Δράσεις την Π.Ν. Αιγαίου λόγω κορωνοϊού

02 Απριλίου 2020 16:30

Με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί οι παρακάτω ενέργειες στα νησιά των Κυκλάδων :

- Προμήθεια δύο κλωβών αρνητικής πίεσης ( κάψουλες ) για την ασφαλή διακομιδή των νησιωτών. Ο ένας κλωβός θα είναι στις Κυκλάδες και ο άλλος στα Δωδεκάνησα.
Με δεδομένη τη λειτουργία του ΕΚΑΒ με έναν μοναδικό κλωβό αρνητικής πίεσης πανελλαδικά για την ασφαλή διακομιδή ασθενών από λοιμώδη νοσήματα, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σε επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου του έκανε γνωστή την πρόθεση της Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με δύο επιπλέον σύγχρονους κλωβούς για τη θωράκιση των νησιωτών του Ν. Αιγαίου. Άμεσα, ανταποκρίθηκε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, αποστέλλοντας στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο σχετική επιστολή συνοδευόμενη και με το σύνολο των σχετικών τεχνικών στοιχείων του αναγκαίου εξοπλισμού.

- Εξοπλισμό τριών ( 3 ) μηχανημάτων μοριακού ελέγχου για την εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων στα Νοσοκομεία της Σύρου, της Νάξου και της Σαντορίνης.
Θα αγοραστούν τα παραπάνω μηχανήματα ώστε να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις στα Νοσοκομεία των Κυκλάδων σε πολύ πιο γρήγορο χρόνο και να μην χρειάζεται να μεταφέρονται τα δείγματα στην Αθήνα και στο ίδρυμα Paster.

- Παραγγελία δύο (2) θαλάμων απομόνωσης (κοντέινερ) από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα κοντέινερ θα παραδοθούν στο Κ.Υ. Πάρου και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης περίπου σε δέκα (10) ημέρες. Σχετικά με το κοντέινερ που θα παραδοθεί στο Κ.Υ. Πάρου είχε μεταφέρει το αίτημα στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κυκλάδων και Έπαρχος Πάρου κ. Κ. Μπιζάς κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κρίσης του Δήμου Πάρου στις 24 Μαρτίου 2020, εκφράζοντας την ομόθυμη βούληση των μελών της Επιτροπής και ιδιαίτερα του Επιστημονικού Διευθυντή του Κ.Υ. κ. Γ. Τζανίδη ως καθ' ύλην αρμοδίου για τις ανάγκες του Κ.Υ. Πάρου.

- Ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας και η 2η ΥΠΕ για τη διάθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να μισθώσει χώρους για τη νοσηλεία ελαφρώς ασθενούντων ή την απομόνωση ασυμπτωματικών ασθενών, προκειμένου να συνδράμει τις δομές Υγείας.

- Με το βλέμμα στα μικρότερα νησιά, όπου υπάρχουν διαχρονικά μεγάλες υγειονομικές ελλείψεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φέρνει το γιατρό στο σπίτι κάθε νησιώτη, προσφέροντας δωρεάν σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε συνεργασία με την εταιρία Dr. Button και τους Ιατρικούς Συλλόγους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Το σύστημα τηλεϊατρικής κατά του κορωνοϊού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, από κινητό τηλέφωνο, φορητό ή σταθερό υπολογιστή και τάμπλετ. Στη σελίδα https://drbutton.gr/notio-aigaio/ ή από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου www.pnai.gov.gr κάθε πολίτης από κάθε νησί του Νοτίου Αιγαίου μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή (διαθέσιμη και στο appstore και το playstore), να εγγραφεί, και να διαλέξει γιατρό από 4 ειδικότητες: γενικής ιατρικής, παθολόγο, πνευμονολόγο, παιδίατρο, αλλά και από άλλες ειδικότητες, που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Η επικοινωνία είναι άμεση, ο πολίτης βλέπει και συνομιλεί με τον γιατρό, ο οποίος επίσης τον βλέπει, τον ενημερώνει για τυχόν συμπτώματα και λαμβάνει άμεσα και υπεύθυνα πληροφορίες και καθοδήγηση.

- Ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας και η 2η ΥΠΕ για τη διάθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να μισθώσει χώρους για τη νοσηλεία ελαφρώς ασθενούντων ή την απομόνωση ασυμπτωματικών ασθενών, προκειμένου να συνδράμει τις δομές Υγείας.

- Αποστολή μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων προς τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους.

- Αγορά αναλώσιμων, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά.
- Απολύμανση των γραφείων της Περιφέρειας σε όλα τα νησιά.
-Τέλος, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος επανέλαβε και στην Οικονομική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε στις 1 Απριλίου 2020, αυτό που έχει πολλάκις δηλώσει δημοσίως:
«Οποιοδήποτε ποσό απαιτηθεί και οποιαδήποτε πρωτοβουλία απαιτηθεί να λάβουμε για να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία των νησιών μας, θα το κάνουμε. Θα διαθέσουμε όσους πόρους χρειαστεί, έστω και αν απαιτηθεί να ξηλώσουμε κωδικό, δράση ή έργο, προκειμένου να παραμείνουμε παρόντες στη μάχη με όσα όπλα χρειάζεται».

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας - Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων
& Έπαρχος Π.Ε. Πάρου

Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos