Συνάντηση του Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα προβλήματα των δικαστικών υπαλλήλων και των υπηρεσιών στα νησιά

12 Νοεμβρίου 2020 20:57

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα πραγματοποίησε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίο ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Ο κ. Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Βουλευτή, ο οποίος είχε


τη δυνατότητα να θέσει στον Υπουργό τα θέματα που απασχολούν τον δικαστικό τομέα των Κυκλάδων καθώς και τη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων. Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσφατη επίσκεψη που είχε ο Βουλευτής Κυκλάδων στις δικαστικές υπηρεσίες της Σύρου, κατά την οποία συζήτησε εκτενώς με εκπροσώπους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και Επιμελητών Νομού Κυκλάδων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Φόρτωμας ενημέρωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Εφετείο Αιγαίου και στους Δικαστικούς Υπαλλήλους που έχουν την έδρα τους τη Σύρο, από το Π.Δ. 88/2020 (ΦΕΚ 202/Α/21-10-2020), το οποίο αναφέρει ότι οι υπάλληλοι του Εφετείου οφείλουν να μεταβαίνουν 4 φορές τον χρόνο επί 6 ημέρες στη Σάμο ώστε να καλύπτουν γραμματειακά την Μεταβατική Έδρα του Εφετείου στο νησί. Η υποχρέωση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα τόσο στην υπηρεσιακή λειτουργία του Εφετείου Αιγαίου, με την ενδεχόμενη σώρευση εκκρεμοτήτων, όσο και στους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται στη Σάμο με ίδιες δαπάνες και να αναμένουν την πληρωμή των εκτός έδρας αποζημιώσεών τους αρκετούς μήνες μετά.

Ο Βουλευτής επισήμανε στον Υπουργό ότι στο εν λόγω Π.Δ. θα υπάρξουν δυσχέρειες και αδυναμίες εφαρμογής του στην πράξη. Γι αυτό και ζήτησε την επαναδιατύπωσή του, ώστε να ορισθεί χρονική διάρκεια για την εφαρμογή του, να αυξηθεί η πληρωμή των εκτός έδρας αποζημιώσεών και να εξαλειφθεί η άνιση υπηρεσιακή μεταχείριση και η βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων του Εφετείου Αιγαίου. Επίσης, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της μιας Υπηρεσίας χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα σε μια άλλη.

Ανέλυσε, επίσης στον Υπουργό τις ιδιαιτερότητες των περιφερειακών δικαστικών Υπηρεσιών, ειδικά των νησιωτικών, και συζητήθηκαν εκτενώς οι προσφορότερες λύσεις για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Τέλος, στη συνάντηση, τέθηκε υπόψιν του Υπουργού η αναγκαιότητα ένταξης του νομού Κυκλάδων στο μηχανογραφικό σύστημα "Σόλων", με σκοπό να επιτευχθεί ο καλύτερος έλεγχος των ηλεκτρονικών καταθέσεων αλλά και η χορήγηση εγγράφων.
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Σε πολύ καλό κλίμα συζητήσαμε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, διεξοδικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή του εν λόγω Π.Δ. στη λειτουργία του Εφετείου Αιγαίου, τα πρακτικά προβλήματα και ζητήματα που προκύπτουν, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών στο χώρο των δικαστηρίων μεταξύ δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, δικηγόρων και πολιτών, ευελπιστώντας ώστε να μεταβούμε στην εποχή της ψηφιακής Δικαιοσύνης και στις Κυκλάδες. Ο Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών αυτών υπηρεσιών.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos