Προϋπολογισμός αναπτυξιακός για λίγους και «εκλεκτούς»

15 Δεκεμβρίου 2019 12:57

test1

test2

test2

Eισήγηση του βουλευτή Κυκλάδων στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020

Η φιλοσοφία του προϋπολογισμού 2020, όπως και του Αναπτυξιακού Νόμου και του Φορολογικού Νομοσχεδίου, επιβεβαιώνει τη στήριξη στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και εισοδήματα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020. Τόνισε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% είναι υπεραισιόδοξη, αμφισβητείται από τους διεθνείς οργανισμούς και δεν υποστηρίζεται από το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. Ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται μείωση του κοινωνικού κράτους μέσα από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 400 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε, ο Π/Υ είναι αναπτυξιακός για λίγους και «εκλεκτούς» και αντικοινωνικός για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, ενώ οι προσδοκίες για ελάφρυνση της μεσαίας τάξης μένουν «στον αέρα». Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 28% σε 24%, θα ωφεληθούν 6.500 μεγάλες επιχειρήσεις (μόλις 2,5% του συνόλου). Δεν υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για τους πολλούς, πέραν του 9% μέχρι 10.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους- η οποία θα φανεί το 2021-, ενώ η φορολόγηση με 22% μέχρι 20.000 ευρώ, πλήττει μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες.

Ειδικότερα:
Με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 28% σε 24%, θα ωφεληθούν 6.500 μεγάλες επιχειρήσεις (μόλις 2,5% του συνόλου).
Δεν υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για τους πολλούς, πέραν του 9% μέχρι 10.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους- η οποία θα φανεί το 2021-, ενώ η φορολόγηση με 22% μέχρι 20.000 ευρώ, πλήττει μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες.
Η πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας κατά 2 μονάδες το 2020 δεν μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί, όταν ήδη το α’ πεντάμηνο διακυβέρνησης είχαμε απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας.
Η επιτυχία υλοποίησης του Π/Υ βασίζεται κυρίως στη φορολογική συμμόρφωση και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η ΝΔ για να αντισταθμίσει τις δαπάνες του 1,2 δισ. ευρώ, προσδοκά στα εξής έσοδα: 500 εκατ. από περιορισμό λειτουργικών και άλλων δαπανών του τακτικού Π/Σ (δηλαδή θα μειώσει τα αναλώσιμα στις δημόσιες υπηρεσίες, τα καύσιμα κ.ά.), 123 εκατ. από βελτίωση αποτελεσματικότητας φορεών Γεν. Κυβέρνησης, 557 εκατ. από καταπολέμηση φοροδιαφυγής (κυρίως με ηλεκτρ. συναλλαγές), 142 εκατ. από εξορθολογισμό αντικειμενικών αξιών , καθώς και άλλα μικρότερα έσοδα από τυχερά παιχνίδια, έσοδα από Airbnb κ.ά.
Με δεδομένες τις δαπάνες και αμφίβολα τα έσοδα, ο πιθανός εκτροχιασμός του Π/Υ θα οδηγήσει σε περιστολή κοινωνικών δαπανών. Ήδη εμφανίζονται στον Π/Υ μειώσεις κοινωνικών επιδομάτων, όπως η μείωση στα εισοδήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 400 εκατ., μείωση στα προνοιακά επιδόματα για ΑΜΕΑ κατά 173 εκατ. μείωση στα οικογενειακά επιδόματα κατά 134εκατ. μείωση στο επίδομα ενοικίου κατά 53 εκατ. μείωση στα σχολικά γεύματα κατά 30 εκατ.
Τέλος, σε τομείς, όπως η νησιωτική πολιτική, που είναι σημαντική για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, το συνολικό κονδύλι στο ΠΔΕ είναι 140 εκατ. το οποίο θα καλύψει μόνο τις άγονες γραμμές, οπότε αναγκαστικά θα καταργηθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που είχε ελαφρύνει τους νησιώτες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos