Σύσκεψη του Δημάρχου Μυκόνου με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ

03 Αυγούστου 2017 15:59

Υπό την προεδρία του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κωνσταντίνου Κουκά πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη σύσκεψη με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μυκόνου, μετείχαν ο Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κυκλάδων κ. Μιχάλης Παράβαλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κα. Μαρία Κουσαθανά, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Σταύρος Κουσαθανάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κέντρων Διασκέδασης & Εστίασης κ. Γιάννης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Αγοραίων Ταξί κ. Σάκης Καζακίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Μυκόνου κα. Ειρήνη Γρυπάρη. Επίσης, στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Φορολογικός Περιφερειάρχης Πειραιά και Νήσων της ΑΑΔΕ κ. Ρήγας Μπάρκουλας, η Προϊσταμένη της ΔΟΥ Μυκόνου κα Χριστίνα Κουκουβιτάκη, ο Προϊστάμενος του Τελωνείου Μυκόνου κ. Γιώργος Πουλάκος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικόλας Γκέλος, κ. Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος, κα. Ειρήνη Γρυπάρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Συμβιβαστικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών κ. Ευάγγελος Μπόνης και η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κα Μαρσούλα Χανιώτη.

Ο Δήμαρχος αφού καλωσόρισε το Διοικητή και τους υπόλοιπους παρευρισκομένους, ανέφερε πως είναι θετική η πρωτοβουλία του Διοικητή να επισκεφτεί το νησί, καθώς η Μύκονος αποτελεί πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Επεσήμανε, πως η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως αποτέλεσμα του επιχειρείν και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες στο νησί λόγω της «πειρατείας» που υπάρχει σε όλους τους τομείς (μεταφορές, σκάφη, μισθώσεις κατοικιών, στις παραλίες πλανόδιοι πωλητές ρούχων, γυαλιών κλπ.)

Τόνισε ιδιαιτέρως, την αναγκαιότητα που υπάρχει για άμεση στελέχωση τόσο της ΔΟΥ Μυκόνου, όσο και του Τελωνείου, αλλά και για τις ανισότητες που προκαλεί το σύστημα Airbnb. Παράλληλα, αναφέρθηκε για τον αυξημένο ΦΠΑ του 24%, λέγοντας στο Διοικητή πως γνωρίζει πως δεν το έχει επιβάλει αυτός, ωστόσο τον προέτρεψε να προβληματιστεί έντονα για το πως θα λειτουργήσει, ως αρμόδιος για τα έσοδα, καθότι οι επιχειρήσεις λόγω της υπερφορολόγησης καθίστανται μη βιώσιμες.

Ο Διοικητής ανέφερε πως τα έσοδα από τη Μύκονο είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η παραβατικότητα έχει μειωθεί και πως στόχος του δεν είναι τα 48ωρα λουκέτα, αλλά οι υγιείς επιχειρήσεις, καθότι η Μύκονος αποτελεί κορωνίδα και εθνικό χρηματοδότη του τουρισμού μας. Τόνισε, πως η φοροδιαφυγή αποτελεί διαστρέβλωση του ανταγωνισμού και πρέπει να γίνει συνείδηση όλων η αποφυγή της. Σημείωσε επιπλέον, πως έχει δώσει οδηγία στους ελεγκτές να εντοπίσουν τη μείζονα παραβατικότητα και όχι τις μικροπεριπτώσεις, να μην κυνηγάνε δηλαδή την μία απόδειξη.

Ο προϊστάμενος του ΕΟΤ, απευθυνόμενος στον Διοικητή, του έθεσε το παράπονο πως τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις αποτελούν τον εύκολο στόχο. Παράλληλα, τον ενημέρωσε πως υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες-τουριστικά ακίνητα αλλοδαπών συμφερόντων που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό κράτος και του τόνισε ότι χάνονται πάρα πολλά χρήματα επίσης από τα πειρατικά ταξί. Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για να υπάρξει συμμόρφωση και να αυξηθούν τα έσοδα, καθότι ο επιχειρηματίας προτιμά το 48ωρο λουκέτο, παρά να εκδίδει αποδείξεις. Για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή πρέπει να καταστεί ασύμφορη.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κέντρων Διασκέδασης & Εστίασης επανέλαβε πως ο φορολογικοί συντελεστές είναι μη βιώσιμοι και ότι με τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, υπήρχε μικρότερη φοροδιαφυγή, ενώ ανέφερε πως η Μύκονος δε φοροδιαφεύγει, αλλά φέρνει χρήματα στα ταμεία του κράτους. Συνέχισε πως κάποια λίγα τρανταχτά παραδείγματα μεγάλης φοροδιαφυγής, δεν αφορούν Μυκονιάτες επιχειρηματίες, αλλά επιχειρηματίες κομήτες, που έρχονται για τρείς μήνες στο νησί αδιαφορώντας για την επόμενη μέρα.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Αγοραίων Ταξί, είπε πως υπάρχουν εκατοντάδες πειρατικά ταξί, τα οποία δεν εκδίδουν κανένα παραστατικό και αυξάνονται κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο. Στην απορία του Διοικητή, γιατί συμβαίνει αυτό, του επεσήμαναν, πως είναι λάθος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία εκδίδονται οι υφιστάμενες άδειες

 Στο σημείο αυτό, ο Δήμαρχος συμπλήρωσε πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων με έδρα εκτός Μυκόνου, οι οποίες στην άδεια τους μπορεί να δηλώνουν για παράδειγμα 10 αυτοκίνητα πληρώνοντας τέλη μόνο για αυτά και τον Αύγουστο να φέρουν εκατοντάδες, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και το οδικό δίκτυο, χωρίς να πληρώνουν το παραμικρό και με το πρόστιμο να είναι μόλις 1500 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού των παρανόμων οχημάτων.

Η Πρόεδρος των Ξενοδόχων, θέλησε να τονίσει πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από την φορολογική αρχή, όπως οι υπόλοιποι επιχειρηματίες, καθότι το 95% του τζίρου τους πραγματοποιείται μέσω πλαστικού χρήματος, άρα χωρίς τη δυνατότητα φοροδιαφυγής και πως κατορθώνουν και επιβιώνουν, λόγω της συνεχούς ρευστότητας λόγω των προκρατήσεων του χειμώνα, αλλά στο σύνολο, οι περισσότεροι έχουν ζημίες, λόγω της υπερφορολόγησης. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τις πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών, οι οποίες δεν φορολογούνται. Ο Διοικητής αποκρίθηκε, πως αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, έκανε έκκληση για ενιαία αντιμετώπιση με τα λαθραία καταλύματα, τα οποία λειτουργούν εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου λογιστών, ανέφερε ότι τα έσοδα είναι αυξημένα, σημείωσε, όμως, πως αυτό είναι κάτι εικονικό, καθότι είναι βεβαιωμένα μεν, ανείσπρακτα δε, διότι όλοι είναι χρεωμένοι και υπάγονται σε ρυθμίσεις, τις οποίες δυσκολεύονται να τηρούν. Επίσης, μαζί με το δημοτικό σύμβουλο κ. Μπόνη, αιτήθηκαν ηλεκτρονικά χαρτόσημα, τη δυνατότητα πληροφόρησης του συμψηφισμού ηλεκτρονικά, καθώς και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όσον αφορά την 5ετή παραγραφή για τον έλεγχο μίας επιχείρησης.

Τέλος, η δημοτική αρχή αναφέρθηκε σε κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπου το κράτος φορολογεί υπέρμετρα το Δήμο και αναφέρθηκαν και στην ανάγκη τροποποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα που βρίσκονται στην κόκκινη και καφέ ζώνη, εξηγώντας στον Διοικητή την κατάφορη αδικία που υφίστανται οι πολίτες – ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα το εξετάσει.
Κατά τη λήξη της σύσκεψης ο Διοικητής συνεχάρη το Δήμο Μυκόνου για τα αυξημένα έσοδα της τελευταίας διετίας.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos