Οι αναπληρωτές δεν είναι αναλώσιμοι. Δε θα περάσει ο εμπαιγμός από τη δημοτική αρχή της Πάρου

24 Ιουνίου 2020 14:53

Στις 18/06/2020 έγινε κινητοποίηση στο δημαρχείο στην οποία συμμετείχαμε πενήντα αναπληρώτριες/ες εκπαιδευτικοί και πέντε μόνιμες/οι εκπαιδευτικοί οι οποίες/οι εξέφρασαν την ταξική τους αλληλεγγύη στο δίκαιο


αίτημά μας. Μπήκαμε όλες και όλοι στο δημαρχείο. Ο δήμαρχος επέλεξε να απουσιάζει παρόλο που είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση. Αντ' αυτού παρών ήταν μόνο ο αντιδήμαρχος κ. Ρούσσος. Δήλωσε ότι θα μιλήσει με ειλικρίνεια. Εμείς ζητήσαμε να προβεί σε οποιαδήποτε διαδικασία χρειάζεται για την άμεση καταβολή του επιδόματος. Απάντησε ότι: "Εγώ μπορώ να δώσω εντέλλεσθαι αλλά το θέμα θα κολλήσει πάλι στην οικονομική υπηρεσία". Απαιτήσαμε να το κάνει κι ας "κολλήσει". Απάντησε, στοχοποιώντας την οικονομική υπηρεσία, ότι απαιτείται θετική εισήγησή της για την εκταμίευση του κονδυλίου και ότι, ακόμα κι αν παρθεί εκ νέου απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, πάλι θα "κολλήσει" στην οικονομική υπηρεσία. Συνεχίζοντας δήλωσε ότι προαπαιτούμενο για να συνεχιστεί η διαδικασία είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες από το υπουργείο οικονομικών. Στο σημείο αυτό φαίνεται όμως ότι τον λόγο του δε χαρακτήριζε η ειλικρίνεια...

Στο άρθρο 349 του νόμου 4512/2018 και στην παράγραφο 2 με τον οποίο τροποποιείται το άρθρο 32 του νόμου 4483/2017, ορίζεται ότι :"Για τις ανωτέρω παροχές (στέγασης και σίτισης) λαμβάνεται απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, με την οποία εξειδικεύονται οι κατά περίπτωση παροχές και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών, κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του Ο.Τ.Α.". Όπως προκύπτει από την ανάγνωση του νόμου το μόνο αρμόδιο όργανο για τη λήψη της απόφασης και την εξειδίκευση της εν λόγω παροχής είναι το δημοτικό συμβούλιο. Η αρμοδιότητα της οικονομικής υπηρεσίας είναι μόνο η βεβαίωση της ύπαρξης των ανάλογων πόρων.

Υπενθυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο στις 20/12/2019 αποφάσισε να πιστωθεί ποσό 100.000 ευρώ για τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ο προϋπολογισμός του 2020 στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το ποσό των 15.000 ευρώ για τη στέγαση των αναπληρωτών έχει ήδη εγκριθεί. Ο ίδιος ο δήμαρχος στην κινητοποίηση της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Πάρου -Αντιπάρου στις 12/12/2020 είχε διαβεβαιώσει ότι αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού θα δοθεί το ποσό των 15.000 ευρώ στους αναπληρωτές. Επίσης, σε μεταγενέστερη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι αμέσως μετά την έγκριση της πρώτης αναμόρφωσης (η οποία αναμένεται), στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα 85.000 ευρώ θα δοθούν κι αυτά στους αναπληρωτές. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στη Μύκονο εδώ και δύο χρόνια, καταβάλλεται στις/στους αναπληρώτριες/ές με τη μορφή χρήματος (''χορήγηση βοηθήματος'') η συγκεκριμένη παροχή. Ο αντιδήμαρχος βέβαια παντελή άγνοια και μάλιστα μας απηύθηνε την ερώτηση: ΄΄Και εσείς πού το ξέρετε;΄΄. Στο σημείο αυτό ενδεικτικά αναφερόμαστε στις υπ'αριθμ. 100/2018, 184/2018, 103/2019 και 113/2019 αποφάσεις του δήμου Μυκόνου, με τις οποίες, εφαρμόζοντας τον εν λόγω νόμο, εγκρίνεται η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

 

Το αποτέλεσμα της δυναμικής κινητοποίησης στις 18/06/2020 ήταν να προσδιοριστεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 26/06/2020 στις 18:30 στο ΕΠΑΛ Πάρου το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση, με την οποία θα εξειδικεύονται οι κατά περίπτωση παροχές στέγασης, ελλείψει παροχής καταλύματος για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στους αναπληρωτές.

Με τη μαζική αγωνιστική ανυποχώρητη κινητοποίησή μας την Παρασκευή στο ΕΠΑΛ θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής να δώσει τα χρήματα απευθείας σε ξενοδοχεία από τον Σεπτέμβρη και μάλιστα χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες όλων των αναπληρωτών.

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί για να στείλουμε το μήνυμα:

ότι η στέγη δεν είναι προνόμιο των τουριστών αλλά δικαίωμα των εργαζόμενων,

ότι οι εργαζόμενοι ούτε αναλώσιμοι είναι ούτε τους αντιστοιχούν κοτέτσια-χρέπια για να εξυπηρετούνται οι πελατειακές σχέσεις και η αναπαραγωγή των μηχανισμών των δήμων,

ότι οι αναπληρωτές δεν είναι περαστικοί αλλά είναι οι παιδαγωγοί των μαθητριών και των μαθητών του νησιού.

 

Οι μάσκες έπεσαν

Ανυποχώρητος αγώνας μέχρι την τελική νίκη

Αντίσταση- Αυτοοργάνωση- Ταξική Αλληλεγγύη

 

Όλες και όλοι την Παρασκευή

26/06/2020 στις 18:30

στο ΕΠΑΛ Πάρου

 

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Πάρου- Αντιπάρου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos