Oλοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση 20 υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο

06 Αυγούστου 2019 12:32

Νομοθετική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης υδατοδρομίων, η οποία αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση έως το τέλος του μήνα, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα προβλέπει τη δυνατότητα αδειοδότησης υδατοδρομίων σε λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί αλλά και των 10 περιφερειακών λιμένων που πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των προθέσεων της κυβέρνησης είναι να υπάρχει δυνατότητα αδειοδότησης και λειτουργίας υδατοδρομίων σε μαρίνες και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Για την ταχύτερη υλοποίηση του εγχειρήματος της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, όπως του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με εκπροσώπους των δύο ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις εταιρείες Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes.

Το απόγευμα της Τρίτης μάλιστα είναι προγραμματισμένη διυπουργική σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και του υφυπουργού Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Μηδαμινή πρόοδος τους τελευταίους 10 μήνες
Η πρόοδος στην αδειοδότηση υδατοδρομίων είναι σχεδόν μηδαμινή τους τελευταίους 10 μήνες, παρά το γεγονός πως ο νόμος που διέπει τη λειτουργία υδροπλάνων ψηφίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση τον Οκτώβριο του 2018.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τρία υδατοδρόμια, στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα έχουν λάβει άδεια λειτουργίας, ενώ η διαδικασία για την αδειοδότηση πέντε ακόμα υδατοδρομίων στο Ιόνιο έχει παγώσει εδώ και μήνες.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προβλέπει τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στο Ιόνιο, προκειμένου να καταστεί το εγχείρημα εμπορικά βιώσιμο, με την αδειοδότηση εγκαταστάσεων για υδροπλάνα στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, τη Λευκάδα, το Μεγανήσι και τη Ζάκυνθο.

Εκτός από την περιοχή του Ιονίου με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός και για την αδειοδότηση 11 υδατοδρομίων στα Δωδεκάνησα και εννέα στις Κυκλάδες.

Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον περασμένο Σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα με την υπογραφή των συμβάσεων.

Την αδειοδότηση των 20 νέων υδατοδρομίων στο νότιο Αιγαίο θα αναλάβει σχήμα που αποτελείται από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες.

Τα απαραίτητα βήματα
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι πτήσεις υδροπλάνων είναι η έκδοση έξι κοινών υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν ερμηνευτικά στο νόμο 4568/2018. Μεταξύ των ζητημάτων που θα αποσαφηνίζουν οι ΚΥΑ είναι η στελέχωση της Επιτροπής Υδατοδρομίων, η οποία θα εποπτεύει την λειτουργία των εγκαταστάσεων αλλά και η διαδικασία τροφοδότησης των υδροπλάνων με καύσιμα.

Η επαναφορά των υδροπλάνων στην Ελλάδα, περισσότερα από 10 χρόνια μετά την άδοξη κατάρρευση της αρχικής προσπάθειας λόγω γραφειοκρατίας, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων οι οποίες θα υπερβούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα δρομολόγια υδροπλάνων αναμένεται επίσης να τονώσουν ακόμα περισσότερο τις προοπτικές του τουρισμού, να ενισχύσουν τα έσοδα των ΟΤΑ και να σταματήσουν τον αποκλεισμό ορισμένων νησιωτικών περιοχών.

Υπέρ της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων τάσσεται και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη του ΣΕΤΕ την περίοδο που τα Δωδεκάνησα ήταν υπό ιταλικό έλεγχο, δηλαδή πριν από περίπου έναν αιώνα, στην περιοχή λειτουργούσαν υδατοδρόμια.

economistas.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos