Το Μεταφορικό Ισοδύναμο τελικά δεν ισχύει για όλους

03 Απριλίου 2019 11:30

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο τελικά δεν ισχύει για όλους. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που έχουν μετατεθεί στα νησιά εξαιρούνται από την έκπτωση στα εισιτήρια σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ορθώς επιδοτούνται για τις θαλάσσιες μετακινήσεις τους.


Το θέμα αναδεικνύει με κοινοβουλευτική Ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς και ζητά από την κυβέρνηση να μην παραβιάζει την αρχή της ισότητας μεταξύ κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους υπό τις ίδιες συνθήκες.
«Σήμερα ένας μόνιμος εκπαιδευτικός από το Κιλκίς που έχει διοριστεί στην Κίμωλο όπου και θα μείνει για 5 έτη για να κάνει χρήση της επιδότησης στις θαλάσσιες μεταφορές του από το λεγόμενο Μεταφορικό Ισοδύναμο, θα πρέπει να μεταφέρει την Εφορία του από τον τόπο κατοικίας στον τόπο εργασίας του. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 3 με 5 χρόνια θα πρέπει να αλλάζει Δ.Ο.Υ ανάλογα με τις μεταθέσεις του. Πρόκειται για μια αβλεψία του νόμου 4551/2018 που γεννά γραφειοκρατία και αδικίες μεταξύ των εκπαιδευτικών και πρέπει άμεσα να διορθωθεί» δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 02/04/2019
Ερώτηση

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς»

Mε τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.4551/2018 «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία, γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (Μ.Ι.) και άλλες διατάξεις» τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Σκοπός εφαρμογής του μέτρου είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές ίδιες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, μέσω της επιδότησης του κόστους.
Δικαιούχοι της επιδότησης αυτής είναι μεταξύ άλλων οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες νησιωτικών περιφερειών ανεξάρτητα από την Οικονομική Εφορία στην οποία ανήκουν καθώς και όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι ανήκουν σε Οικονομικές Εφορίες της οικείας νησιωτικής περιοχής στην οποία κατοικούν και υπηρετούν. Ωστόσο, ενώ οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ωφελούνται από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου ανεξάρτητα από την Εφορία στην οποία ανήκουν, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που κατοικούσαν πριν τον διορισμό τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, υποχρεούνται μετά από αυτόν να μεταφέρουν και τη φορολογική τους κατοικία στην νησιωτική περιοχή όπου υπηρετούν. Την ίδια διαδικασία μάλιστα καλούνται να ακολουθήσουν και εφόσον μετατεθούν σε άλλη νησιωτική περιφέρεια.

Εν όψει του γεγονότος ότι μια τέτοια πρακτική οδηγεί σε ανόμοια μεταχείριση ομοειδών περιπτώσεων κατά παρέκκλιση από την αρχή της ισότητας, ερωτάσθε:

α) Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που να αιτιολογεί επαρκώς αυτή τη διαφορετική μεταχείριση αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών;

β) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αρθεί αυτή η άνιση μεταχείριση;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos