Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, προσκεκλημένος στις εργασίες του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

02 Δεκεμβρίου 2016 21:05

Μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Δήμαρχος Μυκόνου και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) κ. Κωνσταντίνος Κουκάς συμμετείχε στη δράση αξιολόγησης από ομολόγους του- (Peer Review) στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο “Technical Assistance on Institutional Enhancement for Local Governance in Greece” (“Τεχνική Βοήθεια στη Θεσμική Ενίσχυση για την Τοπική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα”) που υλοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάμεσά τους και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πρόγραμμα κλήθηκαν να συμμετέχουν Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, εμπειρογνώμονες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, καθώς και ομότιμοί τους εμπειρογνώμονες και εκλεγμένα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης από το εξωτερικό. Στόχος ήταν να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και να προτείνουν πολιτικές για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος συμμετείχε στην εν λόγω δράση, κατέθεσε την εμπειρία του ως Δήμαρχος Μυκόνου, αναφέρθηκε στο τουριστικό θαύμα του νησιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία καθιστούν τη Μύκονο, μοναδικό προορισμό παγκοσμίως. Ενώπιον της επιτροπής παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ιδιαίτερη αναφορά στους νησιωτικούς Δήμους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη για εξεύρεση πόρων προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν να επιτελέσουν αποτελεσματικό έργο. Παράλληλα, εστίασε στην έλλειψη προσωπικού στους Δήμους της Νησιωτικής Ελλάδας, καθώς, «είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με νομοθετικές ρυθμίσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Οι Δήμοι θα πρέπει να είναι κοινωνικά και οικονομικά αυτοτελείς και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με ένα νέο και ξεκάθαρο μοντέλο διοίκησης από την κεντρική εξουσία».

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατέθεσαν τις προτάσεις τους σε ένα πλήθος θεμάτων ανάμεσά τους «οι Δημοσιονομικοί πόροι και Στρατηγική για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη», «το Θεσμικό Πλαίσιο και Λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «τα Οικονομικά της Τοπική Αυτοδιοίκησης», «το Προσωπικό και Εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι σχέσεις μεταξύ της Κεντρικής Εξουσίας και της Τοπικής Αρχής».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο κύριος Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠ.ΕΣ., ο κ Γιώργος Πατούλης- Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Κώστας Αγοραστός- πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό .

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos