Προκαλώ την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αν τολμούν, να συγκρίνουν την κατάσταση στον χώρο της υγείας στα νησιά, τότε και σήμερα

03 Αυγούστου 2017 19:16

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σ/Ν για την ΠΦΥ

«Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι μόνο εμβληματικό, στις σημερινές συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας θα πρέπει να θεωρηθεί επαναστατικό, για όλα όσα επιδιώκει να προωθήσει και να υλοποιήσει», δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ. Όπως ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος, η Αντιπολίτευση είναι φανερό ότι υποστηρίζει και υπερασπίζεται άλλοτε συντεχνιακά και άλλοτε ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως ανέφερε στην ομιλία του: «Είναι χαρακτηριστικές οι ομιλίες τόσο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, του κ. Οικονόμου, όσο και του Εισηγητή, του κ. Φωτήλα, για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν στον τομέα της υγείας. Θα έλεγα, λοιπόν, μακάρι να υπήρχαν άλλοι τριάντα ομιλητές σαν τους δύο που ανέφερα, για να πειστεί και να ακούσει ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι θέσεις τελικά της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, άκουσα την κ. Γεννηματά με προσοχή και θέλω να πω ότι εκτός από τη ρήση την αρχική του αείμνηστου πατέρα της, που ήταν και ένας από τους ιδρυτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όλα τα άλλα ήταν τελείως αντίθετα με αυτά τα οποία πρέσβευε ο πατέρας της για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας. Περίπου αναμάσησε θέσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, την οποία δεν φρόντισε ποτέ το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει και να υλοποιήσει όσο ήταν κυβέρνηση. Έγινε ένα θετικό ξεκίνημα τα χρόνια εκείνα του 1982, 1983, 1984 και λοιπά, αλλά στην πορεία το ΕΣΥ έφθασε σε μια κατάρρευση και ιδιαίτερα στα πρώτα πέντε μνημονιακά χρόνια αυτή η κατάρρευση είχε γίνει καθολική».

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί προσλήψεων «κομματικών στρατών» στην ΠΦΥ, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε ότι ο καθένας γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να χτιστεί κομματικός στρατός όταν ισχύουν τα κριτήρια του ΑΣΕΠ σε όλες τις προσλήψεις. Επεσήμανε ότι οι εννέα χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν στην Υγεία έπρεπε να γίνουν, όπως και οι προσλήψεις στα νησιά, που ήταν απαραίτητες.

Τόνισε ότι: «Με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ ξαναμπαίνουν οι βάσεις για ένα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο είχε καταρρεύσει τα προηγούμενα χρόνια. Διαγράφονται τα «ραβασάκια» της εφορίας των 28 εκατομμυρίων που καταλογίστηκαν στους ανασφάλιστους που δήθεν είχατε καλύψει, καθώς και άλλα 32 εκατ., τα οποία ήταν «στον δρόμο» και δεν είχαν προλάβει ακόμα να καταλογιστούν.

Τώρα ολοκληρώνεται η πραγματική κάλυψη των πλέον των δύο εκατομμυρίων ανασφάλιστων ανθρώπων που δημιουργήθηκαν στις δικές σας κυβερνήσεις.

Επί της ουσίας, θεμελιώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ίδρυση σε πρώτη φάση διακοσίων τριάντα επτά Τοπικών Μονάδων Υγείας, αλλά και με την ισχυροποίηση των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως στην πρώτη φάση, αυτή η μεγάλη τομή να αφορά κυρίως τις πόλεις, τον αστικό πληθυσμό. Όμως και τα Κέντρα Υγείας -και ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές και στις απομακρυσμένες περιοχές- ενισχύονται και σε στελέχωση, αλλά και με διεύρυνση αρμοδιοτήτων τόσο στον οδοντιατρικό τομέα, όσο και στη μαιευτική φροντίδα και λοιπά.

Περαιτέρω, αυτή η ενίσχυση φαίνεται και από τις ειδικότητες γιατρών, διοικητικού, νοσηλευτικού προσωπικού, που δυνητικά μπορούν να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας. Επίσης, τα κίνητρα για στελέχωση και παραμονή στα νησιά είναι σημαντική, όπως και η προσπάθεια για ταχεία κάλυψη με άλλους γιατρούς, σε περίπτωση παραίτησης, μετακίνησης ή λήξης της θητείας του ιατρικού προσωπικού.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι οι οικογενειακοί γιατροί μπορεί να είναι και ιδιώτες, συμβεβλημένοι με το σύστημα, ιδιαίτερα για τα απομακρυσμένα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Όσον αφορά το άρθρο 28 για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης -μίλησε γι' αυτό και ο συνάδελφος κ. Συρίγος- πραγματικά παρέχονται κίνητρα και για τους επικουρικούς γιατρούς.

Είναι ένα νοσοκομείο το οποίο το πολεμήσατε και το πολεμάτε κάθε μέρα. Κάθε μέρα βελτιώνεται. Εγκαταστάθηκε και ο αξονικός τομογράφος και συνεχώς βελτιώνεται η καθημερινότητα παροχής των υπηρεσιών».

Ο Ν. Συρμαλένιος, κλείνοντας, ανέφερε: «Δυόμισι χρόνια τώρα πέρασαν και δεν μιλάμε εν κενώ. Σας προκαλώ να συγκρίνετε νησί με νησί, τι υπήρχε το 2014 και τι υπάρχει σήμερα, Κέντρο Υγείας με Κέντρο Υγείας, τι υπήρχε το 2014 και τι υπάρχει σήμερα, Περιφερειακό Ιατρείο με Περιφερειακό Ιατρείο. Ελάτε στις Κυκλάδες, σε όλα τα νησιά και κάντε μία καταγραφή, να μας πείτε τι αφήσατε και τι υπάρχει σήμερα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, όποιος δεν ψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο, αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη -το σημερινό ΠΑΣΟΚ- όχι μόνο έχει απεμπολήσει κάθε κοινωνική αξία, αλλά έχει επιλέξει στρατόπεδο, το στρατόπεδο της μελλοντικής -υποτίθεται- συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Δυστυχώς για εσάς, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σας εμπιστευθεί».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos