Γιάννης Γαλουζής προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η Κάλυμνος, που τροφοδοτεί με αξιόλογα στελέχη την Ελληνική Ναυτιλία, υποφέρει, λόγω σοβαρών ελλείψεων υποδομών»

11 Ιουνίου 2019 14:20

Την ανάγκη της κατασκευής νέου, διεθνούς αεροδρομίου, τη βελτίωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών με στόχο την αύξηση του τουρισμού, τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί και την εν γένει δημιουργίας υποδομών, δράσεις που δικαιούται ένα μεγάλο νησί όπως η Κάλυμνος, τονίζει σε σχετικό Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κάλυμνο, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής.


Προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα της ανεργίας, της φυγής σοβαρού επιστημονικού δυναμικού της στο εξωτερικό και του οικονομικού μαρασμού, επιβάλλεται να γίνουν άμεσες ενέργειες από την πολιτεία.
Η Κάλυμνος, το παγκόσμιο κέντρο της επεξεργασίας και εμπορίου σφουγγαριών, το πασίγνωστο νησί των σφουγγαράδων, με τη μοναδική στο είδος της αναγνωρισμένη Δημόσια Σχολή Δυτών, το νησί με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα, ο τόπος που τροφοδοτεί με ικανότατα στελέχη την Ελληνική ναυτιλία, ο χαρακτηρισμένος ως παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός, έχει εισπράξει επί σειρά δεκαετιών - εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων – τη συστηματική αδιαφορία της πολιτείας, με αποτέλεσμα, παρά τις δυνατότητες, να στερείται βασικών και απαραίτητων υποδομών. Επίσης, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με την τουρκική προκλητικότητα και την εισροή προσφύγων από Συρία.
Η αξιοποίηση λοιπόν των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, είναι άμεσα απαραίτητη για τη θωράκιση και την ανάπτυξη της Καλύμνου, που θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα νησιά της Επαρχίας Καλύμνου, Ψέριμο, Τέλενδο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Μαράθι.
Κατά την επίσημη συνάντηση στο Δημαρχείο και σε ό,τι αφορά στις συγκοινωνίες και τον τουρισμό, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Γιάννης Γαλουζής, επέμενε στη δημιουργία νέου, διεθνούς αεροδρομίου στο νησί, έργο πνοής και προοπτικής, που θα εξυπηρετεί συγκοινωνιακά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Επί του θέματος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, δήλωσε ότι αρκεί η πρόσθεση αεροδιαδρόμου μήκους 60 μ. στο ήδη υπάρχον αεροδρόμιο, ενώ η άποψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ήταν ότι το νησί, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί με την κατασκευή υδατοδρομίου.
Να σημειωθεί ότι, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, πήρε μια πρώτη γεύση από τη συγκοινωνιακή απομόνωση της Καλύμνου, αφού, λόγω ανέμων, ακυρώθηκε η πρωινή πτήση που θα τον μετέφερε στην Κάλυμνο, ενώ κινδύνευσε να ακυρωθεί και η δεύτερη.
Όπως περιγράφεται αναλυτικά στο Υπόμνημα που παρέδωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής:
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Στη σύγχρονη εποχή, που η χώρα μας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση, είναι αναγκαίο να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές που να διαθέτουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Είναι εκ των πραγμάτων λοιπόν απαραίτητη η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων ώστε να τεθούν οι απαραίτητοι εκείνοι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, για την αναπτυξιακή προοπτική του Νοτίου Αιγαίου, της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση ως προς αυτό, αποτελεί να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Περιφερειών της χώρας μας, και των νησιών μας καθιστώντας την ικανή να διεκδικήσει με αυτό τον τρόπο μια θέση ισχυρή και ανταγωνιστική στο δυναμικά μεταβαλλόμενο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπίο.
Το ακριτικό νησί της Καλύμνου, είναι μία από τις περιοχές που ταλανίζεται σε μεγάλο βαθμό από προβλήματα όπως η ανεργία, η φυγή νέων επιστημόνων προς άλλα μέρη της Ελλάδας και κυρίως προς το εξωτερικό και τον οικονομικό μαρασμό, που μια τέτοια εξέλιξη μοιραία συνεπάγεται.
Παράλληλα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων λόγω της καίριας γεωστρατηγικής της θέσης, αφού βρίσκεται στα σύνορα της χώρας αλλά και στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όντας σε καθημερινή βάση αντιμέτωπη τόσο με την τουρκική προκλητικότητα, όσο και με άλλα φλέγοντα ζητήματα όπως την εισροή μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών λόγω του πολέμου στη Συρία.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί σημαντικό διοικητικό κέντρο για τα νησιά της Επαρχίας, εξυπηρετώντας μια σειρά από διοικητικές ανάγκες τους (π.χ. σε θέματα δόμησης, κοινωνικής πρόνοιας κλπ), έργο το οποίο γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών αλλά και της δυσκολίας των μετακινήσεων. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται η νησιωτικότητα όπως είναι η συγκοινωνιακή απομόνωση, που γίνεται ακόμα εντονότερη τους χειμερινούς μήνες .
Από την άλλη πλευρά, στο πέρασμα του χρόνου η Κάλυμνος έχει επιδείξει ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει χαρακτηριστεί
• ως παγκόσμιο κέντρο της επεξεργασίας και του εμπορίου των σφουγγαριών,
• το πασίγνωστο νησί των σφουγγαράδων, με τη μοναδική στο είδος της αναγνωρισμένη Δημόσια Σχολή Δυτών .
• παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός,
• ο τόπος που τροφοδοτεί με ικανότατα στελέχη την Ελληνική ναυτιλία
• καθώς και το νησί με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα.
Με μια τόσο δραστήρια οικονομική ζωή, η Κάλυμνος ήδη συμβάλλει στο εθνικό εισόδημα της χώρας μας και έχει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες, κάνοντας πραγματικότητα το αναπτυξιακό όραμά της.
Το όραμα είναι η Κάλυμνος να αποτελέσει, ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό νησί αειφόρου ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό το συγκριτικό του πλεονέκτημα, λειτουργώντας παράλληλα ως κέντρο του παραγωγικού συστήματος της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής.
Οπότε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φλέγοντα ζητήματα του νησιού και να μπορέσει να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό μας όραμα, κρίνεται σημαντική μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες και αποτυπώνονται παρακάτω.

Προτάσεις
1. Ψηφιακές υπηρεσίες, δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση
• Καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών (Δήμος, Περιφέρεια κλπ.) με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης.
• Επιτάχυνση του έργου «Σύζευξις 2» που θα οδηγήσει στην βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών των δημοσίων υπηρεσιών και στην καλύτερη αξιοποίησή τους για ενεργοποίηση νέων ψηφιακών υπηρεσιών
2. Πολιτισμικά αγαθά και αθλητικές υποδομές
• Τροποποίηση-απλοποίηση της νομοθεσίας για παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων στον Δήμο, με σκοπό την ταχύτερη και βέλτιστη αξιοποίησή τους (π.χ. Κάστρο Χώρας) και την δυνατότητα προσβασιμότητας τους από επισκέπτες του νησιού. Σχετικό αίτημα του Δήμου βρίσκεται προς εξέταση στο Κ.Α.Σ.
• Ηλεκτρονική καταγραφή και οργανωμένη προβολή του πολιτιστικού αποθέματος (π.χ. Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι).
3. Ενεργειακή πολιτική και περιβαλλοντική προστασία
• Υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, χρηματοδότηση του έργου Οργανωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) ύψους 4.500.000€, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, συνεισφέροντας τόσο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την υγεία, όσο και στην εικόνα του νησιού προς τους επισκέπτες του.
4. Υποδομές και πολιτικές για την υγεία
• Αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας
• Στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό Δομών Υγείας- Νοσοκομείου και αναβάθμιση υπάρχοντος εξοπλισμού.
5. Τουρισμός: εργασιακές σχέσεις, χωροταξία και πολιτικές αειφορίας
• Αναβάθμιση του αναρριχητικού τουρισμού με δράσεις όπως την συντήρηση και διάνοιξη αναρριχητικών διαδρομών και βελτίωση της προσβασιμότητας
• Ανάπτυξη και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως περιπατητικός, καταδυτικός, αθλητικός, αλιευτικός, σπηλαιολογικός, γαστρονομικός, Θρησκευτικός και Αμ.Ε.Α
• Αναπλάσεις περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον
• Χρηματοδοτήσεις για προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών τουρισμού
• Ηλεκτρονική προώθηση του τουριστικού προϊόντος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Υπουργείο Τουρισμού και τους εμπλεκόμενους φορείς
• Δράσεις δημιουργίας ολοκληρωμένης τουριστικής ταυτότητας της Καλύμνου που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προώθησή της εντός Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.
• Επενδύσεις και χρηματοδότηση για αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων
• Βελτίωση παραλιών και διευκόλυνση, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, έργων βελτίωσης προσβασιμότητας σε αιγιαλούς και παραλίες
• Κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών.
6. Επιχειρηματικότητα, επενδύσεις, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία
• Εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης μικρών νησιών (Τέλενδος, Ψέριμος, Πλάτη, Καλόλιμνος). Στόχος μας είναι ο μόνιμος εποικισμός και αξιοποίηση – αναδιανομή δημοσίων/δημοτικών εκτάσεων που μεταξύ άλλων συντελεί σε ενίσχυση των ελληνικών συνόρων.
• Επιχορηγήσεις και άλλα κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις
• Δράσεις για καλύτερη αξιοποίηση των επενδυτικών εργαλείων (π.χ. δημιουργία συμβουλευτικών δομών)
• Δημιουργία ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας, για παρακολούθηση των επιδόσεων της περιοχής
• Δημιουργία συμβουλευτικού δικτύου νεανικής επιχειρηματικότητας
• Φοροελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας.
• Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
• Επαναλειτουργία Δ.Ο.Υ Καλύμνου. Παραχωρείται δημοτικό ακίνητο για στέγαση της Δ.Ο.Υ και έγιναν οι πρώτες επαφές με τον Πρόεδρο της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και χρειαζόμαστε την δική σας αρωγή μετά τις εκλογές.
7. Αγροτική ανάπτυξη, αλιεία και παραγωγική ανασυγκρότηση
• Εκπαίδευση επαγγελματιών πρωτογενούς τομέα σε θέματα όπως επιχειρηματικότητα και ηλεκτρονική προώθηση και σε εξειδικευμένα θέματα του κλάδου τους (π.χ. αλιευτική τεχνολογία και νομοθεσία)
• Επίλυση των ζητημάτων σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Ανάπτυξη των μονάδων σε ελεγχόμενες ζώνες και κατόπιν σχετικής θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.
• Ενίσχυση αλιείας με δράσεις όπως το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης αλιείας, την εγκατάσταση ερευνητικής δομής (π.χ. παράρτημα του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών)
• Δράσεις ενίσχυσης μελισσοκομίας
• Δράσεις βελτίωσης της παραγωγής και της εμπορικής προώθησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
8. Υποδομές, νησιωτικότητα, προσβασιμότητα
• Κατασκευή νέου αεροδρομίου. (το υπάρχων δεν επιδέχεται βελτίωση λόγω θέσης) Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της Καλύμνου αλλά και των άλλων νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου.
Το νέο αεροδρόμιο θα έχει σύγχρονες προδιαγραφές, σωστό σχεδιασμό και θα μπορεί να εξυπηρετεί πτήσεις από το εξωτερικό, γεγονός που θα δώσει νέα σημαντική ώθηση στο άνοιγμα της Π.Ε Καλύμνου προς τις αγορές του εξωτερικού, καθιστώντας την ευκολότερα προσβάσιμη στους επισκέπτες .

Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη συγκεκριμένος σχεδιασμός, εκπονείται Μελέτη σε επίπεδο προκαταρκτικού σχεδίου από την Υ.Π.Α ( Υπεύθυνος Μηχανικός Γιώργος Κουρτέσας) για κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή της Παλιονήσου κατά μήκος της υπάρχουσας εκεί χερσονήσου με τα εξής χαρακτηριστικά: μήκος διαδρόμου 2.700μ, πλάτος 320μ και 400Χ600μ για την ανάπτυξη των υπόλοιπων εγκαταστάσεων δυτικά του διαδρόμου.
• Αναβάθμιση υποδομών κεντρικού λιμένος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές για περισσότερα δρομολόγια και προσεγγίσεις μεγαλυτέρων πλοίων. Ολοκληρώνεται μελέτη κατασκευής εξωτερικής αποβάθρας στο κεντρικό λιμένα του νησιού από τις υπηρεσίες του Δήμου.
• Έμφαση στην βελτίωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών
Πάγιο αίτημα και πραγματική αναγκαιότητα για την Κάλυμνο αποτελεί η αύξηση του αριθμού δρομολογίων από/προς το κέντρο καθώς και η βελτίωση των συγκοινωνιών με τα γύρω νησιά.
Τα υπάρχοντα δρομολόγια που μειώνονται κατά καιρούς -ανάλογα με τον στρεβλό σχεδιασμό των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών - είναι απολύτως ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες μεταφοράς τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού της Καλύμνου.
Η Κάλυμνος αποτελεί διοικητικό κέντρο της Επαρχίας, ωστόσο αντιμετωπίζει συνεχώς την υποβάθμιση των συγκοινωνιών της και βρίσκεται σε διαρκή αγώνα να διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες αλλά και απολύτως ελλιπείς.
• Δημιουργία περιφερειακού οδικού δικτύου, για βελτίωση του κυκλοφοριακού. Ξεκίνησε η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου από τα Θέρμα προς Άγιο Σάββα μετά από προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΜΟΜΚΑ).
• Ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο (ενσύρματα και ασύρματα) μέσα από κατάλληλες επιχορηγήσεις.
• Βελτίωση της ποιότητας του νερού με προμήθεια και εγκατάσταση κεντρικής αφαλάτωσης για το νησί.
• Επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε άλλους οικισμούς του νησιού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής αλλά και μειώνοντας τα έξοδα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
9. Άλλες αναπτυξιακές δράσεις
• Αναβάθμιση της λειτουργίας της Σχολής Δυτών. Έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την λειτουργική αναβάθμιση της Σχολής Δυτών Καλύμνου, η οποία είναι η μοναδική αναγνωρισμένη στο είδος της Σχολή Πανελληνίως και έχει ανατεθεί σε επιτροπή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής η διερεύνηση του θέματος και βρισκόμαστε στο στάδιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την INPP σχολή δυτών Μασσαλίας- Γαλλια με το Υπουργείο Ναυτιλίας.
• Η πρόσφατη ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου - Σχολή Πλοιάρχων και η άμεση λειτουργία τμήματος Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, που αποτελεί και πρόσφατη δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Φώτη Κουβέλη, θα δώσουν ζωή στο νησί μας, θα ανεβάσουν το επίπεδο της νεολαίας μας και θα χαρίσουν οικονομική άνθηση στην αγορά.
• Διαχείριση θεμάτων χωροταξίας/πολεοδομίας (πχ αστική ανάπλαση υποβαθμισμένων γειτονιών, επανεξέταση ορίων δόμησης από την γραμμή αιγιαλού εντός οικισμού που σήμερα είναι στα 60μ. κ.ά.)
• Ενίσχυση των συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τόσο για το Δήμο όσο και για τους τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς (π.χ. εμπορικός σύλλογος) με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δημιουργία εμπορικών σχέσεων και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης

Ιωάννης Αντ. Γαλουζής

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων

 

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos