300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

H φορολογική νομοθεσία σαν ευκαιρία

03 Σεπτεμβρίου 2012 01:07
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H φορολογική νομοθεσία σαν ευκαιρία

test2

test2

Σε γραπτή τοποθέτησή μου στις 25 Ιουνίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρθηκα στην ανάγκη αναμόρφωσης της φορολογικής νομοθεσίας στην χώρα μας και πρότεινα την εφαρμογή επαγγελματικών τεκμηρίων, ενώ

σε πρόσφατη συνέντευξή μου την Παρασκευή 24.08.12 αναφέρθηκα στην ανάγκη να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης ο νέος φορολογικός νόμος.

Την ίδια μέρα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εξετάζει την περίπτωση εφαρμογής επαγγελματικών τεκμηρίων και την Δευτέρα 24.08.12 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η κατάθεση στην Βουλή του νέου φορολογικού νόμου.

Η όποια παρέμβαση στο παρελθόν στο φορολογικό σύστημα είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είτε μεμονωμένα είτε στο σύνολό τους κρυβόταν πίσω από κάθε νομοσχέδιο. Σε κάθε φορολογική «μεταρρύθμιση», στο παρελθόν υπήρχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως:

- Άμεσος εισπρακτικός χαρακτήρας

- Άδικη αντιμετώπιση ομάδων πολιτών

- Χαριστική αντιμετώπιση συγκεκριμένων συντεχνιών

- Έλλειψη μακροχρόνιου προγραμματισμού και οράματος

- Ανισοβαρής φορολογική επιβάρυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

- Ισχυροποίηση της θέσης των ελεγκτικών οργάνων

- Εισαγωγή και εφαρμογή αισχρών θεσμών και καταστάσεων όπως π.χ. «περαίωση»

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη πιστεύω ότι η αναμενόμενη αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει επιτέλους ένα σύγχρονο και δίκαιο κράτος. Παράλληλα αυτή η νομοθετική παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει το ένα ισχυρότατο κίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Για να συμβούν αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες παράμετροι.

1) Φορολογική νομοθεσία μάρκας πνοής.

Δεν πρόκειται ποτέ να προσελκύσουμε επενδύσεις ούτε να προχωρήσουμε επιτυχώς στις απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις εάν δεν πεισθούν οι δυνητικοί επενδυτές ότι υπάρχει στη χώρα ένα σοβαρό φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει επί πολλά χρόνια.

2 )Αντικειμενικοποίηση του συστήματος.

Επιτέλους θα πρέπει να πάψει να εξαρτάται η επιχειρηματική δραστηριότητα, ο επαγγελματίας και ο ιδιώτης από τις ορέξεις, τις ερμηνείες ενδεχομένως και την ελαστική συνείδηση του κάθε υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών.

3) Απλοποίηση του συστήματος.

Ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης, της φοροδοτικής ικανότητας, των ελεγκτικών και εισπρακτικών μεθόδων κλπ πρέπει να αποτελούν αμερόληπτες διαδικασίες φιλικές προς τα νομικά πρόσωπα και τους πολίτες και πλήρως μηχανογραφημένες. Ένα παράδειγμα είναι ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων που θα έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

4) Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των υποχρεώσεων προς το κράτος.

Επιτέλους δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η επιβολή διοικητικών προστίμων, τα ανταποδοτικά τέλη, οι υποχρεώσεις προς οργανισμούς κοινής ωφέλειας κλπ.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε επιλογή υποχρεώσεων που έχουν μικρότερο κόστος σε περίπτωση μη απόδοσης.

5) Δικαιοσύνη.

Το σύστημα σήμερα επιβαρύνει υπέρμετρα κατηγορίες πολιτών όπως μισθωτούς, συνταξιούχους, ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας.

Ένα παράδειγμα αποτελεί το λεγόμενο «χαράτσι της ΔΕΗ». Δεν μπορεί ένα αγροτόσπιτο σε ένα νησί των Κυκλάδων να πληρώνει το ίδιο χαράτσι με μια εξοχική έπαυλη γιατί βρίσκονται στην ίδια ζώνη και έχουν το ίδιο εμβαδόν. Δεν μπορεί ο κάτοχος ακινήτου να επιβαρύνεται με 18 διαφορετικούς φόρους και ο κάτοχος άυλου πλούτου ουσιαστικά να μην φορολογείται.

6) Στρατηγική αντιμετώπιση συγκεκριμένων δράσεων.

Η υποστήριξη της τουριστικής δραστηριότητας, της πρωτογενούς παραγωγής και της ναυτιλίας που θα αποτελέσουν τους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας αλλά και δραστηριότητες όπως ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, η θέσπιση «ειδικών οικονομικών ζωνών», η αποθάρρυνση της μαύρης εργασίας, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (ιδίως σε καύσιμα, ποτά και προϊόντα καπνού), η πάταξη της διαφθοράς κλπ. δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά και να μην είναι ενταγμένες δράσεις σε κοινή νομοθετική φιλοσοφία μέσα στα πλαίσια της φορολογικής νομοθεσίας.

7) Η προώθηση και προστασία του υγιούς ανταγωνισμού. Η πράξη μέχρι σήμερα δείχνει (παράδειγμα οι περαιώσεις) ότι ο ασυνεπής φορολογούμενος τελικά αποκτούσε συγκριτικά πλεονεκτήματα στην αγορά έναντι των ανταγωνιστών του και επιβραβεύονταν από το κράτος.

8) Καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.

Εάν δεν γίνει απόλυτα κατανοητό ότι αποφεύγοντας να εκπληρώσει ο κάθε ένας από εμάς τις δίκαιες (κατά το Σύνταγμα) υποχρεώσεις προς το Κράτος, τελικά κλέβουμε τη σύνταξη του παππού μας, το σχολείο του παιδιού μας, τον εξοπλισμό των νοσοκομείων που εμείς θα χρειαστούμε και την Ελλάδα που θα ζήσει ο εγγονός μας, τότε πολύ δύσκολα θα πετύχει κάθε προσπάθεια φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όμως για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φορολογική συνείδηση στους πολίτες θα πρέπει πριν από όλα οι κάθε είδους ηγεσίες αυτού του τόπου να πείσουν ότι είναι άμεμπτοι ως προς τη φορολογική τους συμπεριφορά.

Ως οικονομικός επιστήμονας αλλά και άνθρωπος που δραστηριοποιείται στην πραγματική αγορά εδώ και σαράντα χρόνια, παρατηρώ, προβληματίζομαι, διαμαρτύρομαι και θυμώνω με τη φορολογική μας νομοθεσία. Για αυτή τη νομοθεσία που μαζί τους εμπνευστές της ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τη σημερινή οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση της Ελλάδας.

Φαίνεται ότι έχουμε μια ακόμη ευκαιρία που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει τη γνώση, την εμπειρία και την στήριξη για να συμβάλλει στην αναμόρφωση της Ελλάδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να μη χαθεί αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη δυνατότητα.

Γιώργος Α. Βακόνδιος

Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Tα προβλήματα των Μικρών Κυκλά...
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα απ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

cavo doro 22

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούνιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός - Βρέθηκε μαχαιρωμένος στο κρεβάτι του - Τον εντόπισε ο εργοδότης του

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός - Βρ...

03 Οκτωβρίου 2025
Άγριο έγκλημα στην Πάρο: Στο κρεβάτι και σκεπασμένος βρέθηκε ο Αφγανός (βίντεο)

Άγριο έγκλημα στην Πάρο: Στο κρεβάτ...

03 Οκτωβρίου 2025
Σύλληψη διωκόμενου αλλοδαπού στην Πάρο

Σύλληψη διωκόμενου αλλοδαπού στην Π...

04 Οκτωβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Κλήρωση Τζόκερ 07/10/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Κλήρωση Τζόκερ 07/10/2025: Αυτοί εί...

07 Οκτωβρίου 2025
Μητσοτάκης στο ΣΕΒ: Η Ελλάδα- παρίας του 2015 δανείζεται φθηνότερα από πανίσχυρες οικονομίες (Βίντεο)

Μητσοτάκης στο ΣΕΒ: Η Ελλάδα- παρία...

07 Οκτωβρίου 2025
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός υπέγραψε με την 10K Projects της Warner Music - Ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που εντάσσεται στη No1 δισκογραφική εταιρεία του κόσμου

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός υπέγραψε με...

07 Οκτωβρίου 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: AskNet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ