Τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

24 Ιουλίου 2020 13:10

«Ο τρόπος που νομοθετεί η κυβέρνηση είναι ένας τρόπος πλήρους ανισομέρειας και ανισοτιμίας μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.


Διότι όταν υπάρχουν άρθρα τα οποία δεν έχουν καν τεθεί σε διαβούλευση, έχουν γίνει συζητήσεις παρασκηνιακές επί μήνες με διάφορους φορείς και έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας κάποια πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζουν ούτε οι τοπικές κοινωνίες, ούτε οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Ειδικά στο άρθρο 90, στο οποίο κάνετε ένα διακανονισμό μεταξύ εκκλησιαστικών νομικών προσώπων και άλλων νομικών προσώπων αλλά και φυσικών προσώπων και οποιωνδήποτε άλλων οφειλετών μεταξύ τους, για εμάς υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά.

Επειδή μέσα στο άρθρο «φωτογραφίζεται» και η συμφωνία μεταξύ του Πανελλήνιου Ιδρύματος, Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέλω, να πω το εξής: Το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, ένα δημόσιο κατάστημα υπό κυβερνητικό έλεγχο και με διττό στόχο, όπως έχει αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι στόχοι του είναι εκκλησιαστικοί, αλλά είναι και κοινωφελείς στόχοι για την τοπική κοινωνία της Τήνου.

Με το ν.4521/2018, επί δικών μας ημερών επανήλθε στο καθεστώς το ίδρυμα αυτό, που ισχύει από την ίδρυση του, εδώ και 200 περίπου χρόνια. Η συμφωνία που είχε γίνει με την Αποστολική Διακονία με βάση τον αναγκαστικό νόμο 976 του 1946 και μετέπειτα με τον ιδρυτικό νόμο του εκκλησιαστικού φροντιστηρίου, που λειτούργησε μέχρι το 2009 στην Τήνο, είναι μία συμφωνία η οποία έλεγε, ότι το 5% των ακαθάριστων εσόδων του Πανελλήνιου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, θα αποδίδεται στην Αποστολική Διακονία.

Τα πράγματα άλλαξαν στη δεκαετία μεταξύ 1980-1990. Το εκκλησιαστικό αυτό φροντιστήριο θεωρήθηκε πλέον δημόσιο σχολείο. Προέκυψε διαμάχη και διαφωνία μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας και του ΠΙΕΤ σχετικά με τις εισφορές εφόσον έγινε δημόσιο σχολείο, το ΠΙΕΤ θεώρησε ότι δεν οφείλει να καταβάλει πλέον τις εισφορές αυτές στην Αποστολική Διακονία.

Το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρεύουν χρέη, τα οποία έφθασαν σε ένα συνολικό ύψος 2.993.394 βεβαιωμένες οφειλές και ακόμα 1.068.340 ευρώ για τα οποία δεν υπάρχει πρωτόδικη απόφαση. Το ΠΙΕΤ το ίδρυμα της Τήνου έκανε προσφυγή, η οποία έφθασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, η προσφυγή αυτή δεν δικαιώθηκε, δεν δικαίωσε το ΠΙΕΤ και εκκρεμούν ακόμα εκτός από τις οφειλές -που είπα- και οφειλές, οι οποίες συσσωρεύτηκαν μετά το 2010.

Τι ανέδειξε αυτή η διαμάχη;

Η διαμάχη αυτή ανέδειξε, ότι υπάρχει αδυναμία πραγματική από το ίδρυμα εφόσον επιτελεί κοινωφελείς σκοπούς, να καλύπτει αυτό το ποσοστό του 5% των ακαθάριστων εσόδων του και το αίτημα είναι για ένα επαναπροσδιορισμό της νομοθεσίας, που θα βάζει τα δύο μέρη σε μια άλλη συμφωνία.

Εμείς από την πλευρά μας, βεβαίως, θέλουμε να βοηθήσουμε το ίδρυμα και αυτό το αποδείξαμε με τον νόμο, ο οποίος δικαίωσε το σύνολο του Τηνιακού λαού ανεξάρτητα πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης.

Υπάρχουν ζητήματα, όπως η διάκριση των ρόλων. Διότι δεν μπορεί ο Πρόεδρος, που είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος να εκπροσωπεί και το άλλο μέρος που είναι η αποστολική διακονία, διότι βρίσκεται και στα δύο μέρη. Δεν μπορεί, Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Υπάρχει ζήτημα εδώ σ αυτό το θέμα. Όπως επίσης υπάρχουν ζητήματα, τι θα γίνει με το δημόσιο λογιστικό. Εσείς είπατε προχθές στην τοποθέτησή σας και γι' αυτό ζητάμε, έστω και αυτή την ώρα, να διαχωριστεί το ζήτημα της συμφωνίας και του διακανονισμού μεταξύ του ΠΙΕΤ και της Αποστολικής Διακονίας, από τη γενική διάταξη που βάζετε. Διότι στη γενική διάταξη υπάρχουν πολλά ζητήματα ασάφειας, πολλά ζητήματα διαφάνειας. Είπατε προχθές ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα υπόκεινται στο λογιστικό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όμως, έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, δεν καταλαβαίνει κανείς ποια νομικά πρόσωπα καλύπτονται από το νομοθετικό διάταγμα 496 του 1974, περί λογιστικού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ποια εξαιρούνται και, αν εξαιρούνται, πως υπάγονται, κατά τα λεγόμενά σας, στο λογιστικό του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, που κατά τεκμήριο, μπορεί να διασφαλίσει τον έλεγχο από το δημόσιο λογιστικό; Υπάρχουν λοιπόν, σοβαρά ερωτήματα. Πάρτε τα υπόψη και στην Ολομέλεια θα το συζητήσουμε. Επιφυλασσόμαστε».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos