Πανηγύρια στη Περιφέρεια για ξέφρενα κέρδη σε επιχειρηματίες από την διαχείριση απορριμμάτων

Στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ανάμεσα σε πανηγυρισμούς της περιφερειακής αρχής και του απεσταλμένου του Υπουργείου, αλλά και με τα συγχαρητήρια της παράταξης του κ. Γληνού , οι όροι του διαγωνισμού για την μελέτη, χρηματοδότηση , κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων νήσου Ρόδου με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Τα «εύσημα» από επιχειρηματίες και τοπικούς άρχοντες, μπορεί να ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σφράγισε το 2018 την υπαγωγή του έργου στα ΣΔΙΤ, μετά από αίτημα της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Ρόδου.
Τα μεγάλα λόγια για "αναπτυξιακά και κοινωνικά ωφέλη» που τάσσουν, είναι σίγουρο ότι θα αποτυπωθούν στα ταμεία των επενδυτών με κέρδη που θα φορτώνονται στις πλάτες του λαού της Ρόδου , αλλά και όλων των νησιών, στα οποία σχεδιάζουν να εφαρμόσουν έργα με ΣΔΙΤ.
Στο διαγωνισμό που προκήρυξαν αποκαλύπτεται η αλήθεια ότι, παραδίδεται κυριολεκτικά στα χέρια ιδιωτών η μελέτη, η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση του έργου, που δεσμεύει τον Ροδιακό λαό να πληρώνει για πολλά χρόνια και με πολλούς τρόπους.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 31.870.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με το δημόσιο να καταβάλλει το 60% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο 40% ο επενδυτής με δικά του κεφάλαια ή με δάνεια.
Στην εταιρεία θα παραχωρηθεί ως αντάλλαγμα για 25 χρόνια:
α)«η εμπορική εκμετάλλευση μέρους ή του συνόλου των παραγόμενων δευτερογενών προϊόντων (π.χ. ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο, RDF/SRF κλπ)»,
β)εγγυημένες πληρωμές από την περιφέρεια -ως πληρωμές διαθεσιμότητας για το έργο- ύψους εβδομήντα έως ογδόντα εκατομμύρια (70-80.000.000) ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Συμπέρασμα ότι ακόμα ένα έργο το οποίο έπρεπε να είχε προδιαγραφές για να υπηρετεί τις ανάγκες του Ροδιακού λαού, το εισόδημά του και παράλληλα να προστατεύει το περιβάλλον, έχει μακεταριστεί στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση, εμπορική εκμετάλλευση και εγγυημένα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη από τη λειτουργία αυτών των υποδομών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, η μόνη παράταξη που καταψήφισε αυτούς τους επαχθείς όρους του διαγωνισμού, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του λαού της Ρόδου και των υπόλοιπων νησιών που σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, κατέθεσε τη δική της πρόταση και τη βάζει στη κρίση των νησιωτών.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολιτικό και όχι τεχνικό. Γι’ αυτό και κρίνεται στη βάση ποιους τελικά εξυπηρετεί, ποιος ωφελείται και ποιος ζημιώνεται.
Κι εδώ είναι φανερό ποιος κερδίζει και ποιος χάνει.
Δεκάδες τα εκατομμύρια, εγγυημένα από το δημόσιο, δηλαδή από τη φορολογία των εργαζομένων που δουλεύουν εποχιακά αλλά φορολογούνται καθημερινά με διάφορους τρόπους, συν αυτά που θα κερδίζουν οι ιδιώτες από την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Διαφωνούμε κάθετα με τη διαχείριση των απορριμμάτων από ιδιώτες και ειδικά σ’ αυτή τη περίπτωση που σχεδιάζεται με ΣΔΙΤ. Η κατασκευή των υποδομών πρέπει να γίνεται από ενιαίο δημόσιο φορέα κατασκευών, καμιά μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των νοικοκυριών μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, και προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Η ανάπτυξη του τόπου που διαφημίζουν περιφέρεια, κυβέρνηση και οι παρατάξεις που συστοιχίζονται σ’ αυτό το δρόμο, δεν εγγυώνται κανένα σεβασμό στο εισόδημα των νοικοκυριών, στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και τους φυσικούς πόρους, όπως και καμιά ασφάλεια των εργαζομένων στο κλάδο.
Απαιτείται πάλη και διεκδίκηση για να γείρει η ζυγαριά σε όφελος του λαού ανοίγοντας δρόμους για ανάπτυξη στις απαιτήσεις του για το σήμερα και το αύριο.

13/09/2021

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos