Πολύωρη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

16 Δεκεμβρίου 2012 15:41

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον

Τουρισμό και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Τουριστικής Προβολής για το 2013-2014 (μειοψήφησαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό», λευκό από τον κ. Νίκο Χρυσόγελο).

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης στη συνεδρίαση του Σαββάτου, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη εισηγήθηκε και ανέλυσε τους άξονες της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης που θα ακολουθηθεί, δίδοντας έμφαση στις συνέργειες με όλους των φορείς των νησιών μας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για την ουσιαστική διαβούλευση που έγινε, αφήνοντας αιχμές για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις. Οι επικεφαλής και τα μέλη όλων των παρατάξεων κατέθεσαν τις προτάσεις όπως και τις επιφυλάξεις τους, που θα ληφθούν υπόψη, και όπου απαιτηθεί θα υπάρξουν προσαρμογές, όπως τόνισε και ο Περιφερειάρχης.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης υπογράμμισε πως είναι χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε «τι τουρισμό θέλουμε και πώς θα βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες του καθενός».

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την Περιφέρειας, ενώ απ' όλες τις πλευρές τονίστηκε εμφατικά ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση σημαντικών σημαντικών υποδομών και η επίλυση του ακτοπλοϊκού, ως βασικών προϋποθέσεων για την αναβάθμιση της εικόνας της περιφέρειάς μας.

Επισημάνθηκε επίσης η αβεβαιότητα και η ρευστότητα του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο να τονίζει πως επιβάλλεται «να είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, όπως συνέβη πρόσφατα και βρεθήκαμε εν πολλοίς ανέτοιμοι» και με τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο να θεωρεί ως ικανή και αναγκαία συνθήκη το ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας και να διατηρήσουν τη δυναμική τους στην τουριστική βιομηχανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου, που είπε πως είναι ανάγκη να υπάρχει ένας ελάχιστον έστω σχεδιασμός και να τον υλοποιούμε προσαρμοζόμενοι στις απρόβλεπτες συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατήγγειλε την παντελή έλλειψη εθνικού σχεδιασμού, «πράγμα που σημαίνει ότι εμείς ως Περιφέρεια οφείλουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες», καλώντας την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες «να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς και με διαφάνεια ώστε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», εκφράζοντας τους φόβους του για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ίσως εμφανιστούν.

«Δεν φοβάμαι το Νότιο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, αισιοδοξώντας ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από την υλοποίηση της Στρατηγικής και του Σχεδίου δράσης.

Άλλα θέματα:

Αποκαθίσταται μια αδικία για τη Σύρο

Αφού αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος 'Έγκριση του προγράμματος "Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου", εγκρίθηκε ομόφωνα η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της ΠΝΑ και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση στίβου και χώρου αθλοπαιδιών στο Δ. Ανοιχτό Γυμναστήριο Δ. Σύρου – Ερμούπολης στα «Πευκάκια» με Προϋπολογισμό 65.000 € περίπου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος τόνισε τη σημασία του έργου, σημειώνοντας «το παράδοξο, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να μη διαθέτει αθλητικό κέντρο», ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γρυπάρης πρόσθεσε ότι με την παρέμβαση αυτή «αποκαθίσταται μια αδικία για τη Σύρο».

Ομόφωνα επίσης εγκρίθηκε η τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης της υπ.αριθμ. 116/2012 απόφασης του από 30/10/2012 Περιφερειακού Συμβουλίου μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την υλοποίηση του έργου «Εντοπισμός, καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή (μέσω καταλογογράφησης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δημιουργίας βάσης δεδομένων και επιλεκτικής ψηφιοποίησης) αρχειακού πολιτιστικού αποθέματος Κυκλάδων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών» με αλλαγή του συμβαλλόμενου μέλους. (Προϋπολογισμός 50.000 € με εισηγητή τον Γ. Πουσσαίο.

Αναβλήθηκε η συζήτηση και η λήψη απόφασης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμου Αντιπάρου, ΚΕΔΑ Δήμου Αντιπάρου και Γενικού Νοσοκομείο Σύρου με σκοπό την «Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Αντιπάρου».

Εγκρίθηκαν επίσης, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου:

 Η υποβολή πρότασης για ένταξη στο «ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013» του Έργου με τίτλο : «ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΩΣ ΒΑΘΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ»

 Η υποβολής πρότασης για ένταξη στο «ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ 2007-2013» του Έργου με τίτλο : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Ν. ΡΟΔΟΥ». Πρόκειται συγκεκριμένα για το χείμαρρο «Φονιά» στη Λάρδο (500.000 ευρώ) και επισκευή Γέφυρας Μάκκαρη (400.000 ευρώ).

 Παραχώρηση χρήσης κτιρίου στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου στην Ελληνική Εταιρεία ΠΑΙΔΕΙΑ του συμπατριώτη μας καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ ΗΠΑ κ. Τομάζου.

 Τροποποίηση καταστατικού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και της προαγωγής της υγείας με διακριτικό τίτλο «ΔΙΟΔΟΣ».

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos