«Μεγάλες στρεβλώσεις στην επιδότηση μεταφοράς ζωοτροφών στα νησιά των Κυκλάδων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

14 Δεκεμβρίου 2019 22:07

Μεγάλες στρεβλώσεις και «γκρίζες ζώνες» εμφανίζει το παρόν σύστημα υπολογισμού και κατανομής των επιδοτήσεων μεταφοράς ζωοτροφών στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο.

Οι παραπάνω επιδοτήσεις δίνονται με βάση την ευρωπαική νομοθεσία για τη στήριξη της παραγωγής στα νησιά, ως αναγνώριση των ιδιαίτερων δυσκολιών της νησιωτικότητας.

 

Ειδικότερα, στις Κυκλάδες κατανέμεται ετησίως, μέσω του Οργανισμού πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ποσότητα ζωοτροφών σε ποσότητες που προκύπτουν με βάση τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων παραγωγών.

Όμως, ενώ οι συνεταιρισμοί υποχρεούνται να δηλώσουν συγκεκριμένες ποσότητες με βάση τα μέλη τους, αλλά και οι μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι με βάση το κεφάλαιό τους, ο ίδιος περιορισμός δεν ισχύει για τους εμπόρους. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί παραγωγοί δύνανται και δηλώνουν τις ποσότητες που θα χρειαστούν σε πάνω από έναν έμπορo. Σαν αποτέλεσμα, οι συνολικές ποσότητες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και κατά συνέπεια η επιδότηση κατανέμεται άδικα και μειωμένη ανά μεταφερόμενο τόνο. Με αυτήν την πρακτική αδικείται και ο παραγωγός που μεμονωμένα κατέθεσε δήλωση, αλλά και τα μέλη συνεταιρισμών.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Συρμαλένιος: «Είναι σημαντικό το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού των μικρών νησιών του Αιγαίου να αξιοποιείται με τρόπο αναλογικό και δίκαιο. Επιπλέον, τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τις δράσεις που υλοποιούνται κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δημιουργούν και διαιωνίζουν σχέσεις κακώς εννοούμενης εξάρτησης, αλλά και οδηγούν σε κακοδιαχείριση δημοσίων κονδυλίων».

Ο βουλευτής Κυκλάδων, θεωρώντας ότι το ζήτημα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και διατήρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής στα νησιά, κατέθεσε ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos