Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων παρατείνεται η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Σύρου

22 Ιουνίου 2016 12:19

Με σημερινή απόφασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης παρέτεινε τη λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Σύρου έως το 2023.

Στο πλαίσιο της απόφασης, ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνει με τη μεγαλύτερη δυνατή αδρότητα την πολιτική και κοινωνική παθογένεια της ελληνικής πραγματικότητας, αφού παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, αρκετοί από τους οποίους αδυνατούν να αναπτύξουν ολοκληρωμένα προγράμματα, επικεντρώνοντας στην αναζήτηση συμβατικών λύσεων με αποτέλεσμα τη διαιώνιση των περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων υπό την απειλή επιβολής δυσβάστακτων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, γενικότερα, των αποβλήτων, διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Από τη μια πλευρά, βασιλεύει η ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών, η προβληματική λειτουργία αυτών που υπάρχουν και οι παραβατικές συμπεριφορές (ανεξέλεγκτη διάθεση) και από την άλλη ο νέος θεσμός των τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους δοκιμάζεται, είτε από την έλλειψη εμπειριών, είτε από την ανύπαρκτη υποστήριξη, είτε από ανεπάρκειες των δημοτικών αρχών και, αρκετά συχνά, από σκόπιμες προσπάθειες ακύρωσης της νέας κατεύθυνσης στη διαχείριση των αποβλήτων».

Υπενθύμισε δε ότι τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είτε πλήρους έλλειψης υποδομών, είτε κορεσμού των υφιστάμενων υποδομών τους, λόγω των κακών πρακτικών του παρελθόντος, καλώντας τους Δήμους να επισπεύσουν τις διαδικασίες κατάρτισης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Στην κατακλείδα της δήλωσής του ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου από την αρχή της θητείας της παρότι η εκπόνηση Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αλλά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δραστηριοποιήσει την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών στην κατεύθυνση της οικονομικά και οικολογικά βιώσιμης και δίκαιης διαχείρισης για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos