Δήμος Τήνου: Η νέα απεργία της ΠΝΟ, χαριστική βολή για την Τήνο

03 Απριλίου 2012 17:50

Η Τήνος πέρασε ένα χειμώνα δύσκολο, τόσο από πλευράς καιρικών συνθηκών όσο και της γενικότερης οικονομικής μας κατάστασης. Τα καιρικά φαινόμενα δοκίμασαν φέτος τις αντοχές μας.

Χιονοπτώσεις, σφοδροί άνεμοι, απαγορευτικά, ζημιές στο λιμάνι μας, απεργίες στα πληρώματα των πλοίων, ανθρώπινη αγωνία να περάσει ο αποκλεισμός χωρίς να τύχει κάτι άσχημο σε ένα συμπολίτη μας. Οι αντοχές έφτασαν στα όριά τους και λόγω της τεράστιας κρίσης που έχει πλήξει το νησί, με την οικονομία του προσανατολισμένη, χρόνια τώρα, πρωτίστως στην καλοκαιρινή περίοδο και στην οικοδομή, που κι αυτή πνέει τα λοίσθια...

Βεβαίως τα προβλήματα ενός μικρού νησιού δύσκολα θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στην ελληνική ειδησεογραφία. Πρέπει να είναι κάτι πολύ σοβαρό για να ασχοληθούν τα ΜΜΕ, όπως με την τρομερή κακοκαιρία που μας χτύπησε ανήμερα τα Φώτα, οπότε και μας «διατέθηκαν» λίγα δευτερόλεπτα.

Και όμως η Τήνος, αντίκριζε με αισιοδοξία το άμεσο μέλλον της, μέχρι σήμερα. Ο Μάρτης έκλεισε με ωραίους καιρούς και όλοι έχουν «στρωθεί» στη δουλειά, εν αναμονή της νέας περιόδου αλλά σε πρώτη φάση του Πάσχα. Μιας περιόδου, που η γνωστή-άγνωστη Τήνος, αποκαλύπτει αφειδώς τις ομορφιές της σε όποιον την επιλέξει και χαρίζει ποιότητα και απλότητα, παράλληλα με τις κατανυκτικές τελετές και των δύο εκκλησιών μας.

Και μέσα σ΄αυτή την γλυκιά προσμονή, έρχεται σήμερα η ανακοίνωση της ΠΝΟ, για νέα απεργία των πληρωμάτων των πλοίων, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη. Η έκπληξή μας είναι τεράστια και η οδύνη μας, επίσης. Και για να μην παρεξηγηθούμε, έχουμε οριοθετήσει κι άλλες φορές τα πράγματα και το κάνουμε και τώρα:

Ο Δήμος αναγνωρίζει φυσικά το ιερό δικαίωμα της απεργίας. Η Τήνος τιμά τους ναυτικούς μας, όλων των πλοίων και κατηγοριών. Έχει άλλωστε και η ίδια συνδέσει την πορεία της στο χρόνο με τη ναυτοσύνη και έχει θρηνήσει άπειρα παιδιά της στις θάλασσες όλου του κόσμου. Εξάλλου, η μικρή Τήνος, λόγω και του Πανορθόδοξου προσκυνήματός της, έχει συμβάλλει κι αυτή από την μεριά της, στον τομέα της ανάπτυξης της ακτοπλοΐας κι αυτό είναι γνωστό σε όλους. Τέλος, η Δημοτική Αρχή διαχρονικά και ακούραστα προβάλλει διαρκώς το αίτημα για συγκεκριμένες ενέργειες της συντεταγμένης πολιτείας στην κατεύθυνση του σεβασμού της νησιωτικότητας, σε τελική ανάλυση του σεβασμού μιας συνταγματικής ρήτρας που κοντεύει να καταντήσει «ακάλυπτη επιταγή».

Χωρίς περιστροφές, η συγκεκριμένη απεργία, στο χρόνο που ανακοινώνεται (2-4-2012) και στον χρόνο που θα υλοποιηθεί (Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, 10 και 11-4-2012), αποτελεί τη χαριστική βολή στο νησί μας, στις ελπίδες και τις αντοχές μας. Είναι μια απεργία που φέρνει μια νησιωτική κοινωνία απέναντι σε εργαζόμενους, που μπορεί να έχουν δίκιο επί της ουσίας ή να έχουν άδικο. Το βέβαιο είναι ότι έχουν τον τρόπο να ασκούν πίεση αλλά και να «καταστρέψουν» το Πάσχα της Τήνου. Και θεωρούμε ότι η ζημιά έγινε, μόνο με την εξαγγελία της κινητοποίησης, γίνει δε γίνει η απεργία. Είναι, τέλος, μια απεργία που περιέχει το στοιχείο του εμπαιγμού μας διότι με ανακούφιση ακούσαμε πρόσφατα την αναστολή των κινητοποιήσεων (μετά από 48 ώρες) χωρίς, βεβαίως, τότε να μας πει κανείς ότι λίγες μέρες μετά, αρχές της Μεγαλοβδομάδας, θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα....

Πάγια θέση μας είναι ότι σε τέτοιες κινητοποιήσεις, επιβάλλεται ένα πλοίο ημερησίως να παραμένει στη γραμμή, υπό τύπον προσωπικού ασφαλείας για να μπορέσει να συνεχιστεί το μίνιμουμ των δραστηριοτήτων του νησιού και να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες μας. Το επαναφέρουμε και σήμερα, εφόσον δεν θα έχει αντίκρισμα η κραυγή αγωνίας που υψώνουμε, ζητώντας αναστολή των κινητοποιήσεων. Επιτέλους, ας σεβαστούμε όλοι μια μικρή νησιωτική κοινωνία που δοκιμάζεται.

Καλό Πάσχα στην ΠΝΟ και σε όλο τον κόσμο!

{plusone lang=el}

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos