Σε κίνδυνο οι μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες των Κυκλάδων μετά από την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί

20 Ιανουαρίου 2016 13:53

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Ν. Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βρούτσης κατέθεσε σήμερα ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών (Α.Π.2477/20-01-2016) με τίτλο «Σε κίνδυνο οι μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες των Κυκλάδων μετά από την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί».


Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:
«Παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σταθούν δίπλα στους νησιώτες, η κυβέρνηση ήρθε με σειρά μέτρων όχι μόνο να προκαλέσει τη βίαιη ανατροπή της επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες, αλλά και να εξοντώσει φυσικά και οικονομικά τους μικρούς επιχειρηματίες των μικρών νησιών.
Αγνοώντας την έννοια της νησιωτικότητας, προχώρησε μεταξύ άλλων στην απαράδεκτη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στα νησιά (κατά 30%) και στην άδικη επιβολή ενός εξοντωτικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος μάλιστα πληρώνεται εφάπαξ και προτού καταναλωθεί το προϊόν! Φόρος που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών οινοπαραγωγικών μονάδων στις Κυκλάδες.
Το βάρος που καλούνται πλέον να σηκώσουν οι μικροί οινοπαραγωγοί και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων είναι δυσανάλογα μεγάλο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει προκαλέσει την αγωνία και την αγανάκτηση τους, καθώς υπονομεύει κάθε τους προσπάθεια και παραγωγική δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι οι ποσότητες των τοπικών προϊόντων που παράγονται, λόγω της μικρής και άγονης έκτασης των νησιών είναι πολύ περιορισμένες και μετά βίας αποδίδουν ένα πενιχρό εισόδημα, καθώς αποτελούν άγονη γραμμή οκτώ μήνες το χρόνο.
Επειδή, οι μικροί οινοπαραγωγοί των μικρών νησιών -σε αντίξοες συνθήκες- προσπαθούν να διαθέσουν στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντων για να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες.
Επειδή, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες παραμένουν στον τόπο τους πληρώνοντας φόρους και καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να προβάλλουν τη μοναδική παράδοση του τόπου μας.
Επειδή, η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου θεωρείται άδικη και απαράδεκτη και χειροτερεύει τη ζωή των νησιωτών που πλέον νιώθουν έντονα την απομόνωση και την αδιαφορία της πολιτείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
2. Προβλέπεται η κατάργηση του πρόσφατα επιβληθέντος Ε.Φ.Κ. στο κρασί και πότε;
3. Με ποιο τρόπο το υπουργείο προτίθεται να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό και την ισότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες και την εδαφική ασυνέχεια των Κυκλάδων ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Βρούτσης
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos