“Ζωντανή” κρατά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Έκθεση ICARO

06 Μαϊος 2019 16:42

Με την 3D απεικόνιση της έκθεσης κεραμικών, η ΠΝΑΙ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά και αγκαλιάζει τις μεγάλες δράσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας


Για πάντα “ζωντανή” κρατά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Έκθεση του Συλλέκτη Γιάννου Ιωαννίδη ICARO αλλά και την ιδιαίτερη και μοναδική κληρονομιά του ICARO, μέσα από την ψηφιοποίηση της Έκθεσης με την χρήση της τεχνολογίας 3D Απεικόνισης, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό, μέσω του κινητού τηλεφώνου και του υπολογιστή του , να ταξιδέψει στο Παλάτι το Μεγάλου Μαγίστρου και να απολαύσει την Έκθεση, ακριβώς όπως παρουσιάστηκε.
Η έκθεση έχει ψηφιοποιηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε σάρωση 3D υψηλής τεχνολογίας. Καλύφθηκαν 400 τ.μ. όπου εκτέθηκαν τα εκθέματα ενώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει σε info text τα στοιχεία των 124 αντικειμένων. Είναι η πρώτη εικαστική έκθεση που ψηφιοποιείται σε τέτοια μορφή, στην Ελλάδα.
Η έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ», το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου 1928-1988» ολοκληρώθηκε χτες, Κυριακή 5 Μαΐου 2019. Φιλοξενήθηκε στον εμβληματικό χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τις 27 Ιουνίου 2018 έως και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, παίρνοντας παράταση τεσσάρων μηνών από την αρχικά ανακοινωμένη ημερομηνία, καθώς η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη, ενώ την επισκέφθηκε σχεδόν το σύνολο των σχολείων της Ρόδου.
Για την έκθεση ICARO – ΙΚΑΡΟΣ, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος μετά από συνάντηση που είχε σήμερα, Δευτέρα, με τον συλλέκτη και εμπνευστή της Έκθεσης κ. Γιάννο Ιωαννίδη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στον Πολιτισμό δουλέψαμε πολύ σε αυτή την περίοδο και είμαι εξαιρετικά περήφανος γιατί υπηρετήσαμε την ιστορία και την παράδοση μας με αγάπη. Η έκθεση ICARO σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο με τρόπο συγκινητικό. Ευχαριστώ τον Γιάννο Ιωαννίδη, το Μουσείο Μπενάκη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε και που μας επέτρεψε να φέρουμε και να παρουσιάσουμε στη Ρόδο την υπέροχη ιστορία μας στην τέχνη της κεραμικής. Με την ίδια αγάπη συνεχίζουμε, με το ίδιο πάθος για τον τόπο μας υπηρετούμε μόνο όσα έχουν αξία».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου, Κάλλιστος Διακογεωργίου και ο συλλέκτης, Γιάννος Ιωαννίδης αναφέρθηκαν στην πορεία της Έκθεσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, βασισμένη σε αντικείμενα της ελληνικής και ιταλικής περιόδου του ΙΚΑΡΟΥ και σε αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της ελληνικής και ξενόφερτης παράδοσης της Ρόδου.
Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου μεταφέρθηκε στο «σπίτι» της, στην Ρόδο τον Ιούνιο του 2018. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν εκτός από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείου Πολιτισμού, το Μουσείου Μπενάκη και το Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.
Ο συλλέκτης Γιάννος Ιωαννίδης, αφού ευχαρίστησε την ΠΝΑΙ, το ΥΠΠΟ, το Μουσείο Μπενάκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Ρόδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Έκθεσης στην Ρόδο.
«Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο ταξίδι για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι ενώ συγχρόνως καταγράψαμε την ιστορία ενός εργοστασίου που αποτελεί ένα κομμάτι της παράδοσης της Ρόδου, για τις επόμενες γενιές. Ο ΙΚΑΡΟΣ αντιπροσωπεύει τα καλά χρόνια της Ρόδου, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 μια περίοδο που ανθούσε» ευχόμενος η συλλογή ‘να βρει τον δρόμο της’ & κλείνοντας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πρωτοβουλία μεταφοράς της στη Ρόδο αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία».
Την διαδικασία της 3 D Απεικόνισης της Έκθεσης και την υλοποίηση του έργου πραγματοποίησε ο κ. Βαγγέλης Χατζηκέλης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos