Η ατομική προστασία το «κλειδί» από εδώ και στο εξής – Αυξάνονται οι επαναλοιμώξεις, ανεβαίνει η θετικότητα στα νησιά

19 Μαϊος 2022 13:07

 Μειωμένος ρυθμός αποκλιμάκωσης τις τελευταίες ημέρες, σημαντικές θετικότητες κατά τόπους και εκατοντάδες επαναλοιμώξεις καθημερινά υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και η ατομική ευθύνη θα έχει καθοριστικό ρόλο τους καλοκαιρινούς μήνες όταν τα περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι σε ισχύ.

Από την 1η Μαΐου έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα με την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης και την πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλους τους χώρους. Το 20ημερο αυτό δεν παρατηρείται αυξητική τάση της πανδημίας, γεγονός που εκλαμβάνεται ως θετικό και επέτρεψε το επόμενο βήμα δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου.

Παρόλα αυτά τα τελευταία 24ωρα έχει μειωθεί ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των δεικτών που θεωρείται λογικό για τους ειδικούς αφού ήδη έχει πέσει σε χαμηλό επίπεδο η επιδημιολογική καμπύλη. Δεν αναμένεται έτσι και αλλιώς η πανδημία να μηδενιστεί, κάτι αδύνατο ειδικά από τη στιγμή που η κοινωνική ζωή συνεχίζεται κανονικά χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι πολίτες μολύνονται και μάλιστα δύο φορές με τις επαναλοιμώξεις να αποτελούν έχει σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων καθημερινά. Χθες ο αριθμός των πιθανών επαναλοιμώξεων ανήλθε σε σχεδόν 500 και ο συνολικός αριθμός τους από την αρχή της πανδημίας εκτιμάται σε 130.499 (3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Είναι χαρακτηριστικό ότι με την παραλλαγή Ομικρον είναι αδύνατο να αποτραπούν οι επαναλοιμώξεις.

 Με δεδομένα τα παραπάνω, οι θετικότητες σε ορισμένες περιοχές κινούνται σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ ανά εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων για το διάστημα 9-15 Μαΐου ανήλθε σε 5,17%, έναντι 5,25% την περασμένη εβδομάδα. Τα νησιά βρίσκονται στην .. κορυφή της θετικότητας. Ενδεικτικά για την τελευταία εβδομάδα, στην Κάρπαθο η θετικότητα ανήλθε σε 20,05%, στη Σαντορίνη σε 18,32%, στην Τήνο 16,96%, στη Λήμνο 16,48%, στην Πάρο 16,02%. Ποσοστό θετικότητας άνω του 10% εμφάνισαν και άλλα νησιά όπως η Ανδρος (13,32%), η Νάξος (13,61%), η Μύκονος (12,64%), η Ικαρία (10,14%).

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι από εδώ και στο εξής που θα αυξηθούν και οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, η ατομική προστασία θα έχει τον πρώτο λόγο για την αποτροπή αναζωπυρώσεων της πανδημίας. Μετά από δύο χρόνια με μέτρα, όμως, και ενώ η χώρα μας βρίσκεται σε μια καλή επιδημιολογική φάση, με την καλοκαιρία να λειτουργεί ως ένα “εμπόδιο” στη μεταδοτικότητα, τη συντριπτική πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού να είναι εμβολιασμένη με τρεις δόσεις αλλά και μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει μολυνθεί, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι η ώρα για ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.

/eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos