Τουρίστες του… streaming σε Πάρο και Κύπρο

24 Ιουλίου 2024 11:41

Τοπία όπου γυρίστηκαν δημοφιλείς σειρές και ταινίες γίνονται προορισμοί διακοπών και το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με την τάση του set-jetting.

Το set-jetting είναι η τάση του ταξιδιού σε έναν προορισμό ή μια τοποθεσία που εμφανίζεται σε μια τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία. Η δημοσιογράφος Gretchen Kelly θεωρείται η νονά του όρου όταν τον ανέφερε σε άρθρο της στη «New York Post» το 2008. Το set-jetting έχει αποκτήσει δυναμική μετά την πανδημία COVID-19, όταν οι άνθρωποι στράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις υπηρεσίες streaming για να αποδράσουν σε έναν άλλο κόσμο. Από τότε που οι χώρες άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους, οι θεατές βρήκαν έναν νέο στόχο για τα ταξίδια τους, διακηρύσσοντας «είδα αυτή τη χαρακτηριστική τοποθεσία στην οθόνη και τώρα έχω βρεθεί εκεί αυτοπροσώπως».

Το φαινόμενο του set-jetting προτρέπει τους θεατές του κινηματογράφου ή των συνδρομητών σε ψηφιακές πλατφόρμες να θαυμάσουν έναν προορισμό ώστε να τον επισκεφθούν σχεδιάζοντας ένα ταξίδι ή τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ετσι, στις τάσεις του φετινού set-jetting, η Πάρος και η Κύπρος αναδύονται ανάμεσα στους προορισμούς που επιλέγουν οι συνδρομητές του Netflix.

Στη Σάντα Μαρία
Η Πάρος πρωταγωνιστεί στη σειρά «One Day» και δείχνει τι σημαίνει «ελληνικό καλοκαίρι της δεκαετίας του 1990». Αφηγείται τη μακρόχρονη φιλική σχέση της Εμα Μόρλεϊ και του Ντέξτερ Μέιχιου οι οποίοι γνωρίζονται σε έναν χορό αποφοίτησης το 1989 στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και πρωταγωνιστούν οι Ambika Mod και Leo Woodall.

Οι πρωταγωνιστές της σειράς «One Day» Leo Woodall και Ambika Mod σε μία από τις σκηνές που γυρίστηκαν στην Πάρο

Paros Netflix 2

Στα πρώτα επεισόδια του «One Day» βλέπουμε τους δύο νέους που αποφασίζουν να κάνουν island hopping ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μόνο που ερωτεύονται το νησί της Πάρου και αποφασίζουν να μείνουν εκεί. Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στη παραλία της Σάντα Μαρία και το νησί των Κυκλάδων πρωταγωνιστεί στο τέταρτο επεισόδιο: Οι δυο τους κάνουν γυμνοί μπάνιο στη θάλασσα του Αιγαίου με τον Ντέξτερ να προσπαθεί να τη φιλήσει και να της προτείνει μια κατάσταση χωρίς δεσμεύσεις, την οποία η Εμα αποκρούει βουτώντας τον Ντέξτερ κάτω από το νερό.

Η σειρά που βασίζεται στο ομώνυμο best seller βιβλίο του David Nicholls έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο. Και διάσημα περιοδικά όπως τα »Conde Nast Traveler», «Cosmopolitan», «National World», «Rolling Stone», «Welwyn Hatfield Times», «Radio Times» και «Independent» είχαν ήδη προδημοσιεύσει εικόνες και τοποθεσίες των γυρισμάτων από την Πάρο. Το «One Day» απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και ήταν η σειρά με τις περισσότερες προβολές παγκοσμίως την εβδομάδα της 12ης Φεβρουαρίου 2024, με 9,9 εκατομμύρια προβολές.

Λευκωσία και Πέγεια
Η ταινία του Netflix «Find me Falling», γυρισμένη σε μια ακτή της Κύπρου, ανοίγει με τον κατηφή γερασμένο ροκά Τζον Αλμαν – τον οποίο υποδύεται ο Harry Connick Jr – να βγαίνει αγανακτισμένος από την καλύβα του γκαρίζοντας προς έναν άνδρα που στέκεται στην άκρη του γκρεμού και κοιτάζει τη θάλασσα. Στη συνέχεια, ο άνδρας προχωρά στον αέρα και εξαφανίζεται.

O Harry Connick Jr. μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια της Κύπρου, στην ταινία «Find me falling»

kypros.tainia

 

 

«Είναι μια απροσδόκητη εκκίνηση σε μια ρομαντική κωμωδία που – με τη διαγενεακή αλληλεπίδραση και το ηλιόλουστο σκηνικό – θυμίζει το «Mamma Mia!», γράφουν οι «New York Times» για την ταινία της σκηνοθέτριας Στελάνα Κλίρις, νοτιοαφρικανικής – κυπριακής καταγωγής, που της προσδίδουν χαρακτηριστικά τουριστικής κινηματογραφικής παραγωγής σε ανάθεση από το υπουργείο Τουρισμού.

Οι τοποθεσίες των γυρισμάτων του «Find Me Falling» στην Κύπρο περιλάμβαναν τη μικρή πόλη Πέγεια, στη δυτική πλευρά του νησιού, και την πρωτεύουσα Λευκωσία, στο κεντρικό – βόρειο τμήμα του νησιού. Στη δήλωσή της η Κλίρις πρόσθεσε ότι η ταινία είναι «ένα ερωτικό γράμμα στην πατρίδα μου, το νησί της Κύπρου, στις γυναίκες με τα ξεθωριασμένα πρόσωπα που πλέκουν έξω στις αυλές τους, στα παιδιά που παίζουν στους πλακόστρωτους δρόμους, στα κουτσομπολιά του χωριού, στους τραγουδιστές του δρόμου. Είναι μια ιστορία αγάπης που σχεδόν δεν συμβαίνει μέχρι να συμβεί». Και το περιοδικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας «Variety» προσθέτει στη set-jetting πρόταση: «Από τις πολυσύχναστες λαϊκές αγορές μέχρι τις νυχτερινές συγκεντρώσεις γεμάτες φίλους και νόστιμο φαγητό, η κυπριακή κουλτούρα αποτυπώνεται με άρωμα που ενισχύει την ιστορία».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos