Χ.Κόκκινος: Επικίνδυνη υστέρηση των εσόδων ναρκοθετεί τον προϋπολογισμό

20 Ιουλίου 2012 18:54

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2012, έλεγξε την υλοποίηση του προϋπολογισμού όπως αυτή παρουσιάζεται στην κατάσταση των

εσόδων και εξόδων που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικού της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" (Ν. 3852/10).

Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χάλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης, διατύπωσαν τις παρακάτω παρατηρήσεις:

Τα έργα «καρκινοβατούν»

Κατά την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων, προκύπτει υστέρηση στην πληρωμή επενδυτικών δαπανών. Σύμφωνα με την ανακεφαλαίωση εξόδων Ν. Κυκλάδων, μέσα στο α' εξάμηνο 2012, έχουν πληρωθεί μόλις 15,5% των προϋπολογισθέντων ποσών για επενδύσεις του έτους 2012. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα Δωδεκάνησα ανέρχεται μόλις στο 6%!!!

Πρόκειται, δυστυχώς, για μία αναμενόμενη διαπίστωση καθώς σε κάθε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής διαπιστώνουμε ότι τα έργα και οι προμήθειες «καρκινοβατούν».

Συγκεκριμένα έργα, ενώ έχουν ενταχθεί με φανφάρες και τυμπανοκρουσίες στον προϋπολογισμό του 2011 και έχουμε εγκρίνει τους όρους δημοπράτησης από τον Ιανουάριο 2012, καταλήξαμε να εγκρίνουμε τις τεχνικές προσφορές τον Ιούλιο 2012 ενώ ακόμα δεν έχουν ανοιχθεί οι οικονομικές προσφορές. Με αυτό το ρυθμό, η περιφερειακή αρχή θα καταλήξει, στην καλύτερη περίπτωση να συμβασιοποιήσει το έργο το φθινόπωρο του 2012!!!

Ενδεικτικά αναφερθήκαμε σε δύο ακόμα μικρά έργα, τα οποία παρά το ότι δεν απαιτούσαν ιδιαίτερες μελέτες, καθυστερούν να υλοποιηθούν για πάνω από 12 μήνες:

1. Το έργο "Συντήρηση οδικού δικτύου Ν. Σύρου", προϋπολογισμού 80.000 €, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αποκατάσταση προστατευτικού πέτρινου τοιχίσκου πάνω από γεφύρι της Παρακοπής Σύρου, δεν έχει δημοπρατηθεί ενώ εκκρεμεί γραπτή αναφορά του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Πάγου από το καλοκαίρι του 2011 και έχουν συμβεί 3 τροχαία ατυχήματα!!! Στο θέμα έχει ήδη αναφερθεί ημερήσια εφημερίδα των Κυκλάδων.

2. To έργο "Καθαρισμός οδικού δικτύου Ν. Σύρου", που αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων και τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου της Σύρου από χαμηλή βλάστηση και φερτά υλικά, προϋπολογισμού 40.000 €. Στην καθυστέρηση δημοπράτησης του έργου έχουν αναφερθεί ήδη με δυσμενή σχόλια τοπικές εφημερίδες. Αν και πρόκειται ένα έργο που συνδέεται με την αντιπυρική προστασία και επιβάλλεται να έχει ολοκληρωθεί στην αρχή του θέρους, έχουμε φτάσει στον Ιούλιο και δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί!!!

Επικίνδυνη υστέρηση των εσόδων

Ο ρυθμός είσπραξης εσόδων στον κωδικό «Φόροι – τέλη και δικαιώματα» όπου συμπεριλαμβάνονται οι ΚΑΠ για λειτουργικές δαπάνες εμφανίζει επικίνδυνη υστέρηση. Κατά το πρώτο εξάμηνο 2012 έχει βεβαιωθεί και εισπραχθεί για τα Δωδεκάνησα το 34% του ετήσιου προϋπολογισμού. Εάν συνεχιστεί η υστέρηση, θα είναι αδύνατη η υλοποίηση του προϋπολογισμού και η πληρωμή των λειτουργικών δαπανών το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Εάν η περιφερειακή αρχή δεν αιτιολογήσει επαρκώς την υστέρηση των εσόδων, τότε, σύμφωνα με τις διατάξεις, το περιφερειακό συμβούλιο καλείται να αναμορφώσει υποχρεωτικά τον προϋπολογισμό στο πραγματικό ύψος των εσόδων και αντιστοίχως στο σκέλος των δαπανών.

Αν δεν υπάρξει εγκαίρως η κατάλληλη διόρθωση, υπάρχει ο κίνδυνος ο προϋπολογισμός να προκύψει πλασματικός και εν τέλει ελλειμματικός.

Χαράλαμπος Κόκκινος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos