Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου

27 Ιουλίου 2012 20:17

Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου και μετά από συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υποδιοικητή κ Β. Ραπτάκη και την Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μ. Κοντοπούλου, διεπίστωσα

ότι επείγοντα θέματα λειτουργίας και παροχής υγειονομικών υπηρεσιών βρίσκονται εδώ και καιρό σε σοβαρή εκκρεμότητα.

Καταρχήν, και ενώ είχε υπογραφεί ο νέος Οργανισμός, ζητήθηκε η αναθεώρηση του, με προφανή στόχο τη μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμα από τις 31/10/2011, η αποδοχή από το Υπουργείο Οικονομικών της πρόσληψης 11 γιατρών ειδικοτήτων, των οποίων η πρόσληψη είχε ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Δεύτερο σοβαρό ζήτημα, αποτελεί η από ετών αναμενόμενη λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού, η οποία απαιτεί αφενός μεν τη λειτουργία της μονάδας αιμοδοσίας και αφετέρου την πρόσληψη ενός τουλάχιστον νεφρολόγου, για την πρόσληψη του οποίου υπάρχει ανοιχτή προκήρυξη.

Τρίτο ζήτημα η μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου σε ποσοστό περίπου 60%, το οποίο δημιουργεί μείζον πρόβλημα λειτουργίας, αφού τα χρέη σε προμήθειες και άλλες δαπάνες είναι αδύνατον να αποπληρωθούν. Η μείωση των κονδυλίων συμπληρώνεται επίσης από την περικοπή κατά 50% των εφημεριών των γιατρών, καθιστώντας ακόμα δυσχερέστερο το έργο παροχής των ιατρικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, με δεδομένα τα γενικότερα προβλήματα στελέχωσης, εξοπλισμού αλλά και γενικότερης λειτουργίας του νοσοκομείου – κέντρου υγείας της Νάξου, στο οποίο σημειωτέον υπάγονται όλες οι δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες των Μικρών Κυκλάδων (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα) αλλά και της Αμοργού, που αντιμετωπίζουν ακόμη πιο οξυμένα προβλήματα και με δεδομένη την ανυπαρξία περιφερειακού ΕΚΑΒ που αφήνει ακάλυπτη την ασφαλή και επείγουσα διακομιδή των έκτακτων περιστατικών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρουν έτσι ώστε, μέσα στην τουριστική περίοδο που διανύουμε, να αντιμετωπιστούν καταρχήν τα επείγοντα ζητήματα και κατά δεύτερον να τεθούν επιτέλους οι βάσεις για τη μονιμότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από τη νησιωτική πραγματικότητα.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Συρμαλένιος


Λιμάνι της Τήνου

Η παράταση της εκκρεμότητας σε σχέση με την ολοκλήρωση των έργων στον λιμένα της Τήνου εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών τους που προσεγγίζουν το νησί. Συγκεκριμένα, το λιμάνι της Τήνου χαρακτηρίζεται ως ημιτελές, καθώς ως έργο αρχικώς είχε ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ και υλοποιήθηκε σε ποσοστό 86%, με πολλά προβλήματα και με μετάθεση ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Για το συγκεκριμένο λιμάνι έχει εγκριθεί το 2005 από τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μελέτη αποκατάστασης ζημιών, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ακολούθησαν δεκάδες διαβήματα ακτοπλοϊκών εταιρειών, εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, καθώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ), σε σχέση με την κατασκευή του εξωτερικού λιμένος, καθώς και για τις δυσκολίες προσέγγισης των πλοίων στο λιμάνι. Στις 6.1.2012 συνεπεία σφοδρού νοτιοδυτικού ανέμου τα κύματα πλημμύρισαν την παραλιακή ζώνη παρασύροντας δεκάδες αυτοκίνητα και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Ακολούθως, στις 16.6.12 σημειώθηκε πρόσκρουση του πλοίου «Νήσος Χίος» στο λιμάνι της Τήνου, κατά την οποία από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2010 το υπουργείο Οικονομίας δια του τότε υφυπουργού, Σταύρου Αρναουτάκη, ανακοίνωσε την έγκριση, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, δαπάνη περίπου 7 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα στις Κυκλάδες προς ενίσχυση και της τουριστικής κίνησης, η οποία μεταξύ άλλων αφορούσε έργα αποκατάστασης ζημιών στο λιμάνι της Τήνου, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ. Τα εν λόγω έργα δεν προχώρησαν και ακολούθησε ένα χρόνο μετά η ένταξη του έργου στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, με την 17742/ΔΕ-2706 απόφαση που υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Παναγιώτης Ρήγας. Για το έργο δεν υπήρχαν οι ανάλογες πιστώσεις από εθνικούς πόρους και έτσι έγινε προσπάθεια να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, με προϋπόθεση την έκδοση νέων περιβαλλοντικών όρων, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, δεδομένης της επικινδυνότητας που παρουσιάζει το λιμάνι στην παρούσα μορφή του.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μοναδική πύλη εισόδου στο νησί με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην επιβατική κίνηση και στον τουρισμό, καθώς είναι υπαρκτή η απειλή περικοπών δρομολογίων από πλευράς εταιρειών της ακτοπλοΐας, ενώ τα κρουαζιερόπλοια έχουν διαγράψει από προορισμό τους την Τήνο, μέχρι ολοκληρώσεως του λιμενικού της έργου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Τήνου;

2. Ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε το έργο να ενταχθεί εγκαίρως στο ΕΣΠΑ και να ολοκληρωθεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων

Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos