Κυκλάδες: Τελευταία Κυριακή Αποκριάς με το πατροπαράδοτο έθιμο του Καπετάνιου να «ξεσηκώνει» την Αμοργό! (Βίντεο)

27 Φεβρουαρίου 2023 10:39

Κατά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, κάτοικοι και επισκέπτες της Αμοργού, έχουν τη χαρά να ζήσουν την αναβίωση ενός πατροπαράδοτου Αμοργιανού τοπικού εθίμου το οποίο συναρμόζει τα ήθη της παλαιάς Αμοργού με τα συμβολικά νοήματα της λαϊκής παράδοσης για το τέλος της περιόδου των Αποκριών και την αρχή της Σαρακοστής.

Πρόκειται για το έθιμο του Καπετάνιου, μια αναπαράσταση ηθών εποχής μετά μουσικής και χορού μέσα από μια ολόκληρη εθιμοτυπική τελετουργία η οποία καταλήγει σε ένα μεγάλο νησιώτικο πανηγυρικό γλέντι που αγκαλιάζει ολόκληρο το χωριό των Θολαρίων της Αιγιάλης.

amorgos kapetanios 02

Μια πομπή από νέα παλικάρια ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και στολισμένα άλογα, ξεκινούν από το ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου έξω από τα Θολάρια και με κεντρικό πρόσωπο τον Καπετάνιο και προεξάρχων της παρέας τον Μπαϊλακτάρη που κρατά κοντάρι με καρφωμένα πάνω του ένα κεφάλι τυρί που συμβολίζει την απερχόμενη Τυρινή εβδομάδα, ένα καρβέλι ψωμί και ένα χταπόδι που συμβολίζουν την επερχόμενη Σαρακοστή, φθάνουν στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια συνοδεία οργάνων και νησιώτικων σκοπών.

{https://www.youtube.com/watch?v=j9Lui9B2cGg}

{https://www.youtube.com/watch?v=1k7yhl8_yhU}

Η πομπή του Καπετάνιου περνά από τα γραφικά σοκάκια του χωριού, κάτοικοι κερνούν παραδοσιακά Αμοργιανά εδέσματα και ψημένη ρακή τον Καπετάνιο, την παρέα του και τον κόσμο, και όλοι μαζί καταλήγουν στην αυλή των Αγ. Αναργύρων.

{https://www.youtube.com/watch?v=rrSSEp0yTn8}

Εκεί, περιμένουν ανύπαντρες νέες κοπέλες ντυμένες παραδοσιακά τον Καπετάνιο, ο οποίος στήνει χορό με την συνοδεία του και πετά το κεντημένο μαντήλι του στην «Καπετάνισσα», σε εκείνη δηλαδή που θα παντρευτεί. Το νέο ζευγάρι που φανερώνει με αυτόν τον τρόπο τον έρωτά του, χορεύει, παρασύροντας με το κέφι του τον κόσμο, και ένα μεγάλο, νησιώτικο ξεφάντωμα με πολύ χορό και φαγητό της Αμοργιανής παράδοσης ξεκινά, «αγκαλιάζοντας» ντόπιους και επισκέπτες!

{https://www.youtube.com/watch?v=N9qfB16KUs0}

{https://www.facebook.com/parianostypos.gr/videos/604814624312895}

amorgos kapetanios 03

 amorgos kapetanios 04

amorgos kapetanios 05

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos