτλο “Εργαλειοθήκη Αγροτικής Ευρυζωνικότητας”. Αυτή η δέσμη εργαλείων συνίσταται σε ένα σχέδιο δράσης πέντε σημείων με ορίζοντα εφαρμογής μέχρι το καλοκαίρι του 2018, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευρυζωνική κάλυψη στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Στόχος της Ε.Ε. και των αρμόδιων Οργάνων της μέσα από τις δύο πρωτοβουλίες της είναι η ανάπτυξη γρήγορων ευρυζωνικών συνδέσεων σε 18 εκατ. άτομα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο μέχρι το 2020.

Εργαλειοθήκη
Η λογική της Ένωσης είναι ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να επωφελούνται από ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες είναι λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Στόχος της “Εργαλειοθήκης Ευρυζωνικότητας” είναι η επιτάχυνση και η διευκόλυνση των επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018. Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει πέντε άξονες δράσης:

Δημιουργία Γραφείων Ευρυζωνικότητας σε αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενδιάμεση χρηματοδότηση δυνητικών επενδυτών.

Ο ρόλος των Γραφείων είναι, μέσα από επαγγελματικά προσαρμοσμένες συμβουλές, να στηρίζουν την τόνωση των επενδύσεων στην ευρυζωνικότητα. Τα Γραφεία θα παρέχουν καθοδήγηση στις δημόσιες διοικήσεις, στους τηλεπικοινωνιακούς φορείς και σε όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών. Στόχος τους είναι να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που σχετίζονται με την ευρυζωνικότητα, όπως η χρηματοδότηση, η τεχνολογία ή τα ρυθμιστικά θέματα, σε ένα ενιαίο σημείο επαφής. Η δράση αυτή, ήδη, ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 2017.

Αποστολές
Η δεύτερη δράση προβλέπει τη διοργάνωση “Αποστολών Ευρυζωνικών Επικοινωνιών” στα κράτη - μέλη και στις περιφέρειες με χαμηλά επίπεδα ευρυζωνικής κάλυψης στην ύπαιθρο. Οι αποστολές αυτές θα αποτελούνται από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα παρέχουν τεχνική βοήθεια για την άρση των διοικητικών και οικονομικών εμποδίων στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η ενέργεια αυτή θα υλοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Η τρίτη δράση αφορά στην υποβολή εκθέσεων για την παρακολούθηση των ευρυζωνικών επενδύσεων. Θα λειτουργεί ως ένας δείκτης και πόρος για τις περιφέρειες που επιθυμούν να αυξήσουν την ευρυζωνική κάλυψη της υπαίθρου. Η δράση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Η θέσπιση ενός “τεστ αγροτικής απόδειξης” είναι η τέταρτη δράση, που αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στην αγροτική ευρυζωνικότητα κατά τον επαναπρογραμματισμό κάθε διαρθρωτικού και επενδυτικού ταμείου. Ο κατάλογος ελέγχου θα είναι έτοιμος μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Τέλος, η επικαιροποίηση του σχετικού οδηγού της Επιτροπής για τις επενδύσεις ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας αναμένεται να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να ξεκινήσουν επιτυχημένα έργα έως το Μάρτιο του 2018.

www.sepe.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos