Κακοκαιρία Ιανός: Η εκτίμηση της Πολιτικής Προστασίας - Αναμένονται έντονα φαινόμενα στις Κυκλάδες

19 Σεπτεμβρίου 2020 11:16
Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες

Μία ακόμη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, από τον υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά με τους παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και των άλλων συναρμόδιων φορέων για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Ιανός. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα τελευταία δεδομένα του φαινομένου και θέματα αποκατάστασης των ζημιών από τις περιοχές που πέρασε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων για τον καιρό, φαίνεται πως η κακοκαιρία θα πλήξει μέχρι το μεσημέρι την Αττική αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ έντονη. Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται μετά το μεσημέρι προς το απόγευμα, κυρίως με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλο όγκο νερού σε Κορινθία και Αργολίδα και αργότερα στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η ετοιμότητα και ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, που θα είναι σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεων του, αλλά και το συνεχιζόμενο πρόβλημα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής για την παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων.

Στις περιοχές αυτές έχουν κοπάσει λίγο τα καιρικά φαινόμενα, συνεχίζεται όμως η αύξηση των υδάτων, στις πεδινές περιοχές, πιθανόν λόγω της υπερχείλισης των ποταμών και των χειμάρρων, γι' αυτό όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή για την προστασία πολιτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αργότερα θα γίνει και δεύτερη σύσκεψη στην οποία θα συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές, και κυρίως στα νησιά του Ιουνίου, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, καθώς και σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Βιβλικές καταστροφές σε Καρδίτσα, Φάρσαλα - Φόβοι και για άλλους αγνοούμενους

Βιβλικές καταστροφές έχει προκαλέσει στη Θεσσαλία το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα, καθώς η κακοκαιρία έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους κατοίκους της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και των γύρω χωριών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εγκλωβισμένοιαγνοούμενοι καθώς και μία νεκρή ηλικιωμένη στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν πολλά χωριά και οικισμοί, μεταξύ αυτών τα χωριά Πρόδρομος, Ορφανά και Λεύκη στον Παλαμά στην Καρδίτσα. Πολλοί κάτοικοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, προσπαθούν να επικοινωνήσουν με την Πυροσβεστική και τις Αρχές, ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων η επικοινωνία καθίσταται αδύνατη, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα, λόγω πτώσης πυλώνων ηλεκτροδότησης κι ως εκ τούτου και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι «πεσμένα».

Υπάρχουν χωριά όπως το Ανοχώρι Φαρσάλων, ο Σταυρός κι άλλα μικρά χωριά και οικισμοί που βρίσκονται ανάμεσα στους ποταμούς Ενιπέα και Φαρσαλιώτη, με τους κατοίκους τους να βλέπουν τα ρέματα και τους χειμάρρους να μην μπορούν να συγκρατήσουν τον τεράστιο όγκο νερού που έχει πέσει με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κυριολεκτικά τα πάντα. Το νερό σε πολλές περιοχές ξεπερνά το ένα μέτρο κι όσοι πολίτες διαμένουν σε ισόγειες κατοικίες διατρέχουν κίνδυνο.

Στην Καρδίτσα, μία γυναίκα έχει χάσει από χθες τη νύχτα τα ίχνη του αδελφού της και μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV, κάνει έκκληση για βοήθεια. «Δεν μπορώ να επικοινωνήσω από χθες με τον αδελφό μου, δεν υπάρχει κινητό, δεν ξέρω πού βρίσκεται» είπε μεταξύ άλλων η γυναίκα, ενώ ένας κάτοικος από το χωριό Σταυρός μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι το νερό στο χωριό έχει φτάσει σε ορισμένα σημεία τα δύο μέτρα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες σε περιοχή του Μουζακίου καθώς αγνοείται μία νεαρή κοπέλα που έφυγε από τον οικισμό με το αυτοκίνητό της χθες το βράδυ κι έκτοτε έχουν χαθεί τα ίχνη της.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos