Σύρος: Κοινή Δράση ΠΠΠΣ – Stray Art Festival Καθαρισμός Ακτογραμμής - Τοιχογραφία Αθλητικό Κέντρο Δημ. Βικέλας – Μαρίνα Λαζαρέτα

21 Αυγούστου 2021 16:12

 Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και το Stray Art Festival 2021 προχώρησαν σε μια συλλογική δράση, με τοιχογραφία και καθαρισμό της ακτογραμμής από το Αθλητικό Κέντρο Δημ. Βικέλας έως και την είσοδο της μαρίνας στα Λαζαρέτα.

Ο όγκος των σκουπιδιών εξέπληξε ακόμα και εμάς τους ίδιους. Μπορεί να μην καταφέραμε να τα μαζέψουμε όλα, σίγουρα όμως απομακρύνοντας πάνω από 40 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών δώσαμε τη δυνατότητα στον χώρο να αναπνεύσει!
Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε επίσης, τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Πέτρο Μώτο που στήριξε την προσπάθεια μας και σε αυτή τη δράση, καθώς επίσης και τον Γιάννη Μαραγκό, οδηγό του απορριμματοφόρου που περισυνέλλεξε τις σακούλες.

Θα μπορούσαμε να κλείσουμε το δελτίο τύπου σε αυτό το σημείο αν ήμασταν εδώ μόνο για να καμαρώνουμε για την εθελοντική μας δράση και να αποδίδουμε ευχαριστίες στους συμμετέχοντες. Όμως, ένας από τους καταστατικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Στην συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει πολύ σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από σκουπίδια και πλαστικά με άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας, την οποία για πολλά χρόνια καμία αρμόδια αρχή δεν έχει φροντίσει να αντιμετωπίσει.
Στην περιοχή του πάρκινγκ, οι κάδοι ανακύκλωσης και σκουπιδιών, τοποθετημένοι προς τη μεριά της θάλασσας και χωρίς καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες, είναι ο κύριος λόγος διασποράς σκουπιδιών.

Προτείνουμε:
• Αλλαγή θέσης των κάδων, όσο γίνεται πιο μακριά από τη θάλασσα.
• Περισυλλογή/άδειασμα των κάδων τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και κατά την τουριστική περίοδο τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
• Τακτικούς καθαρισμούς της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μη συσσωρεύονται σκουπίδια που ανάλογα με τους ανέμους παρασύρονται στη θάλασσα ή διασκορπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.
• Σήμανση για τη μη ρίψη απορριμμάτων και για την υπενθύμιση της υποχρέωσης όλων να σέβονται τους δημόσιους χώρους και το περιβάλλον.

Προς τα Λαζαρέτα, τα λιμνάζοντα νερά και τα άπειρα πλαστικά που συσσωρεύονται στην περιοχή που βρίσκονται οι πάπιες, είναι εστία μόλυνσης. Εκεί απαιτείται να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιες αρχές, ώστε να καθαριστούν τα σκουπίδια, να απομακρυνθεί η μοτοσυκλέτα που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, αλλά και κάθε άλλο παρατημένο όχημα.
Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στην είσοδο της μαρίνας όπου υπάρχουν αμέτρητα πλαστικά σκουπίδια.
Είναι επιτακτική ανάγκη, να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός εκ μέρους των αρμόδιων αρχών για τον καθαρισμό των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και για τη λήψη μέτρων ώστε να μη διαιωνίζονται τέτοια φαινόμενα και δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι, οι αρμόδιες αρχές θα μας βρουν αρωγούς στο έργο τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos