×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τέλη Μαρτίου χωρίς γιατρούς και η Σέριφος

17 Μαρτίου 2014 08:36
Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος στήριξης Π.Π.Ι ΣΕΡΙΦΟΥ σας ενημερώνει για όλα όσα αφορούν τα θέματα της υγείας στο νησί μας
Είναι πλέον κατανοητό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες στην πρωτοβάθμια παροχή φροντίδας εστιάζονται στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Τα γειτονικά νησιά έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, για να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο υγείας. Εμείς σαν νησί στο σύνολο του έχουμε αδρανήσει και έχουμε επαναπαυθεί στο γεγονός ότι υπάρχουν οι γιατροί από το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα πράγματα έτσι ώστε όλοι μας να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνουν τα πανεπιστήμια και για ποιο λόγο έχουν στείλει τούς γιατρούς στο νησί.

Πρώτο από όλα πρέπει αντιληφθούμε ότι η υποχρέωση της παροχής Πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας ανήκει κατά σειρά στο γενικό νοσοκομείο Σύρου στη 2η ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου και στο Υπουργείο υγείας και αλληλεγγύης.

Με λίγα λόγια η ύπαρξη αγροτικών γιατρών η ειδικευμένων ιατρών στο νησί μας εξαρτάται από τους παραπάνω οργανισμούς. Από τον Σεπτέμβριο και μετά το νησί μας έχει μείνει στην ουσία με ένα αγροτικό γιατρό το κενό των άλλων δύο αγροτικών γιατρών καλύφθηκε εναλλάξ από την προσωρινή παρουσία των ιατρών του πανεπιστημίου Κρήτης.

Εδώ θα πρέπει να εξηγήσουμε το λόγο γι τον οποίο τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης ενδιαφέρονται για το περιφερειακό ιατρείο μας.

Το Φεβρουάριο του 2013 υπογράφηκε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ιδρύματος μας και των πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης και του Δήμου Σερίφου της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου του ΓΝ.ΣΥΡΟΥ και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο σκοπός της προγραμματικής σύμβασης ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα διερευνούσε τρόπους για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε νησιά που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Το πανεπιστήμιο Κρήτης έστειλε τον γιατρό Γενικής ιατρικής κύριο Χλίβερο με στόχο την οργάνωση του ιατρείου και προτεραιοτήτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο ενεργειών για τον σκοπό αυτό.

Η παρουσία των ιατρών στο ιατρείο δηλαδή του κυρίου Χλίβερου και του βοηθού του του κυρίου Βραχνίδη ήταν οργανωτική και συμβουλευτική. Δυστυχώς όμως λόγω της έλλειψης των δύο αγροτικών ιατρών, οι ιατροί αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να προσφέρουν ιατρική φροντίδα με αποτέλεσμα το πρώτο στάδιο, που είναι η καταγραφή της κατάστασης υγείας των κατοίκων του νησιού να παγώσει και να δυσκολεύεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κάρτα υγείας και η ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης υγείας των κατοίκων του νησιού μας, το πανεπιστήμιο Κρήτης μας εξήγησε ότι αυτή η καταγραφή είναι βασικό συστατικό που χρειάζεται για να ασκηθεί προληπτική ιατρική.

Προληπτική ιατρική είναι η δυνατότητα να προλαβαίνουμε την αρρώστια πριν εμφανιστεί και όχι να την αντιμετωπίζουμε όταν πλέον έχει εμφανιστεί.

Αυτός είναι ο λόγος που τα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για το ιατρείο μας και όχι για να προσφέρουν ιατρική φροντίδα που είναι υποχρέωση όπως αναφέραμε προηγουμένως άλλων.

Αφού εξηγήσαμε το λόγο που ο πανεπιστημιακός γιατρός κύριος Χλίβερος είναι στο νησί και ποιος ο ρόλος του υπουργείου ,του ΓΝ Σύρου και της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και αιγαίου στο ιατρείο μας, πρέπει να δούμε και μεις σαν κοινωνία που βρισκόμαστε. Το να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουμε κίνητρα για να προσελκύσουμε ιατρούς στο νησί μας είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα το οποίο και αποτελεί ευθύνη όλης της κοινωνίας του νησιού.

Με λίγα λόγια εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα σήμερα εάν εμείς δεν είμαστε ικανοί να αλλάξουμε νοοτροπία και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας , να είμαστε σίγουροι ότι κανένας δεν θα το κάνει για μας .Το ίδρυμα μας έχει σταθεί κοντά στους γιατρούς του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει αντιληφθεί ότι εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο για το οποίο τα πανεπιστήμια έχουν έρθει να κάνουν τότε αυτά θα αποχωρήσουν γιατί υποχρέωσή τους δεν είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας, και εμείς θα χάσουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το ιατρικό καθεστώς του νησιού.

Σας ενημερώνουμε ότι η μοναδική αγροτική ιατρός του νησιού μας στα τέλη του Μάρτη φεύγει ο βοηθός του ιατρού κυρίου Χλίβερου κύριος Βραχνιδης που προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του θα έρθει για ένα δεκαπενθήμερο ακόμα και μετά πηγαίνει στην οργανική του θέση και εμείς μένουμε χωρίς γιατρούς.

Όπως καταλαβαίνεται πρέπει να γίνει συλλογική κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού με αποδέκτες αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στο νησί μας.

Πρίν κλείσουμε σας κάνουμε γνωστό ότι το ίδρυμα μας μαζί με τον γιατρό κύριο Χλίβερο έχουν ενημερώσει για το παραπάνω τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τον Δήμαρχο και μέχρι στιγμής τους κατοίκους των χωριών Γαλανής και Καλλίτσου.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος στήριξης Π.Π.Ι ΣΕΡΙΦΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos